Hester Veltman: ,,Als ik tijd heb lees ik graag een boek, wandel ik over de heide met onze hond Bente of mag ik graag winkelen.
Hester Veltman: ,,Als ik tijd heb lees ik graag een boek, wandel ik over de heide met onze hond Bente of mag ik graag winkelen." Ted Walker
Op de man/vrouw af

'Geluk is helemaal vrij en jezelf kunnen zijn'

Mensen Op de man/vrouw af

EDE Hester Veltman is wethouder in de gemeente Ede. Haar werk vergt veel tijd van haar, maar als het even kan steekt zij daarnaast haar handen vrijwillig uit de mouwen. 's Avonds op de bank neerploffen bij haar man is een van de fijnste momenten van de dag. Waar Veltman 's nachts voor wakker gemaakt mag worden? Een oliebol!

Leeftijd: 46 jaar

Woonplaats: Otterlo

Burgerlijke staat: Getrouwd

Beroep: Wethouder

Vrijwilligerswerk: Hier heb ik weinig tijd voor, maar als het even kan steek ik mijn handen uit de mouwen. Volgende week, tijdens mijn vakantie, help ik mee schilderen in het museum van Lunteren, ik loop af en toe een collecte en ik vond het leuk om in de tuin gewerkt te hebben bij Momo Theaterwerkplaats.

Hobby´s: Daar heb ik gelukkig wat tijd voor in de vakanties. Liefst lees ik dan een goed boek, ik ga graag uit of winkelen, ik wandel graag over de hei en door het bos met onze hond Bente. Ik ben dol op koken en een lange tafel met veel gasten en goede gesprekken.  

Hoeveel uur besteed je per dag aan sociale media? (Facebook, Instagram, Twitter). Gemiddeld 30 minuten. Instagram en Facebook vind ik leuk, van Twitter ben ik geen fan. 

Drie belangrijkste apps op telefoon? Mijn mail, Whatsapp en de krant (NRC, Gelderlander en Volkskrant).

Prettigste moment van de dag? Dat zijn er twee: ’s morgens bij het secretariaat binnenlopen om de dames een fijne dag te wensen en dan in koor ‘Goedemorgen!’ terug horen. En ’s avonds laat even op de bank ploffen bij mijn man.

Wat zou u graag doen, maar heeft u nog nooit gedaan? Ik zou wel eens een dag mee willen draaien op een offshore platform. Iets waarbij veel technologie, uitdaging, spanning en bijzondere verantwoordelijkheden komen kijken vind ik mooi!

Met welke beroemdheid zou u een keer uit eten willen gaan? Met Maxima. Ik vind haar een innemende en interessante vrouw. Ze heeft gesprekken met boeiende mensen uit de hele samenleving en hierover kunnen we volgens mij avondvullend kletsen.

Wat zouden oud-klasgenoten op een reünie over u zeggen? Sommigen zullen verrast zijn over het verloop van mijn carrière (eerst politicologie gestudeerd, daarna in het bedrijfsleven gewerkt, daarna bij de brandweer gewerkt, nu wethouder). Anderen zullen zeggen ‘dat zat er wel in’, ik denk dat zij deze baan goed bij me vinden passen. 

Lijfspreuk: Ga ervoor! Wat je wil bereiken in je leven, kun je alleen bereiken door ervoor te gaan. Ik heb geleerd heel hard te werken om de dingen te kunnen doen die ik leuk vind of de moeite waard vind. En door te blijven leren. Ik weet zeker dat ieder mens iedere dag iets kan leren, van dingen die gebeuren, van andere mensen, van inzichten. 

Wat is uw definitie van geluk? Voor mij is geluk dat je helemaal vrij en jezelf kunt zijn. Geluk is heel individueel bepaald, het gaat over hoe je dat zelf ervaart en wat je daar zelf aan kunt doen. Ik ben erg gelukkig als ik dingen voor elkaar krijg. En voor mij zit geluk ook in de kleine dingen: een gesprek met een inspirerend persoon, de hond die mij blij tegemoet komt als ik thuis kom, de lach op het gezicht van ons neefje.

Wat is uw slechtste gewoonte? Vergeten op buienradar te kijken als ik de hond ga uitlaten en dan kletsnat thuiskomen. 

Zou wel eens een dag willen ruilen met? Grapperhaus, de minister van Justitie en Veiligheid.

Wat zou u dan doen? Ik vind veiligheid sowieso een belangrijk en boeiend thema voor onze samenleving. Als ik een dag zou mogen ruilen, dan zou ik me die dag bezighouden met het tegengaan van geweld tegen hulpverleners. Schokkend, dat dit geregeld gebeurt en voor mij onacceptabel.

Wat was tot nu toe uw leukste vakantie? (land, plek/regio, activiteit)? Italië: Piemonte, Toscane, Umbrië. Eindeloos door oude stadjes wandelen, lekker eten, mooie wijnen proeven. Gesprekken voeren met de Italianen, mijn Italiaans weer een beetje oefenen. 

Wat is uw ergste vakantie-ervaring? We maakten een paar jaar geleden een treinreis door Schotland en verbleven telkens ergens een of twee nachten en dan weer door. We verbleven onder meer in het prachtige havenplaatsje Portree. We verbleven in The Pink Guesthouse, een schattig roze huis aan de haven. Alleen van binnen was het niet zo schattig. De kamer was vochtig en stonk, het was er vies en de slakken liepen tegen de wand op. 

Wat was als kind uw droomberoep? Toen ik heel klein was, wilde ik later bij de politie gaan werken. Dat is niet gebeurd, wel de brandweer. En nu iets heel anders!

Wat is uw mooiste jeugdherinnering? Als klein kind met mijn opa naar zijn moestuin, waar we samen met een hele grote gieter (die vond ik heel groot toen ik zeven jaar was) de plantjes water gaven. Ik zag in zijn gezicht de liefde voor zijn tomatenplanten en courgettes en ik zie ons nog hand in hand lopen. 

Wat is uw favoriete muziek? Ik vind heel veel leuk, kan naar veel verschillende dingen luisteren of naar verschillende concerten gaan. Van DJ Tiësto tot klassiek. Van Amsterdamse smartlappen tot Portugese fado. Overigens is dat erg leuk aan één van de dingen in mijn portefeuille (cultuur), ik kom bij veel muziekoptredens in onze hele gemeente. Ik vind het mooi om te zien hoeveel mensen plezier beleven aan muziek.

Bent u (bij)gelovig? Ik ben niet gelovig en ik ben niet bijgelovig. 

Waar kunnen ze u voor wakker maken? Een oliebol. 

Favoriet eten? Italiaans en Thais. En die oliebol.

Als u het voor het zeggen had in de gemeente Ede, wat zou u dan als eerste veranderen? Ik heb het als wethouder natuurlijk enigszins voor het zeggen. Maar niet alleen, we doen het met een heel college en natuurlijk met de gemeenteraad, die de kaders stelt. En soms ligt iets op een landelijk of zelfs Europees bordje waar wij lokaal de gevolgen van dragen. Maar ik zou graag het stikstof probleem willen oplossen, zodat er weer gebouwd kan worden. Er is grote druk op de woningmarkt en je ziet bijvoorbeeld in Otterlo dat door de stikstofregels een dorp zelfs ‘op slot komt te zitten’. Het is ingewikkeld. Maar bouwers, en ook boeren moeten weer vooruit komen, zonder dat we de natuur om zeep helpen. 

Wat zou u doen met een miljoen? Ik zou een huisje in Italië kopen en ook een aantal goede doelen steunen. Zoals de Alzheimer stichting, de Brandwondenstichting, het Toon Hermans huis en de Kledingbank. 

Wat neemt u in ieder geval mee naar een onbewoond eiland? Mijn e-reader vol met interessante leesboeken.

Aan wie draagt u het stokje over? Ik draag het stokje over aan Roelf jager. Hij is manager bij Restore, Ik ben heel benieuwd naar zijn antwoorden. 

Door Ted Walker

In de serie Op de man/vrouw af komen inwoners van de gemeente Ede aan het woord over hun interesses en voorkeuren. Het stokje wordt elke keer door de geïnterviewde doorgegeven aan iemand anders.
advertentie