Van links naar rechts: Jim van Batenburg, Gerard van Laar, Lissy Kempeners en Angelique, voor de muur van De Velder.
Van links naar rechts: Jim van Batenburg, Gerard van Laar, Lissy Kempeners en Angelique, voor de muur van De Velder. Freek Wolff

Wijkcentrum viert veertigjarig bestaan met groot feest

Maatschappelijk

EDE Snacks, poffertjes, ijs, suikerspin, spelletjes, een springkussen, de show van Marcel Overeem, dansen met DJ Koen en Shorty & de DJ zijn de elementen die het feest op zaterdag 25 juni tot een succes moeten maken. Die dag viert wijkcentrum De Velder het veertigjarig bestaan.

door Freek Wolff

Angelique Pol-Braafhart legt een plattegrond op tafel, waarop getekend staat hoe de keuken dit jaar verbouwd zal worden. De penningmeester en administrateur van het bestuur is blij met deze upgrading en wijst erop dat ze hoopt dat er in de nabije toekomst ook een flinke zaal aan de achterkant van het gebouw gerealiseerd kan worden. Want De Velder draait goed en wil graag uitbreiden om meer ruimte te bieden aan al haar bezoekers.

Jim van Batenburg is man van het eerste uur en is nog steeds van de partij. Hij weet nog dat hij het wijkcentrum vier decennia geleden (mede) oprichtte. ,,Toen was het hier nog een jonge nieuwe wijk. We zijn op straat begonnen en konden een oud gebouwtje met zes klaslokalen uit Bennekom krijgen en dat werd toen naar Veldhuizen getransporteerd.”

Na wat tumultueuze eerste jaren kregen Batenburg en co de gemeente zo ver om in 1990 een nieuw gebouw te realiseren aan de Munnikenhof. Koningsdag en activiteiten voor jong en oud waren een geheid succes.

Gerard van Laar werd vijftien jaar geleden bestuurslid, maar was al in De Velder te vinden toen hij zijn dochter 40 jaar geleden naar De Velder bracht voor een kinderdisco. Hij was meteen verkocht. Bovendien kwam hij er al met het barbershopkoor Midland Harmonizers om te repeteren. 

KOFFIELUITJES Angelique is een geboren en getogen Edese en stapte drie jaar geleden het wijkcentrum binnen en bracht vervolgens het hele reilen en zeilen in kaart. ,,Je leert de mensen kennen dat is enorm leuk! Vooral ouderen gaan me aan het hart, want ik ben zelf mantelzorger.” Ze draait ook bardiensten, want ze heeft horecaervaring en was vrijwilliger bij stichting Koffieluitjes, een stichting die zich inzet voor de eenzame ouderen en gezamenlijke activiteiten op touw zet, inclusief barbecue en uitstapjes. ,,Zo kan ik gezelligheid combineren met administratieve handelingen.”

KOK De Velder is een ontmoetings- en activiteitencentrum voor alle wijkbewoners met als doel de sociale binding in de wijk te versterken, de eenzaamheid en isolatie te verkleinen. De Velder biedt laagdrempelige maatschappelijke-, creatieve-, culturele- en educatieve activiteiten, diverse workshops en themabijeenkomsten, zoals: breien en haken, creatief club, biljartclub, kaartclub, taalhulp, de open eettafel, Heerenleut (jeu de boules), bingo, zelfverdediging, computercursus, kookcursussen, mantelzorg Trefpunt, de wandelgroep, muziekavonden en koffieluitjes. Maar ook voor tekenen en schilderen, Tai Chi, gym en yoga, rijbewijskeuring, Kumpulan (oud-Indische groep), country- en linedance, stijldansen, dansgroep Garoon, Parkinson Café, Crystalyna en de Alevitische vereniging kunt u terecht bij wijkcentrum de Velder.

(de tekst gaat onder de foto verder)


Een fragement uit de geschiedenis van het wijkcentrum. - De Velder

,,De open eettafel op donderdag is een groot succes, waar vrijwilligers samen met onze vrijwillige kok, Jerry van den Berg, koken. Hier schuiven dan zo’n twintig tot veertig liefhebbers aan tafel. Het draagt ook bij aan minder eenzaamheid. Af en toe zing ik dan ook een liedje”, vertelt Angelique. Ze was lid van de huisband die helaas net is opgeheven. Er zijn op zondag ook muziekmiddagen met live-muziek.

HUISKAMER Buurtbewoners weten het wijkcentrum goed te vinden. Zo nu en dan moet er zelfs nee verkocht worden, omdat het er vol is. ,,We groeien uit ons jasje en komen continu ruimte tekort. Daarom heb ik een visieplan geschreven, kijkend naar de soort activiteiten, het aantal inwoners van de wijk en de leeftijden. De uitstraling van het gebouw kan veel beter en we willen graag een huiskamer die niet telkens verbouwd hoeft te worden. We willen ook graag een leuk honk voor jongeren bieden”, licht Angelique toe. Voor uitbreidingen van ons wijkcentrum zijn we op zoek naar sponsoren die ons kunnen helpen deze plannen uit te voeren.

De drie zijn erg enthousiast over de feestdag op 25 juni die duurt van 10.00 tot 22.00 u. Iedereen is van harte welkom. Zo zal Marcel Overeem van 11.00 tot 12.00 uur zijn typetjes van stal halen, zoals Gekke Beppie en een clown. Jaarlijks treedt hij eind november ook op als Sint Nicolaas. Kinderen kunnen die 25 juni op de foto met prinses Vlinder, een soort Assepoester. Van 13.00 tot 17.00 uur kunnen bezoekers dansen en meezingen met DJ Koen, naast buiten spelen, springen en inkleuren van een plaat. In de avond kunnen de voetjes van de vloer tussen 18.30 en 22.00 uur, met Shorty & de DJ. ,,Ze kunnen alles en fantastisch zingen!” 

Het stichtingsbestuur bestaat nu uit: voorzitter Kees Huikeshoven, secretaris Johan de Boer, penningmeester Angelique Pol-Braafhart, Kees Klinkenberg, Gerard van Laar en Ton Fluit. Tegelijk benadrukken de bestuursleden dat het wijkcentrum draait op zo’n zestig zeer gedreven vrijwilligers. Daarom was er dit voorjaar nog een speciale bedankdag voor deze groep.

Beheerder Lissy Kempeners vindt het al bijna twintig jaar erg leuk om als spin in het web zorg te dragen voor de samenhang en een goede sfeer. Ze is het gezicht van De Velder en is als betaalde kracht in dienst van het wijkcentrum. ,,Ik heb hier altijd leuke en blije mensen om me heen. En als ze hun ei kwijt willen om een of andere reden, maar ik graag even een praatje.” 

Meer informatie op www.develder.nl 

Dit artikel wordt u aangeboden door wijkcentrum De Velder.

advertentie