Roel Dagevos kan met zijn twee honden nu nog genieten op 'het hondenveldje'. De vraag is wel: 'Blijft dat zo?'.
Roel Dagevos kan met zijn twee honden nu nog genieten op 'het hondenveldje'. De vraag is wel: 'Blijft dat zo?'. Dick Martens

Burgerinitiatief familie Dagevos mogelijk al in de kiem gesmoord: ‘Ons hondenveldje moet hier blijven’

Maatschappelijk

BENNEKOM Je hebt tegenover je woning een stukje land gekocht, met onder andere als doel verzekerd te zijn van een blijvend wijds en fraai uitzicht. Maar als je daar ook anderen van wil laten meegenieten, dan is dat nobel en sociaal. Met die gedachte ‘toverden’ Greetje en Roel Dagevos hun perceel, gelegen aan de West Breukelderweg in Bennekom, om tot een openbaar hondenveldje, zetten er een keurig hek omheen, een afvalbak met ‘poepzakjes’ en een opruimplicht voor de gebruikers. Het veldje wordt inmiddels veel gebruikt en is een doorslaand succes. Tientallen hondenbezitters en hun baasjes maken er inmiddels gebruik van. Maar één bezwaarschrift van een omwonende lijkt het burgerinitiatief van de familie Dagevos in de kiem te smoren.

door Dick Martens

,,Wij kochten het braakliggende grasveldje een jaar of vijf geleden”, steekt Roel Dagevos van wal. ,,We behielden daardoor het mooie uitzicht, maar we speelden al wel met de gedachte om er een hondenlosloopgebied van te maken, dan wordt het eigenlijk nog mooier, want je ziet er dan ook nog eens allemaal blije mensen met hun blije honden. Hondenbezitters die met elkaar in gesprek gaan en ondertussen hun honden lekker kunnen laten spelen. Het wordt ook levendiger. We hebben er een hek omheen laten zetten, na eerst bij de gemeente te hebben geïnformeerd naar de toegestane hoogte, compleet met een toegangshek.” Dat werd ruim tien maanden geleden allemaal gerealiseerd en het werd in korte tijd een doorslaand succes. Maar toen kwam ‘de klacht’, die verstrekkende gevolgen kan hebben voor het voortbestaan van het zo populaire veldje.

‘TELEURSTELLENDE BOODSCHAP’ ,,Eén omwonende, zelf ook in het bezit van twee honden, heeft bij de gemeente, ruim vijf maanden later, een klacht ingediend, dat zijn honden stress ervaren en zenuwachtig worden.”, vult Greetje Dagevos haar man aan. ,,Onbegrijpelijk, omdat juist zijn honden die gevaarlijk luid blaffend en springend tegen het hek, wandelaars die hier over het Klompenpad lopen, ruiters en bezorgers de stuipen op het lijf jagen. Ook als er mensen met hun honden op het veldje zijn, blaffen zij constant. De gemeente heeft de situatie bekeken en geoordeeld, dat de grond een agrarische bestemming heeft, je er gewassen op mag verbouwen en vee op mag laten lopen, maar geen honden. Een voor ons teleurstellende boodschap!” 

,,‘Sluiten’ was het harde oordeel, of een vergunning aanvragen om de bestemming te wijzigen. Dat gaan we doen. In die procedure worden we gesteund door ruim 100 medestanders, die verontwaardigd onze petitie ‘Ik wil dat het Hondenveldje blijft!’, hebben ondertekend en toegevoegd waarom zij dat willen. Allemaal positief: ‘een veilig schoon en gezellig veld’. Maar de kans dat het voor heel veel mensen, die daar regelmatig lopen met hun hond, een gemis zal zijn is zeker aanwezig. Dat willen wij voorkomen en hopen dat de gemeente alle belangen weegt en ‘een gezond verstand beslissing’ neemt.”

advertentie
advertentie