Afbeelding
Pixabay

Hogere tegemoetkoming voor minima gemeente Ede

Maatschappelijk

EDE Minima krijgen in 2023 een hogere tegemoetkoming van de gemeente Ede. Het college van burgemeester en wethouders heeft hiertoe besloten omdat de kosten voor inwoners blijven stijgen door de inflatie en de hoge energieprijzen. ,,Hiermee sluiten onze regelingen beter aan bij de huidige prijzen, waardoor de financiële situatie van inwoners niet nog meer in gevaar komt”, aldus wethouder Karin Bijl (armoede en schulddienstverlening).

Sporten en meedoen aan het maatschappelijk leven moet voor iedereen mogelijk zijn, vindt het college. De tegemoetkoming voor de zwemles wordt daarom verhoogd, omdat de kosten daarvoor flink zijn gestegen. Ook kunnen inwoners met een minimuminkomen een hogere bijdrage krijgen voor lidmaatschap van een sportvereniging of toegangskaarten voor theater of muziek. Daarnaast verhoogt Ede het bedrag van het Kindpakket, dat bestaat uit verschillende vergoedingen (bijvoorbeeld voor fiets of laptop) voor kinderen op het basis- en voortgezet onderwijs. 

SCHULDEN Niet alleen de bijdrages gaan omhoog, ook komen meer inwoners in aanmerking voor de regelingen. Wethouder Bijl: ,,Huishoudens die een schuldentraject volgen bij gemeente Ede kunnen vanaf 1 januari ook een tegemoetkoming in de kosten voor maatschappelijke participatie bij de gemeente aanvragen. Voor deze groep mensen is het nu erg lastig om financieel rond te komen. Met de verruiming stellen we ook hen in de gelegenheid om actief mee te blijven doen en deel te nemen aan onze samenleving.”

BREDE AANPAK De verruiming van het minimabeleid past in een bredere aanpak van de gemeente Ede om financieel kwetsbare huishoudens te ondersteunen. ,,Zo hebben we kortgeleden een aanpak energiearmoede ontwikkeld. Hiermee helpen we onze inwoners om minder energie te gaan gebruiken. En minder energieverbruik betekent ook lagere kosten”, stelt wethouder Bijl vast. 

Bespaarhulpen en energiecoaches adviseren huurders én woningeigenaren over mogelijkheden om energieverbruik te verlagen. Dat kan gaan over woongedrag, maar ook over aanpassingen in of aan het huis. Ook werkt gemeente Ede samen met allerlei organisaties in Ede om te zorgen dat inwoners met geldzorgen weten welke hulp er is, hoe ze die kunnen aanvragen en wie kan helpen bij het aanvragen. Alle informatie over hulp bij geldzorgen vindt u op www.ede.nl/geldzorgen 

advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Fortissimo na winst op Harskamp weer koploper in de vierde klasse
PREMIUM
Afbeelding
Gudo van Dronkelaar zit nog steeds op voetballen
PREMIUM
Afbeelding
SDS '55 hervat tweede competitiehelft met solide zege op VV Barneveld
advertentie