Afbeelding
Freek Wolff

'Mooi om een geboorte te verbinden aan het planten van boom'

6 december 2019 om 17:10 Mensen

EDE Wordt de afdeling verloskunde van ziekenhuis Gelderse Vallei op korte termijn overgeplaatst naar een natuurrijke locatie in de gemeente Ede? Die gedachte komt wellicht op nu het college op verzoek van de raad uit gaat zoeken op welke locatie in de gemeente een geboortebos kan worden gerealiseerd.

Gerard van Wijk

De initiator van het geboortebos is Henk Righolt (GemeenteBelangen). Hij kreeg voor het indienen van een motie bij behandeling van de programmabegroting de steun van Niek van den Brink (ChristenUnie) en Judith Klostermann (GroenLinks) en de gemeenteraad gaf unaniem groen licht.

GENOEG LOCATIES Hoe komt iemand op de idee om een geboortebos in het leven, en de natuur, te willen roepen? Righolt ('we hebben bij elkaar vijf kinderen en zes kleinkinderen') had het op internet gelezen. ,,Veel plaatsen in ons land hebben al een geboortebos en wij hebben in Ede genoeg locaties om er ook een in te richten."

Het college is verzocht de kosten van een geboortebos in kaart te brengen en de raad voor de perspectiefnota van 2020 te informeren. ,,We moeten groener worden en in de gemeente Ede moet het niet moeilijk zijn om een locatie te vinden", aldus Righolt. ,,Een boom planten is altijd goed", vult Klostermann aan.

POSITIEVE BIJDRAGE De initiatiefnemers weten dat mensen bij bijzondere gebeurtenissen in hun leven of dat van mensen in hun omgeving stil staan en daar aandacht aan willen geven. ,,Bomen leveren een positieve bijdrage aan het milieu en woongenot. Het is bijzonder om een mooi moment als een geboorte, een nieuw leven, van een mens te verbinden aan het planten van een boom. Dat kan door de ouders, maar ook door grootouders, familie of vrienden. Zij kunnen een boom kopen en aanplanten in een daarvoor bestemd geboortebos." Zogeheten stakeholders, zoals tuincentra, zouden een handje kunnen helpen.

BOOMPLANTDAG Sinds 1957 is er een nationale boomplantdag. In de loop der jaren is in sommige gemeenten deze dag gecombineerd met het planten van bomen in een geboortebos. ,,Je kunt bijvoorbeeld tweemaal per jaar in het geboortebos bomen planten, er een feestelijke dag van maken en een bordje bij de bomen plaatsen met de naam van het geboren kind, een persoonlijk eigendom. Dan is het toch leuk als je jaren later tegen je kind of kleinkind kan zeggen: we gaan eens naar jouw boom kijken. Ik schat in dat we in Ede één tot drie locaties hebben die daarvoor geschikt zijn. Je kunt er een website voor lanceren, waarbij ook informatie kan worden gegeven over het soort bomen dat daarvoor geschikt is."

Righolt schat de prijs van de bomen tussen de 50 en 75 euro, maar met support van de gemeente of belanghebbende (groene) organisaties zou het mogelijk moeten zijn de bomen voor een prijs van pakweg zeven euro aan te bieden. ,,Het spreekt mensen aan", weet Righolt. Dat leert de ervaring in andere gemeenten en een bericht op de site van deze krant over het initiatief werd veel gelezen.

ANDERE PLAATSEN Er is een Stichting Nationale Boomfeestdag, die sinds 1990 de actie 'geboorteboom' organiseert. In samenwerking met de moedermaatschappij Staatsbosbeheer of een gemeente zijn geboortebossen tot stand gekomen in onder meer Zoetermeer, Schijndel, Tilburg, boswachterij Ugchelen, Gagelbos Utrecht, Mierlo, Winschoten en Medemblik. In sommige gevallen is het geboortebos al volgeplant. De prijs voor de te planten bomen verschilt per gemeente, afhankelijk van de bijdrage van de gemeente of een betrokken organisatie. In Schijndel kost een geboorteboom 59.50 euro, in Tilburg ('alleen voor Tilburgers') 37,50 euro en in Medemblik 75 euro.

De gemeente Arnhem heeft aangekondigd dat er een geboortebos komt en mensen zelf kunnen aangeven welk soort boom er wordt geplant. In Winterswijk, weet Righolt, zouden al 100 bomen gereserveerd zijn. ,,Ze zijn vrij snel weg." De woordvoerder van Winterswijk kan er geen uitsluitsel over geven. ,,Op een symbolische wijze tot uitdrukking brengen dat elk kind, ongeacht zijn of haar afkomst, moet kunnen opgroeien in een groene, gezonde wereld. Iedereen kan een geboorteboom bestellen en zelf komen planten tijdens de plantdag."

ONDERGROND Het Nationaal Kinderbomenbos, 20 hectare in het Bentwoud in Alphen aan den Rijn, heeft de mogelijkheid naast het planten van een geboorteboom voor overleden kinderen gedenkplekjes met een levensboom in te richten. Wat de boomsoorten betreft wordt geadviseerd te kijken waar in het land wordt geplant, in een natte of droge ondergrond. Alsmede wat voor bijdrage de boom levert aan de biodiversiteit. Zover hebben ze er in Ede nog niet over nagedacht. Dat komt vanzelf. Eerst maar eens afwachten welke locatie(s) het college in gedachten heeft.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie