Henri heeft het voedsel deelkastje opgeknapt en geschilderd en toen opgehangen bij hun eigen punt in de wijk, de Pipowagen.
Henri heeft het voedsel deelkastje opgeknapt en geschilderd en toen opgehangen bij hun eigen punt in de wijk, de Pipowagen. Flower Power Bloemenbuurt

Flower Power in de Edese Bloemenbuurt: ‘Eten is echt een verbindende factor’

11 juni 2021 om 14:25 Maatschappelijk

EDE Flower Power is een bewonersinitiatief in de Bloemenbuurt in Ede. Eten speelt een belangrijke rol bij dit initiatief: ,,We hebben een voedsel deelkastje, we verbouwen in de moestuin groente en fruit om uit te delen en we eten regelmatig samen. Eten is een heel leuke manier om mensen te helpen, met elkaar in contact te komen en elkaar beter te leren kennen.”

Henri van Dijk en zijn vrouw Hilly begonnen een aantal jaar geleden samen met buurtgenoten Johan en Marlies met het bewonersinitiatief FlowerPower in de Bloemenbuurt. ,,We zijn eigenlijk begonnen door voor iemand te koken die dat even niet zelf kon. Voor die buurman zijn we toen ook met een groepje zijn tuin gaan doen omdat hij dat zelf niet meer kon. Zo is dat balletje eigenlijk gaan rollen.”

BLOEMENBUURT Bloemenbuurt is een wijk waar wel problemen voorkomen, vertelt Henri. ,,Er is wel armoede in deze wijk, ook heeft niet iedereen een groot netwerk en er zijn best mensen die wat hulp kunnen gebruiken: een keer naar het ziekenhuis rijden, moeilijke brieven uitleggen of vertalen, helpen met financiën. Die hulp proberen we te organiseren.” 

Flower Power organiseert activiteiten voor iedereen uit de wijk. Er zijn activiteiten rondom kerst en pasen, kinderactiviteiten, vrouwenochtenden, jongerenactiviteiten, burendag, een moestuin en een voedsel deelkastje.

MOESTUIN De moestuin van Flower Power bestaat inmiddels al vijf jaar, waar kwam het idee vandaan? ,,Moestuin Ganzeweide zit al in onze wijk en dat heeft ons wel geïnspireerd, we zagen een stukje grond naast een woning waar weinig mee gebeurde. Het bleek van de gemeente te zijn, maar we mochten het gebruiken. We zijn gaan experimenteren, niet alles doet het goed en de tuin is vrij droog, maar we hebben nu toch aardig wat opbrengst, zoals aardappels, spinazie en veel aardbeien. We hebben ook frambozen geplant en appelbomen neergezet.”

Als je in de moestuin werkt heb je veel aanspraak, sommige mensen spreken de hele dag niemand

De moestuin wordt beheerd door vier buurtgenoten. ,,We gebruiken deze moestuin echt om weg te kunnen geven. We delen het uit aan mensen waarvan we weten dat ze het moeilijk hebben, maar soms delen we ook gewoon uit in de buurt. We vinden het gezellig om dan ook even een praatje te maken met mensen. Sowieso leidt de moestuin tot veel contacten. Als je in de moestuin werkt heb je veel aanspraak, sommige mensen hebben daar ook echt behoefte aan, die spreken de hele dag niemand. Dat was altijd al wel zo, maar door corona is dat wel erger geworden.”

VOEDSEL DEELKASTJE Het voedsel deelkastje is begonnen met een idee dat van Facebook kwam en het kastje zelf komt van een buurvrouw. ,,De buurvrouw kwam terug uit het ziekenhuis en moest thuis revalideren, maar het huis stond eigenlijk te vol. Wij hebben toen geholpen om de spullen weg te halen en dit kastje was toen over.”

Henri heeft het kastje opgeknapt en geschilderd en toen opgehangen bij hun eigen punt in de wijk, de Pipowagen. Ze vullen het kastje zelf met producten maar anderen uit de wijk doen dat ook. Henri: ,,We krijgen producten van mensen uit ons netwerk zodat we dagelijks de inhoud uit het kastje kunnen aanvullen. Groente en fruit uit de moestuin plaatsen we ook in het kastje. Er zijn ook mensen uit de wijk die spullen in het kastje leggen. Het is ook een manier voor mensen om een bijdrage te geven aan de wijk, ook voor mensen die niet mee doen met andere activiteiten.”

(de tekst gaat onder de foto verder)


Het kastje wordt goed gebruikt, op een gegeven moment hebben ze een briefje opgehangen dat je per persoon maximaal drie producten mee kan nemen. ,,Er is een aantal mensen dat er echt vaak gebruik van maakt, ook mensen met wie we verder niet in contact zijn. De hulp uit het kastje geeft voor die mensen wat ruimte zodat ze bijvoorbeeld wel koffie of kaas kunnen kopen.”

Ons gezin maakt vaak één of twee porties extra. We weten welke mensen een maaltijd goed kunnen gebruiken

MAALTIJDEN UITDELEN In de wijk worden ook maaltijden gedeeld. ,,Zelf maken we als gezin vaak één of twee porties extra. We weten welke mensen een maaltijd goed kunnen gebruiken. Die bellen we dan dat we iets over hebben. Wij eten vroeg, dus mensen hoeven dan zelf niet meer te koken of boodschappen te doen. We regelen ook wel dat bepaalde mensen langere tijd niet hoeven te koken, als ze bijvoorbeeld ziek zijn. Dan maken we een rooster en koken we met een groepje om beurten.”

MOTIVATIE Henri is in het dagelijks leven docent op met vmbo. Hij werkt als docent theologie, bewust parttime zodat hij op vrijdag voor de buurt kan werken. Henri’s idee om iets voor de wijk te doen is langzaam ontstaan. ,,Ik ging steeds de wijk uit, voor mijn werk, om naar de kerk te gaan. Terwijl er hier in de wijk wel nood was, ik wilde ook iets doen voor mijn buurt. Daar is eigenlijk de motivatie ontstaan om iets te doen voor de wijk. Toen zijn we gewoon begonnen.”

,,We proberen wel te zorgen dat het leuk blijft. Zelf krijg ik de meeste energie van het regelen en organiseren, de praktische klusjes zoals de flyers en de lay-out. Anderen zijn beter in het echt helpen van mensen. Mijn vrouw is bijvoorbeeld heel goed in het leggen van contacten. Ik heb wel veel energie, maar het moet ook niet te veel worden. Als hobby ben ik aan het bierbrouwen en ik ben een caravan aan het opknappen, daar wil ik ook wel tijd voor hebben.”

Als we meer actieve mensen in ons netwerk hebben, kunnen we meer doen voor de wijk

TOEKOMSTPLANNEN ,,Waar we nu mee bezig zijn, is met het verbreden van ons netwerk. Als we meer actieve mensen in ons netwerk in de Bloemenbuurt hebben, kunnen we meer doen voor de wijk. We hebben een appgroep, als er hulpvragen zijn uit de wijk, kunnen we in deze groep een oproepje doen. Er bellen wel mensen met spoedeisende vragen, iemand is bijvoorbeeld gevallen en moet naar de EHBO, dan is het fijn als we dat soort vragen kunnen delen. Nu met corona zijn er eigenlijk nog meer vragen dan voorheen en er is meer nood en eenzaamheid. Verder staat het voormalige buurthuis Ons Eigen Honk nu leeg, we zijn wel in overleg met de gemeente en Malkander. Het zou mooi zijn als wij dat in de toekomst kunnen gebruiken.”

TIPS Woon je in de Bloemenbuurt en wil je helpen of meedoen met activiteiten? Kijk dan eens op de site van FlowerPower. Woon je in een andere wijk en wil je ook iets organiseren in je wijk? Informeer bij de wijkbeheerder, of start zelf een initiatief met buren, bijvoorbeeld met steun van Ede Doet.

Dit artikel wordt u aangeboden door Eetbaar Ede. Voedsel verbindt Ede; we ontmoeten elkaar, activiteiten ontstaan en verhalen worden verteld. Eetbaar Ede is de community voor gezond, lokaal en duurzaam voedsel in de gemeente Ede. Kijk voor meer informatie op EetbaarEde.nl, Facebook, Linkedin, Twitter of Instagram.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie