Afbeelding
Pixabay

‘Eerste resultaten pilot Jeugdlink positief’

1 juni 2021 om 16:45 Maatschappelijk

EDE De gemeente Ede startte twee jaar geleden samen met een aantal andere partijen de pilot Jeugdlink, waarmee hulpverlening bij opvoedproblematiek anders aangepakt zou moeten worden. Het resultaat is tot nu toe positief volgens de gemeente. ,,Kinderen en hun gezin krijgen sneller en effectiever de hulp die ze nodig hebben.”

In Nederland is het standaard praktijk dat in een gezin waar de opvoedproblemen te groot worden, hulpverleners na elkaar langs komen. Na een melding bij VeiligThuis, doet deze organisatie onderzoek. Medewerkers van het lokale team worden tussentijds ingezet om de problemen alvast aan te pakken. Als de zorgen blijven, komt de Raad voor de Kinderbescherming onderzoek doen. En op basis van hun rapportage schakelt een rechter de jeugdbescherming in. Een proces duurde dan altijd lang en het gezin zag een scala aan mensen langskomen, schrijft de gemeente.

INFORMATIE DELEN De initiatiefnemers van Jeugdlink, de gemeente Ede, Jeugdbescherming Gelderland, de William Schrikker Groep, VeiligThuis en de Raad voor de Kinderbescherming, vonden dat dat anders moest. Geen vijf, zes, of zeven hulpverleners na elkaar over de vloer, maar één of twee. ,,De pilot Jeugdlink zorgt ervoor dat we nog meer informatie met elkaar delen, waardoor we sneller en beter de juiste zorg kunnen leveren”, stelt wethouder Leon Meijer. ,,Daarbij houden we ook rekening met de omgeving en het netwerk van kind en gezin en werken wij zo lokaal en dichtbij huis als mogelijk. En dat is het doel: de juiste zorg op het juiste moment voor een kind en het gezin.”

EVALUEREN De komende periode wordt de werkwijze van Jeugdlink besproken met andere gemeenten en belanghebbenden. Het idee is volgens de gemeente om de pilot eind dit jaar te evalueren en structureel in te bedden als onderdeel van de Edese werkwijze.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie