Afbeelding
Roland Heitink

Politie grijpt in bij protest opvanglocatie in Harskamp

25 augustus 2021 om 06:22 Maatschappelijk

HARSKAMP (ANP) Bij de opvanglocatie voor Afghaanse evacués bij de legerplaats Harskamp heeft de politie dinsdagavond ingegrepen tijdens een protest. In eerste instantie waren ongeveer 250 mensen naar de opvanglocatie gekomen. Dat protest verliep aan het begin van de avond rustig, aldus een woordvoerder van de politie. De politie was al de hele avond ter plekke aanwezig. 

Rond 21.30 uur werd het toch onrustiger en gaven de toen nog ongeveer 60 jongeren geen gehoor aan herhaalde oproepen daar weg te gaan. Er ging een stapel autobanden in brand en er werd harde muziek gedraaid, aldus de woordvoerder. De politie heeft ze daarop uit het gebied weggejaagd en naar het dorp geleid. Het was in de omgeving even na 23.00 uur rustig, maar de politie staat er nog wel.

De noodopvanglocatie is dinsdag in gebruik genomen. Er zijn achthonderd bedden voor mensen uit Afghanistan, waar sinds ruim een week de Taliban aan de macht zijn.

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) kondigde dinsdag aan de vierde noodopvang voor evacués uit Afghanistan te zullen openen in Nijmegen, in Heumensoord. Tot uiterlijk januari 2022 zijn daar 750 tot 1000 plaatsen. Eerder werden al drie andere noodopvanglocaties van Defensie in gebruik genomen, waaronder die in Ede. In totaal zijn zo’n 1100 Afghaanse evacués verdeeld over de Willem Lodewijk van Nassaukazerne in Zoutkamp, het Wallaardt Sacré Kamp bij Huis ter Heide en dus legerplaats Harskamp in Ede.

Het COA verwacht dat er nog meer noodopvanglocaties nodig zijn, omdat er naar verwachting 200 tot 400 vluchtelingen per dag zullen arriveren. 

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie