Afbeelding
CDA

Evert-Jan Slootweg: 'Mijn stem heeft impact op levens van mensen'

Mensen

EDE ,,Het werk als kamerlid is best lastig te combineren met mijn gezin. Ik merk echt dat ik tijd vrij moet maken om mijn kinderen en vrouw te zien.” Dit zijn de woorden van Bennekommer Evert-Jan Slootweg (50), lid van de Tweede Kamer voor het CDA. 

,,In maart 2017 stond ik op de lijst voor de Tweede Kamerverkiezingen, op plek 19. Daarvoor werkte ik bij vakbond CNV en Divosa”, vertelt Slootweg. Het CDA haalde ook daadwerkelijk 19 zetels. ,,Ik waande me één dag Kamerlid, want Maurits von Martels haalde me vervolgens op voorkeursstemmen in.” In oktober van datzelfde jaar, na de formatie van Kabinet Rutte III, kreeg Slootweg alsnog de kans om plaats te nemen in de coalitie. Een kans die hij met beide handen aangreep. Slootweg is gespecialiseerd in onder meer AOW en de Wet langdurige zorg (Wlz).

Over Evert-Jan Slootweg
- Getrouwd en drie zonen
- Geboren in Barneveld, nu woonachtig in Bennekom
- Studie: economie in Amsterdam
- Vorige werkzaamheden: beleidsmedewerker in het Europarlement, CNV en Divosa, actief in verschillende werkgroepen voor het CDA.

VOLLE WERKWEEK ,,Mijn week begint qua werkzaamheden eigenlijk op dinsdag. Dan hebben we vergaderingen”, legt hij uit. Er zijn drie Kamerdagen: dinsdag, woensdag en donderdag. ,,Op maandagen en vrijdagen ben ik vaak druk met werkbezoeken. Ik probeer bijvoorbeeld veel instellingen te bezoeken, om de verhalen uit de praktijk te horen.” Een volle werkweek dus, die soms nog wat uitloopt. ,,Recent mocht ik bijvoorbeeld op zaterdag met het Edese college van burgemeester en wethouders mee naar de Airborne”, legt hij uit. ,,Dan ben je ook de zaterdag kwijt.” 

Ook op lokaal gebied probeert Slootweg, ondanks zijn Haagse werkzaamheden, betrokken te blijven. ,,Als Kamerlid ben ik uiteraard ook de oren en ogen voor het CDA in mijn regio.” Als voorbeeld noemt hij het veelbesproken Lelystad Airport. ,,We horen hier veel over de onrust die daarover leeft. Dit probeer ik dan weer mee te nemen naar de landelijke fractie.” Toch betekent dat niet altijd dat dit impact heeft. ,,Wat dat voorbeeld betreft, hoor ik dan ook weer mijn Haarlemse CDA-collega’s die op hun beurt weer moeite hebben met het vele vliegverkeer van Schiphol. Zo heb je dus altijd verschillende belangen.” Naast Ede heeft Slootweg ook nog geregeld contact met de CDA-fracties in Wageningen en Renkum. ,,Ik probeer geregeld werkbezoeken in de provincie te doen en vaak vraag ik of er dan iemand van de lokale partij met me meegaat.”

GEZIN ,,Ik merk dat het werk zo zeven dagen in de week door kan gaan en dat ik dus bewust tijd moet inplannen voor mijn gezin”, aldus Slootweg. ,,Ik ben blij dat mijn kinderen tussen de 14 en de 19 zijn en zichzelf dus redelijk kunnen redden. Maar mijn vrouw moet echt heel veel gaten vullen die ik achterlaat als ik er niet ben. Ze vangt dus heel veel op.” Toch is het de moeite waard, zegt Slootweg. ,,Dit werk geeft me heel veel energie. Ik voer geregeld goede gesprekken en heb bijzondere werkbezoeken. Daar doe ik het voor.” Zijn vrienden zijn gelukkig volgens Slootweg altijd eerlijk tegen hem. ,,Een vriendin van me zei ooit, toen ze me in de Kamer had zien spreken, ‘je lijkt daar heel anders!’ Toen werd ik me er wel weer van bewust dat ik bij hun zoveel mogelijk de persoon en niet het Kamerlid moet blijven.”

IMPACT Wat Slootweg beweegt om elke keer weer naar Den Haag te rijden? ,,Bij het stemmen voor bijvoorbeeld moties besef ik me terdege dat mijn stem invloed kan hebben op mensen. Positief of negatief. Maar ook dat is politiek, soms moet je de schade proberen te beperken…”, legt hij uit. ,,Ik vind werkbezoeken daarom ook zo enorm belangrijk. Mijn netwerk is zodanig uitgebreid dat ik mensen kan helpen. Denk bijvoorbeeld aan ontwikkelingen in de Wet langdurige zorg: ook psychische stoornissen vallen daar nu onder. En ik vind dat het waard om een deel van mijn privéleven voor op te offeren.”

Door Job Oldegbers

advertentie