Burgemeester René Verhulst tussen het diamanten Lunterse paar Elisabeth Schultheiss en Pieter Gerrit Vonk.
Burgemeester René Verhulst tussen het diamanten Lunterse paar Elisabeth Schultheiss en Pieter Gerrit Vonk. Freek Wolff

Echtpaar Vonk-Schultheiss 65 jaar getrouwd: 'Liefde en het maatjesgevoel'

Mensen

LUNTEREN Pieter Gerrit Vonk en zijn vrouw Elisabeth Schultheiss kennen elkaar al sinds ze kleuters waren. De tachtigers waren zondag 1 december 65 jaar getrouwd. Op maandag 2 december bezocht burgemeester René Verhulst het echtpaar in Lunteren.

Vonk is 89 jaar en komt uit Amsterdam en groeide op in ’t Gooi. Zijn vrouw Lies is 86 jaar en komt van oorsprong uit Haarlem. Het echtpaar woont sinds 1991 in de gemeente Ede. Hiervoor waren zij woonachtig in Breukelen. Zij hebben één dochter Annelies, twee zoons Peter en Bart, terwijl er acht kleinkinderen zijn. ,,Ze wonen nogal ver weg in ‘t Gooi en dat vinden we best jammer.”

Verhalen over de vakanties in het buitenland voeren de boventoon, mede doordat de burgemeester ook de locaties kent waar het Lunterse echtpaar kwam. Met de caravan reisden zij veel door Italië en Frankrijk. ,,Je hebt al snel een 1,6 liter motor in je auto nodig om de caravan goed te trekken”, licht Vonk toe.

ABRIKOZEN ONDER BORDEAUX Zijn echtgenote vertelt dat ze het liefst buiten het hoogseizoen op vakantie gingen. ,,Kleine dorpjes aan de Atlantische Oceaan vonden we het mooiste, tussen Bordeaux en de Spaanse grens. Want daar had je nog stille stranden en een flinke branding. Ik weet nog dat we onder de abrikozenbomen stonden en de vruchten zo konden plukken. Dat was paradijselijk. Tegenwoordig is het daar en aan de zuidkust langs de Middellandse Zee te druk geworden. Er is veel verknoeid aan die stranden. Op campings was het leuk doordat je allerlei mensen op een terrein ontmoet: rijk en arm, jong en oud, uit verschillende culturen.” In Italië ging het echtpaar vooral voor de culturele schatten in plaatsen als Florence en Venetië.Waar je Pietje zag, stond Liesje ook

In eigen land bezoeken de Lunteranen graag het Kröller Müller Museum, de beeldentuin en het Museonder op de Hoge Veluwe. ,,Ik heb overal gewoond, maar Gelderland behoort wel tot de mooiste provincies.” Het verkeer in de eigen woonplaats vindt mevrouw wel erg druk geworden.

THRILLERS Pieter Vonk was directeur van verzekeringsmaatschappij Delta Lloyd, het bedrijf dat in 1999 opgegaan is in Nationale Nederlanden. ,,We waren een bekend bedrijf. Ik begrijp nog steeds niet dat ze het merk niet hebben behouden.”

Vonk bezocht de zeevaartschool, maar werd gaandeweg de studie afgekeurd door een gebrek aan zijn hart. Hij werkte op een kwekerij, studeerde scheepsbouwkunde, waarna hij ging werken bij de Nederlandse Lloyd, later gefuseerd met de Delta Groep. ,,Ik zat aanvankelijk in de buitendienst, ook in het noorden van het land. Erg plezierig om te doen.” In zijn vrije tijd leest hij graag boeken, vooral thrillers. Zijn vrouw leest graag literatuur waarin veel geschiedenis verweven zit.

BLIJVEN PRATEN Pieter en Elisabeth kennen elkaar al vanaf de kleutertijd. ,,Hij logeerde veel in ons gezin. Op hele oude foto’s zie je ons al naast elkaar staan. Waar je Pietje zag, stond Liesje er vlak naast.” Uiteindelijk traden ze met elkaar in het huwelijk en 65 jaar later zegt mevrouw dat er geen reden was om uit elkaar te gaan, ook al had haar man zeer tijdrovend werk. ,,Als we ruzie hadden, maakten we het weer goed. Gewoon met elkaar blijven praten. De liefde is belangrijk, maar ook de vriendschap. Het gaat om het maatjesgevoel, dat je samen bent.”

Door Freek Wolff

advertentie