Afbeelding
Archief BDUmedia

Bevrijder van Ede major Joe Hammerton (91) overleden

1 mei 2020 om 07:51 Mensen

EDE Major Joe Hammerton, één van de bevrijders van Ede, is woensdag overleden op de leeftijd van 91 jaar. Hij was één van de twee nog levende veteranen van de Polar Bears-divisie van het onderdeel Kings Own Yourshere Light Infantery, die onder meer deelnamen aan de bevrijding van Ede.

Op haar website staat zwem- en waterpoloclub Polar Bears stil bij het overlijden van Hammerton. De club heeft een speciale band met de veteranen. Polar Bears begon in 1986 met een uitwisseling van contacten en bezoeken met zo'n vijftig veteranen. Dit leidde tot een groot bezoek in 1995. Ook waren de veteranen aanwezig bij het 50-jarig en 60-jarig jubileum van de Edese waterpoloclub. 

Het één na laatste bezoek dateert vanuit 2016, rondom het 70-jarig jubileum van de club. Polar Bears schrijft op de website: ,,Op dat moment waren ze al te oud om de reis naar Nederland nog te maken, maar hebben daar ter plaatse een videobandje ingesproken en Polar Bears het allerbeste toegewenst. In 2018 waren we er voor het laatst, daarna hebben we verder helaas alleen nog telefonisch, mail- en briefcontact onderhouden."

Op 17 april, eerder deze maand, bracht Hammerton nog een toast uit op de toegestuurde bierviltjes, gemaakt ter gelegenheid van het Bevrijdingsfestival van Ede. ,,Wij zullen hem altijd herinneren als een lieve vrolijke man die altijd in was voor een grapje", schrijft Polar Bears. 

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie