Afbeelding
Theo Beumer

'Net als bij een normaal gesprek kan je online ook netjes blijven'

Mensen

EDE In de nieuwe rubriek Trending Topic beantwoorden inwoners van de regio Ede vragen over hun online aanwezigheid en gedrag. Vandaag het verhaal van atleet Kimberley Bos (26) uit Ede, die vanwege haar topsport actief is op verschillende social media kanalen om haar fans op de hoogte te houden.

Beroep: Skeleton Atleet en Fysiotherapeut.

Onder welk account ben je actief op welke social media? Ik ben actief op Facebook (@skeletonsterKimberleyBos), Twitter (@Kimberleyb0s) en Instagram (@Kimberleyb0s). 

Hoeveel uur per dag ben je gemiddeld online? Pff, goede vraag. Dat verschilt, door de week wel regelmatig. Check het zeker 5 keer per dag en dan sommige dagen nog een post. In het weekend wel veel minder. Dan ben ik echt bezig met andere dingen. Dan ben ik ook de persoon die gewoon haar telefoon een hele dag boven kan laten liggen. 

Hoelang ben je al actief op social media? Op Facebook alweer 10 jaar, daarmee ben ik begonnen toen ik voor het eerst naar het buitenland ging, voor de sport (toen nog bobsleeën). Heb zelfs nog Hyves gehad daarvoor, dus als iets langer zelfs. Met Twitter en Instagram ben ik pas later begonnen, vanaf dat ik de overstap heb gemaakt naar skeleton maak ik daar ook veel gebruik van. 

Facebook of Instagram? Beide. In mijn geval hebben Facebook en Instagram een heel andere doelgroep waardoor ik gevolgd wordt, dus op beide post ik regelmatig updates. Maar ik moet zeggen dat ik sinds ik de insta stories gebruik ik wel met meer regelmaat op Instagram post, dan Facebook. Voor persoonlijk gebruik scroll ik wel echt vaker op Instagram dan Facebook. Naast dat ik met stories snel op de hoogte ben van waar mijn vrienden in Nederland uithangen en wat ze allemaal doen, volg ik ook accounts met bijvoorbeeld leuke recepten of originele tekenaars. 

Wat deel je zelf meestal op social media? Dingen over mijn sport. Heel soms zit er een post tussen over mijn persoonlijke leven, maar zo’n 90% is echt sportgerelateerd. Dat is voor mij ook hoofdzakelijk waarom ik op social media zit. Om mensen op de hoogte te houden van wat ik doe als ik niet in Nederland ben. En dat is heel regelmatig! 

Wat zijn volgens jou de voor- en nadelen van social media? Ik vind het echt een fijn platform om anderen op de hoogte te houden en andersom van anderen op de hoogte te blijven. Echter gaat er zonder dat je het door hebt, heel veel tijd in zitten. Ze zijn er erg goed in om je maar aan het scrollen te houden. Ik vind het ook jammer, dat mensen op social media echt gemeen kunnen zijn en mensen persoonlijk aanvallen, maar wel op een afstand/anoniem kunnen blijven. Cyberpesten is echt een nadeel. Groot voordeel is dan weer, dat je alles kan terugvinden. Dan bedoel ik even een foto opzoeken, of een filmpje laten zien, of makkelijk even contact maken met iemand. 

Zou je een paar dagen zonder kunnen? Ja, dat kan ik prima. Als ik op vakantie ben, kan ik rustig mijn sociale media links laten liggen. Zonder telefoon kan ik echter niet. Ik vind het wel fijn dat ik anderen kan bereiken en zij mij mocht het nodig zijn. 

Wat is je grootste online ergernis? Online pestgedrag. Dat vind ik echt diep triest. Je mening ergens over hebben mag zeker, maar net als bij een normaal gesprek kan je online ook gewoon netjes en beleefd blijven.

Wat kijk je het meest op Youtube? Sport. Alleen al voor mijn eigen sport. Mijn wereldbekerwedstrijden zijn altijd te volgen via YouTube en later dus ook terug te kijken. Dat doe ik veel ter voorbereiding op de eerste training op de nieuwe baan. Daarnaast kijk ik ook graag andere sporten en sportvloggers. Bijvoorbeeld turnen, dat is en blijft mijn eerste sport. 

Wat doe je graag in je vrije tijd? Tekenen, dat is iets wat ik vroeger heel veel heb gedaan en de laatste 10 jaar bijna niet, omdat ik het niet mee kon nemen op tour. Maar sinds kort heb ik een potlood waarmee ik op mijn iPad kan tekenen, dus heb ik het weer opgepakt. 

YouTube of Netflix? YouTube op het moment, maar dat is ook wel eens anders geweest. Het gaat met vlagen. Een beetje afwisseling daar hou ik vooral wel van. 

Wat vind je de handigste app? Mmh, goede vraag. Ik gebruik denk ik veel apps die de meeste mensen op hun smartphone hebben, zoals Facebook, WhatsApp en Waze voor de navigatie. Maar op mijn iPad gebruik ik ook veel Hudl Technique. Het is een app waarin je slowmotion video's kan opnemen en frame voor frame kan afspelen. Erg handig als je met 120 km/h voorbij raast. Dan kan je later rustig terug kijken wat je nu eigenlijk deed. 

Wat is je grootste blunder op social media? Spellings- en typfouten. Zeker in het Engels, dan wil er nog wel eens iets heel anders staan, dan wat ik bedoel. Daarom laat ik tegenwoordig eigenlijk altijd iemand het even lezen voordat ik het post. 

Kun je een dag zonder telefoon? Nee, ik denk het niet. Ik vind het toch wel fijn dat mensen me kunnen bellen als er iets is. Of ik iemand kan bellen uiteraard. Zeker als ik niet in Nederland ben. Maar ik ben wel de persoon die notificatie van apps uit heeft staan, dus als je me echt dringend nodig hebt, dan moet je echt bellen. 

Kijk je nog wel eens tv? Bijna nooit als ik in het buitenland ben, als ik al tv kijk, dan is het gezamenlijk met het team een film van Netflix, maar niet de echt TV zenders. Thuis nog wel eens, maar er is maar één programma dat ik trouw volg op de Nederlandse TV en dat is ‘Wie Is De Mol?’

Hoeveel tijd zit je gemiddeld op je telefoon per dag? Goede vraag, ik heb eigenlijk geen idee, maar het zal wel veel zijn. Je pakt hem al snel op om even een appje te sturen, mailtje te doen of gewoon te bellen en daarnaast nog de sociale media. Ik denk dat er wel een paar uur per dag in zit. 

Ben je zelf vatbaar voor wat mensen vinden van wat je plaatst? Soms, het is nooit leuk als je nare reacties krijgt op wat je plaatst, maar ik ben niet zo iemand die continu bijhoudt hoeveel likes ik heb en of er wel op mijn post gereageerd wordt. 

Wil je in de toekomst iets veranderen aan je social media gebruik? Op het moment niet, maar goed, dat wil niet zeggen dat het nooit gaat veranderen. Ik had altijd voor mijzelf bedacht: 'Ik hou het wel bij alleen Facebook'. Maar dat is uiteindelijk ook anders gelopen.


 

advertentie