Bennekommer Jits van Straten schreef het boek 'Asjkenazische Joden en de Bijbelse Israëlieten', De vroege demografische ontwikkeling van de Oost-Europese Asjkenazische joden
Bennekommer Jits van Straten schreef het boek 'Asjkenazische Joden en de Bijbelse Israëlieten', De vroege demografische ontwikkeling van de Oost-Europese Asjkenazische joden Dick Martens

Jits van Straten schrijft boek over herkomst etnische joodse groepen

30 januari 2022 om 12:59 Maatschappelijk

BENNEKOM Wie waren de vroegere voorouders van de Oost-Europese Asjkenazische joden, hoe waren zij verwant met de Bijbelse Israëlieten en wanneer en vanwaar zijn zij in Oost-Europa gekomen? Vragen die Bennekommer Jits van Straten in zijn boek ‘Asjkenazische Joden en de Bijbelse Israëlieten’ beantwoorde, nadat hij daaromtrent grondig onderzoek deed. Kritisch ging hij te werk en waarbij hij tot een aantal bijzondere conclusies kwam.

door Dick Martens

,,Voor de lezer die niet zo bekend is met het onderwerp, de term Asjkenazische joden wordt gebruikt voor de Europese joden met uitzondering van hen die in de middeleeuwen op het Iberisch schiereiland woonden”, legt van Straten uit. In een eerder boek had de Bennekommer al aangetoond dat de tegenwoordig dominante opvatting van de Oost-Europees joodse historici (Oost-Europese joden komen oorspronkelijk uit Duitsland) niet houdbaar is, daarom besloot hij de Duits-joodse geschiedschrijving te volgen die geen bewijs laat zien voor deze stelling. 

VOOROUDERS ,,Achterhaalde joodse bevolkingstoenames van Oost-Europese joden tussen 1500 en 1800 versterken dit besluit. Hun voorouders blijken al voor het begin van de jaartelling vanuit Palestina/Judea via Anatolië bij de Krim aangekomen te zijn. Omdat joodse genetici de Oost-Europees-joodse historici volgen, komen veel van hun interpretaties ook niet overeen met mijn bevindingen.” 

In zijn nieuwe boek ‘Asjkenazische joden en de Bijbelse Israëlieten’ richt hij zich op de voor hem overgebleven vragen. Bijvoorbeeld wat is het genetisch verband tussen de tegenwoordige joden en de Bijbelse Israëlieten? Wat betekenen de verschillende DNA-lijnen van de huidige lekenjoden, priesters en Levieten? Waarom spreken Oost-Europese joden Jiddisj – een op het Duits gebaseerde taal – als zij niet uit een Duitstalig gebied komen? 

DRIJFVEER ,,Om deze en andere vragen te beantwoorden, maakte ik gebruik van de vakgebieden archeologie, demografie (migratie en groeisnelheid), genetica en taalkunde. De onopgeloste vragen waren voor mij de drijfveer voor het schrijven van het boek. Ik hoop dan ook, dat dit boek geholpen heeft om de lezer een beter begrip van de vroege ontwikkeling van het vroege Asjkenazische jodendom te geven.” 

Het boek ‘Asjkenazische Joden en de Bijbelse Israëlieten’, De vroege demografische ontwikkeling van de Oost-Europese Asjkenazische joden is voor € 25,00 verkrijgbaar bij boekhandel Novita in Bennekom

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie