Afbeelding
Pixabay

Op meer plekken gratis menstruatieproducten voor Edese minima

13 september 2022 om 18:24 Maatschappelijk

EDE Inwoners van Ede die moeite hebben om de eindjes aan elkaar te knopen kunnen straks op meer plekken terecht voor gratis menstruatieproducten. Dat laat de gemeente Ede weten in een persbericht.

Op dit moment bevinden zich in de gemeente vijf plekken waar inwoners tampons en maandverband kosteloos kunnen ophalen wanneer zij dat niet zelf kunnen betalen. Binnenkort komen daar zo’n tien uitgiftepunten bij, verspreid over de gemeente. ,,Een maatregel die misschien klein lijkt, maar voor sommige vrouwen en meisjes een groot verschil kan maken”, aldus wethouder Karin Bijl (armoede en schuldhulpverlening).

De uitbreiding komt voort uit een vraag van de Edese gemeenteraad om binnen het gemeentelijk minimabeleid extra stappen te zetten om menstruatie-armoede tegen te gaan. Bijl: ,,Een oproep die ik van harte ondersteun omdat helaas 1 op de 9 vrouwen en/of meisjes in Nederland in armoede leeft en geen geld heeft om menstruatieproducten te kopen. Dat is bovendien vaak moeilijk bespreekbaar, want zowel rond armoede als rond menstruatie zit schaamte.”

URGENTIE In welke mate menstruatiearmoede exact in de gemeente Ede speelt is onbekend. ,,Maar dát het ook hier aan de orde is staat vast”, aldus Bijl. ,,Bovendien neemt de urgentie alleen maar toe nu de primaire levensbehoeften duurder worden en de energiekosten stijgen. Het mag niet zo zijn dat de meiden en vrouwen in onze gemeente hier onder lijden.”

De gemeente Ede verwacht naast de uitgiftepunten die al bestaan bij de Voedselbank Ede, de Kledingbank en enkele minibibliotheken, extra uitgiftepunten te realiseren bij buurt- en dorpshuizen en scholen (VMBO en MBO). Na een jaar wordt bekeken of de nieuwe uitgiftepunten voldoende bereikbaar en toegankelijk zijn en structureel worden ingericht.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie