,,Mensen komen kletsen, dat is echt leuk. Je krijgt een band met de hele buurt", zegt Hendrikus van den Brink.
,,Mensen komen kletsen, dat is echt leuk. Je krijgt een band met de hele buurt", zegt Hendrikus van den Brink. Eetbaar Ede

Fruitbomen bij hondenspeelveld Ganzeweide: ‘Het leukste werk dat ik ooit heb gehad’

14 maart 2022 om 10:30 Maatschappelijk

EDE Hondenspeelveld Ganzeweide is er natuurlijk voor de honden uit de buurt, maar op de hondenspeelplaats staat ook een mooie verzameling fruitbomen. ,,De perenboom en de pruimenboom zaten helemaal vol afgelopen jaar en alles is geplukt”, zegt beheerder Hendrikus van den Brink. ,,Het fruit is bedoeld voor de hondenbezitters die hier met hun hond komen spelen, maar ook voor de buren. Soms plukken mensen wat om zo op te eten en soms nemen ze het echt mee naar huis, dat mag allemaal.” 

De eerste bomen zijn al een paar jaar geleden geplant, een andere buurman heeft daar voor gezorgd. De laatste jaren heeft Hendrik het beheer overgenomen. ,,De perenboom en de pruimenboom staan er al wat langer, maar er staat nu van alles; druiven, een walnotenboom, perzik, conference peren, stoofperen. De walnotenboom deed het vorig jaar ook heel goed. Mensen komen soms echt plukken, soms is het ineens weg. De ene dag zit een boom helemaal vol en de volgende dag is het geplukt. De fruitbomen doe ik voor de buurt, zodat mensen kunnen plukken. Mensen maken er zeker gebruik van, er wonen hier veel oudere mensen. Een buurvrouw van 84 komt hier wel plukken, maar ik hou het verder niet bij, iedereen uit de buurt mag er gebruik van maken.” 

Ik ben er nu iedere dag 3 a 4 keer. Iedere dag heb ik een klus

BEHEERDER Het hondenveldje is gestart door een buurman, Hendrikus is twee jaar de beheerder geworden. ,,Daarvoor hielp ik al wel wat. Ik ben er nu iedere dag 3 a 4 keer, het is het leukste werk dat ik ooit gedaan heb. Iedere dag heb ik een klus, de prullenbakken legen, de hondenpoepzakjes bijvullen, bomen water geven, er is altijd wat te doen. Er is een buurman die iedere middag komt helpen. Hij heeft ook zicht op het veld, hij kijkt er vanuit zijn woning op uit, zo kan hij het in de gaten kan houden. Mensen moeten zelf de poep van hun hond opruimen, maar dat doen ze niet altijd. Wij doen iedere dag een rondje om alles op te ruimen, anders wordt het hier zo vies en kan je niet meer lopen.”

EDE DOET Van tijd tot tijd moeten er wat worden aangeschaft voor het veldje. ,,Omdat er zo veel fruitbomen staan, hebben we natuurlijk flink wat water nodig. Ik heb een watertank gekregen van de gemeente, de tegels waar de tank opstaat heb ik gratis geregeld via Marktplaats. De watertank wordt regelmatig bijgevuld door de gemeente. Met een gieter geeft ik dan de bomen water. De gieters bewaar ik hier in een kastje met een slot, dat ik heb dan weer helemaal zelf gemaakt. We regelen veel met behulp van Ede Doet bonnen, maar ik betaal ook wel zelf dingen via Marktplaats of via bekenden. Voor een paar tientjes heb ik bijvoorbeeld deze grote houten stoelen neergezet tijdens corona zodat we afstand konden houden. De plantenbakken waren gratis, zo regel ik van alles. Ophalen doe ik dan vaak met buren die een auto hebben.”

(de tekst gaat onder de afbeelding verder)


HONDENVELD Het hondenveld wordt veel gebruikt, eind van de middag zitten er altijd mensen. ,,Mensen komen langs en komen gezellig zitten en kletsen, terwijl de honden vrij kunnen spelen. Vaak zitten ze er wel  een half uur, drie kwartier. ’s Avonds heb ik hondenkoekjes in mijn zak, dat weten die honden. De honden kunnen hier lekker los lopen, ze zijn hier vrij. Hier in de buurt zijn niet zo veel van dit soort plekken, sommige veldjes ligt ook veel hondenpoep, dat wordt snel vies, wij houden het heel goed bij.”

Ik vind het belangrijk om alles bij elkaar te houden, om het leuk te houden in de buurt

GEROOKTE VIS ,,Ik doe het echt voor de buurt, ik vind het belangrijk om alles bij elkaar te houden, om het leuk te houden in de buurt. Ik ken alle mensen die hier vaak komen, en de honden natuurlijk. Mensen komen kletsen, dat is echt leuk. Je krijgt een band met de hele buurt. Het is wel belangrijk om contact te hebben met mensen in de buurt. Als je mensen kent, weet je ook wat er aan de hand is en wat je kan doen voor iemand. Ik deel ook wel gerookte vis uit in de buurt; als het mooi weer is ga ik vissen in Ommeren, alleen met mooi weer anders is het te koud. Wat ik vis, geef ik af en in ruil daarvoor krijg ik altijd wat gerookte vis terug. Die deel ik dan weer uit in de buurt. Zo kan je elkaar een beetje helpen.“

PLANNEN ,,Het houdt me bezig, dat vind ik heel belangrijk. Ik vind het leuk om mensen een plezier te doen maar ik ben ook gewoon gek op honden. Ik kom uit Bennekom en ben naar Ede gekomen toen ik ben getrouwd. In dit huis woon ik nu 16 jaar. Ik ken de buurt, ik maak met iedereen een praatje. Ook met de mensen die hiernaast de moestuin hebben. Vroeger was ik stoffeerder, later afdelingschef bij een rubberfabriek in Velp, nu ben ik al jaren met pensioen. Ik wil dit blijven doen, zo lang het gaat. Mijn zoon helpt ook, met alle zware dingen helpt hij. Voor de toekomst van het veldje heb ik niet zo veel plannen, ik wil nog graag plantenbakken om het een beetje mooi aan te kleden, zodat het er netjes uitziet voor de buurt. Wij zijn heel goed geholpen door de wijkbeheerder, dus ik raad iedereen die iets wil doen in de buurt aan om met de wijkbeheerder contact op te nemen en een initiatief te starten via Ede Doet.”

Dit artikel wordt u aangeboden door Eetbaar Ede. Voedsel verbindt Ede; we ontmoeten elkaar, activiteiten ontstaan en verhalen worden verteld. Eetbaar Ede is de community voor gezond, lokaal en duurzaam voedsel in de gemeente Ede. Kijk voor meer informatie op EetbaarEde.nl, Facebook, Linkedin, Twitter of Instagram.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie