Afbeelding
EdeStad.nl

Edenaar Michiel stopt met roken: 'Ik ben verslaafd aan sigaretten'

Mensen

EDE Veel Nederlanders wagen in de maand oktober, vanwege het initiatief ‘Stoptober’, de poging om van hun rookverslaving af te komen. Zo ook Michiel Ophoff uit Ede. EdeStad.nl volgt Michiel de komende weken terwijl hij bezig is met zijn stoppoging. Wat gaat er goed? Wat kan beter? Maar ook: waarom wil hij nou zo graag stoppen?

Ophoff is 24 jaar oud en woont nu drie jaar in Ede. ,,Ik woon in een studentenhuis in Ede centrum. Voor mijn studie ben ik drie jaar geleden vanuit Barneveld naar Ede verhuisd.” Ophoff zit in zijn tweede jaar Social Work aan de CHE. ,,Met deze opleiding hoop ik later in de jeugdzorg te gaan werken.”

Michiel rookte zijn eerste sigaret toen hij een jaar of 14 was. ,,Sindsdien rookte ik af en toe. Vanaf mijn zeventiende durf ik te zeggen dat ik verslaafd ben geraakt aan sigaretten”, licht hij toe. ,,Ik probeerde altijd van alles. Het begon met sigaretten, later kwam daar eventjes shag bij, maar daar was ik snel op uitgekeken”, legt hij uit. ,,Sinds vijf maanden rook ik veel met een e-sigaret (een elektronische sigaret die met nicotinehoudende vloeistof gevuld kan worden in plaats van met tabak, red.). Dit was alleen zó gemakkelijk, dat ik zelfs tijdens een potje FIFA op de PlayStation met huisgenoten, de vaper in de vingers had.” 

Stoptober is een initiatief van onder andere KWF Kankerbestrijding en het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Stoptober stimuleert rokers om ten minste 28 dagen te stoppen met roken. Volgens de organisatie zijn 28 dagen goed te overzien en is er een vijf keer grotere kans dat deelnemers blijvend stoppen met roken. 
Bron: Stoptober.nl

[TERRAS] ,,Met een biertje op het terras vind ik het heerlijk om een sigaar op te steken, en dat gebeurde dan ook regelmatig”, zegt Ophoff. Dit zullen nu ook de lastige momenten worden, zo geeft hij aan. ,,De lekkerste momenten om te roken waren die met een biertje in mijn handen. Dus om weer naar een café of kroeg te gaan zal heel spannend zijn.”

Michiel begon op zijn 14e met roken en vanaf zijn 17e 'vast'. Hij rookte gemiddeld vier à vijf pakjes in de week. ,,Reken maar uit", legt hij uit. ,,Vijf pakjes keer zeven euro is toch al snel 35 euro per week en 120 euro per maand. Trek dat maar door naar een jaar." 

[FITTER] Sinds een paar maanden gaat Michiel vaker naar de sportschool om fitter te worden. ,,Alleen door het blijven roken merkte ik dat dit niet wilde”, legt hij uit. ,,Ik wil graag weer fit worden zodat het voetballen wat makkelijker gaat, maar daarbij helpt de sigaret absoluut niet.” Zodoende gaat hij helemaal stoppen met roken. ,,Geen sigaret, sigaar of vaper meer.” De laatste sigaretten heeft hij ritueel verbrand in een vuurkorf en de vaper ligt bij zijn vriendin opgeborgen.

Een nieuw avontuur om te stoppen met roken is dus inmiddels begonnen. Sinds 1 oktober heeft hij de sigaret links laten liggen. ,,Dit is niet de eerste keer dat ik stop met roken. Bij de vorige keren is het vaak na ongeveer drie weken fout gegaan dus ik vind het nu wel heel spannend om het opnieuw te proberen”, licht Michiel toe.

[MOTIVATIE] De tactiek is voor Ophoff duidelijk: ,,Ik heb heel veel mensen verteld dat ik ga stoppen”, begint hij. ,,Dus veel mensen zijn een soort controle voor mij. Bovendien is de motivatie om fit te worden echt heel groot.” Hij geeft aan dat dit een helder doel is waarvoor hij wil strijden. Toch blijft het lastig: ,,Bijvoorbeeld wanneer een sigaret wordt aangeboden. Daarom heb ik een huisgenoot overgehaald om ook te stoppen, dus doen we het samen. Ik kan niet meer stiekem in een hoekje rustig roken aangezien veel mensen het weten.”

De komende weken houdt Michiel de redactie en lezers van EdeStad.nl op de hoogte van zijn stoppoging.

Door Job Oldegbers

advertentie