Salman Ezzammoury: ,,Ik houd van de wereldkeuken en kook heel graag.
Salman Ezzammoury: ,,Ik houd van de wereldkeuken en kook heel graag." Ted Walker
Op de man/vrouw af

Salman Ezzammoury: 'When life gives you lemons, make lemonade'

Mensen Op de man/vrouw af

EDE Salman Ezzammoury is kunstenaar en vrijwilliger, maar ook lat-partner en vader. Ezzammoury fotografeert om dingen die voorbij gaan vast te houden.

Als kind wilde hij graag beroemd worden en voor iemand die dringend hulp nodig heeft, is hij altijd beschikbaar.

Leeftijd: In 1959 ben ik geboren in het klein stadje Tetouan in het Noord-Afrikaanse deel van de Straat van Gibraltar, grenzend aan de Spaanse exclave Cute. Als atheïst, politiek activist en vrijdenker kreeg ik geen ruimte. Het voelde benauwd. Op een dag trok ik de stoute schoenen aan en heb het land verlaten.

Woonplaats: Ede, het mooiste dorp van de wereld met geweldig leuke en vriendelijke mensen.

Burgerlijke staat: Je komt elkaar tegen op een kruising, op een plein of op de Hollandse wandelpaden. Je voelt haar warmte, zachtheid en de vlinders in de buik. Ik heb een lat-relatie. We gaan samen door het leven, maar wonen apart van elkaar.

Beroep: Ik heb verschillende beroepen gehad. Ik ben fotograaf en beeldend kunstenaar, maar ik geef ook cursussen.

Vrijwilligerswerk: Sinds mijn 16e ben ik actief in het vrijwilligerswerk. In Ede bij De Hartenberg, Historisch Museum Ede, Infanterie Museum Harskamp, Tuta Natura Museum Bennekom, Gilde Ede, stembureau, buurthuis Veldhuizen, Omroep Ede als cameraman en buurtcentrum De Kolk, waar ik al 25 jaar bij betrokken ben. Vrijwilligerswerk is zeer waardevol en nuttig voor zowel mens als maatschappij.

Hobby's: Ik heb te veel interesses. Mijn favoriete hobby’s zijn reizen om de wereld te ontdekken, lezen om mijn geest te voeden en te verrijken, gastronomie, want ik hou van de wereldkeuken en kook heel graag, fotograferen om dingen die voorbijgaan vast te houden, tekenen en schilderen om te communiceren met de hele wereld om me heen en lange afstanden wandelen voor de conditie, voor de geest en voor het brein.

Hoeveel uur besteedt u per dag aan sociale media?  Social media is mijn tweede huis. Ik ben thuis en onderweg online. Een geweldig medium. We kunnen wereldwijd met elkaar communiceren. Gedachten uitwisselen, elkaar inspireren en zakendoen zonder bemiddelaars. Geen tijd verliezen en weinig energie verspelen.

Prettigste moment van de dag? ’s Avonds. Ik dwing mezelf dan om te stoppen met de dingen die ik aan het doen was. Vervolgens trek ik een fles droge, witte wijn open. Op de achtergrond klinken de gregoriaanse gezangen van Enigma. Daarna laat ik mijn gedachten lekker zweven. Een heerlijk gevoel.

Met welke beroemdheid zou u een keer uit eten willen gaan? Met Mark Rutte, een fantastische minister-president.

Lijfspreuk: 'When life gives you lemons, make lemonade'. Het leven is mooi met leuke mensen en we mogen blijven genieten tot het niet meer kan.

Wat is uw definitie van geluk? Tevreden zijn. Ik ben een zeer tevreden mens. Iedereen is welkom om mijn atelier te bezoeken, koffie en koekjes staan klaar.

Wat is uw slechtste gewoonte? Vasthouden aan dingen die eigenlijk voorbij zijn. Dat kunnen vrienden, familie of gewoon andere dingen zijn.

Welk tv-programma wilt u niet missen? Pauw, het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws en Zondag met Lubach, zeven dagen nieuws in dertig minuten.

Wat was tot nu toe uw leukste vakantie? Vakantie! Wat is dat? Ik ben in veel landen geweest om de wereld te ontdekken. De wereld is zo mooi. Overal waar ik kom, vind ik het geweldig. Overal is het anders, het landschap, het eten, de cultuur, de taal, maar ook de blik en de glimlach van de mensen. 

Wat is uw ergste vakantie-ervaring? Ik herinner me alleen de leuke en geweldige ervaringen. Soms gebeuren er nare dingen, dat hoort er helaas bij. In een veilig land zijn we een keer overvallen. Minder leuk, maar ik ga gewoon door en geniet van de mooie dingen.

Wat was als kind uw droomberoep? Beroemd worden. Als schrijver, wereldverbeteraar, dichter, muzikant, acteur en kunstenaar. Ik heb alles geprobeerd, maar ik ben nog steeds niet beroemd geworden.

Wat is uw mooiste jeugdherinnering? Ik ging vaak alleen in het donker zitten in de achtertuin van onze huis om de sterren te tellen. Dan verdwaalde ik in de kosmos en kon ik de weg terug niet vinden.

Wie is uw grote voorbeeld? Mensen met doorzettingsvermogen, zogenaamde strijders voor een betere wereld. 

Wat is uw favoriete muziek? Inspirerende muziek, waardoor ik mijn emoties kan bevrijden.

Noem één ding dat mensen waarschijnlijk nog niet van u weten? Ik ben opgegroeid met vijf zussen en mijn moeder. Ik heb twee dochters en een geweldige leuke vriendin en ik ben bang voor spinnen en muizen.

Bent u (bij)gelovig? Ik geloof niet in het hiernamaals. Mensen hebben een onzichtbare God geschapen en gaven hem een naam, een identiteitskaart en een paspoort. Ze verheerlijken God en in zijn naam veroorzaken ze veel ellende, pijn en verdriet.

Waar kunnen ze u voor wakker maken? Wanneer iemand dringend hulp nodig heeft, ben ik altijd bereikbaar.

Als u het voor het zeggen had in de gemeente Ede, wat zou u dan als eerste veranderen? Het gaat goed met Ede. We hebben een geweldig bestuur,  een geweldige burgemeester en wethouder van cultuur. Veranderen is een proces en we zijn in Ede met een proces bezig om dingen te veranderen. Tijdens mijn kunstproject 'Metamorfose van Ede' heb ik gezegd dat ik ,,Ede als Manhattan aan de Veluwe" zie. We gaan gewoon door om Ede op de internationale kaart te zetten. Ede is geen dorpie meer.

Wat zou u doen met een miljoen? Als ik een miljoen win, bouw ik een Art Museum in Ede en daarna ga ik met de trein de wereld rond en met cruiseschepen wil ik de oceanen doorkruisen. Als het geld op is, kom ik weer terug naar Ede.

Wat neemt u in ieder geval mee naar een onbewoond eiland? Een hengel om te vissen, een sikkel voor onkruid en landbouw en een hamer om een huisje te bouwen. Als mijn vriendin ook meegaat, dan gaan we samen een nieuwe menselijke beschaving stichten. Tenminste als het onbewoond eiland niet dreigt te verdwijnen onder de zee wegens de stijgende zeespiegel en de klimaatverandering.

Aan wie wilt u het stokje doorgeven en waarom? Hester Veltman, wethouder van cultuur, omdat ze haar werk met liefde en veel enthousiasme doet. Een goed bestuurder, dichtbij de burger.

Door Ted Walker

In de serie Op de man/vrouw af komen inwoners van de gemeente Ede aan het woord over hun interesses en voorkeuren. Het stokje wordt elke keer door de geïnterviewde doorgegeven aan iemand anders.
advertentie