Afbeelding
Archief BDUmedia
In Memoriam

Markante Edenaar Gert van den Born overleden

Mensen

EDE De 71-jarige Gert van den Born, bekend als de bloemenhandelaar van Ede-Zuid, is donderdagmorgen in het pand van bloemenveiling Plantion overleden. Van den Born werd getroffen door een hartstilstand. Reanimatie mocht niet meer baten. De 'bloemenwereld' was zijn lust en leven. En dat hij ons juist in een bloemenveiling verlaat, is niet te bevatten. Maar het grootste gemis zal worden gevoeld door zijn echtgenote Wilma, zijn steun en toeverlaat in goede en minder goede tijden. En door zijn kinderen Mariandel en Sebastiaan en aanhang.

Gert van den Born was een man die voor iedereen klaarstond. Hij maakte altijd tijd vrij om met iedereen een praatje te maken. Van den Born maakte van zijn hart geen moordkuil. Al had hij soms een afwijkende mening, dan nog kon je daar respect voor opbrengen, omdat Gert dat zonder verborgen agenda uitte.

Wij kenden elkaar niet alleen van de sportvelden, maar ook vanuit een vroegere mindere ervaring. Ruim vijftig jaar geleden lagen onze moeders in het toenmalige Juliana Ziekenhuis. Als jonge jongens zaten we wat bleu aan het bed, en wisten niet goed hoe ons te gedragen. Af en toe knepen we er tussenuit en leerden elkaar in dat kwartiertje wat beter kennen. Dat wederzijdse respect is altijd gebleven en koester ik.

BETROKKEN WINKELIER Het is haast ondoenlijk om alle activiteiten waarbij Gert betrokken was in onze gemeente op te schrijven. Betrokken winkelier in Ede-Zuid, de Sint-Nicolaas-optochten, betrokken bij vele sportverenigingen in onze gemeente, jarenlang elftalleider bij het voormalige Ede Westermeijer en KSV Fortissimo. Je deed nooit een tevergeefs beroep op Gert van den Born.

De laatste jaren was hij erg betrokken bij het wel en wee van zijn FC Jeugd. ,,Wij zijn erg aangeslagen. Verliezen niet alleen een betrokken supporter maar vooral een goed mens", reageert FC Jeugd-voorzitter Senol Pehlivan aangeslagen.

Gert van den Born had in de Turkse FC Jeugd gemeenschap een geheel eigen plaats verworven. Was daarbij ook trots dat zijn echtgenote Wilma gastvrouw in de bestuurskamer was. Ik mocht in de rust menig robbertje met de markante bloemenhandelaar uitvechten. Gelukkig altijd figuurlijk en op dezelfde leuke manier.

Hij kende geen vijfdaagse werkweek, maar een bijna vierentwintiguurseconomie voor zijn liefde: de bloemisterij. Op zondag vertelde Gert eerst de boekhouding te doen, daarna zijn winkel bij station Ede-Wageningen te openen, alvorens de tweede helft bij de thuiswedstrijden van FC Jeugd te zijn. 

Hij wachtte me altijd op in de rust en steevast was zijn begroeting: 'zal wel weer een slecht verhaal worden'. Daarna vroeg hij soms aandacht voor een redactioneel artikel in deze krant. Ik beloofde hem actie te ondernemen en soms moest ik Gert teleurstellen. ,,Wat waardeloos, maar goed, het is niet anders." Ook al was hij teleurgesteld, het bleef altijd koek en ei. Dat was Gert van den Born, een zakenman maar in de eerste plaats mens.

De wijk Ede-Zuid, de gemeente Ede, de verenigingen en de jeugd zullen Gert gaan missen. Ook ik zal de eerste keer naar FC Jeugd moeten slikken. Het zal anders zijn en het wordt nooit meer hetzelfde.

Maar wie Gert het meest zullen missen zijn echtgenote Wilma, zijn kinderen en verdere familie. Ik wens hen sterkte toe dit verlies te dragen. En ook ik en velen met mij zullen deze markante persoon Gert van den Born nooit vergeten. Ook in het besef dat de lege plaats in huize Van den Born door ons niet zal kunnen worden ingevuld.

Gert, rust in vrede met de gedachte dat je een kanjer en geliefd persoon was.

Eip Janssen

advertentie