Van links naar rechts Rob Nieuwenhuis, gedeputeerde Harold Zoet, Richard Hardeman en Catrien Weijers.
Van links naar rechts Rob Nieuwenhuis, gedeputeerde Harold Zoet, Richard Hardeman en Catrien Weijers. Provincie Gelderland

Provinciale Waarde-Ring voor Richard Hardeman van De Groenerie in Harskamp

13 oktober 2023 om 19:46 Maatschappelijk

HARSKAMP/ARNHEM Richard Hardeman van zorg- en belevingsboerderij De Groenerie in Harskamp heeft vrijdag een Gelderse Waarde-Ring ontvangen van gedeputeerde Harold Zoet.

Ook Catrien Weijers van melkveebedrijf De Genders in Giesbeek en Rob Nieuwenhuis van Coöperatie Zonvarken uit Toldijk kregen een provinciale Waarde-Ring. ,,Ik heb veel waardering en respect voor onze voedselmakers die iedere dag weer zorgen voor voedsel voor iedereen”, aldus Zoet bij de uitreiking van de oorkondes en een speciale munt.

BOEREN EN BURGERS De Waarde-Ring is een initiatief van de Dutch Food Week en bedoeld om mensen in het zonnetje te zetten die de verbinding tussen boeren en burgers versterken. De uitreiking van de onderscheidingen gebeurt in verschillende provincies. De Dutch Food Week wil Nederland bewust maken van ons voedsel. Het thema van dit jaar is ‘Weet wat je eet’. 

Er waren in Gelderland twintig mensen genomineerd. Zij kregen vrijdag allemaal als waardering een lunch aangeboden van chef-kok Estee Stroker bij stadstuin Kweekland in Arnhem. Tijdens de lunch werden de genomineerden bedankt voor hun inzet en kregen drie van hen de Waarde-Ring. 

DE GROENERIE Richard Hardeman maakte gebruik van de provinciale opkoopregeling voor kalverhouders en schakelde over op groenteteelt met zijn boerderijwinkel De Groenerie aan de Velkemeensedijk in het buitengebied tussen Harskamp en Kootwijkerbroek. ,,Hij heeft daarnaast een speeltuin, een vlindertuin, een maisdoolhof en een forellenvijver. Hij doet bovendien aan educatie en werkt met mensen met een beperking’’, licht de provincie toe. ,,Inmiddels levert hij aan restaurant De Sterrenberg in Otterlo. De reststromen van het restaurant neemt hij terug en maakt daar chutneys en kimchi van.’’ Kimchi is een gerecht met gefermenteerde kool en groenten, oorspronkelijk uit de Koreaanse keuken.  

BOERENWIJS Catrien Weijers is volgens de provincie één van de grondleggers van boerderij-educatie in Gelderland. ,,Ze heeft veel klassen met vele duizenden schoolkinderen plus begeleidende ouders jarenlang ontvangen op haar bedrijf en hen kennis laten maken met hoe het er daar aan toegaat. Ze is medeoprichter van Boerenwijs, een samenwerkingsverband van educatieboeren in de regio Arnhem en de Achterhoek.’’ 

ZONVARKEN Rob Nieuwenhuis is één van de initiatiefnemers van Zonvarken. Dat is volgens de provincie ,,een revolutionaire varkensboerderij waar varkens diervriendelijker, milieuvriendelijker, klimaatvriendelijker, boervriendelijker en buurtvriendelijker worden gehouden. Via allerlei media draagt de boerderij uit dat het houden van varkens ook heel anders kan.’’ 

INSPIREREND ,,Alle twintig genomineerden zijn inspirerende voorbeelden voor anderen’’, aldus gedeputeerde Zoet. ,,Het zijn mooie ondernemingen en initiatieven met een enorme verscheidenheid. Akkerbouw, veeteelt, natuurinclusief, biologisch, gangbare landbouw, streekproducten, innovatie en educatie. Educatie is een belangrijke verbinder tussen boeren en inwoners.” De provincie wil de Waarde-Ring ook in 2024 weer uitreiken.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie