Kim Verheugen heeft de Indie Award vorige week ontvangen via de post.
Kim Verheugen heeft de Indie Award vorige week ontvangen via de post. eigen foto

Indie Award voor Kim Verheugen: 'Komt er geen uitgever, is het ook goed'

Mensen

EDE Kim Verheugen (45) ontving afgelopen week via de post - de coronacrisis zette een streep door de geplande prijsuitreiking - een Indie Award voor haar thriller 'Ravenzwart bloed'. De Edese won dé literaire (jury)prijs van zelf publicerende auteurs in de categorie 'meest verrassende plottwist'. In de categorie 'beste boek' schopte ze het tot de laatste drie. ,,Vroeger was je een slechte schrijver als je geen uitgever had. Dat is allang achterhaald."

Via een video op Facebook werd halverwege april duidelijk wie er in de prijzen waren gevallen. ,,Ze begonnen met de publieksprijzen en daar zat mijn naam niet tussen. Ik was best teleurgesteld en had niet verwacht een juryprijs te winnen. Je zult begrijpen dat ik erg blij was. De jury heeft de winnende boeken helemaal gelezen en een beoordeling gegeven op basis van mijn kunde. Dat vind ik een hele eer." En dat terwijl een paar lezers haar opgegeven hadden voor de wedstrijd; anders had ze überhaupt niet meegedaan.

GESCHREVEN Kim Verheugen heeft inmiddels zeven boeken geschreven en daarvan zijn er vier uitgebracht. ,,Sinds 2017 ieder jaar eentje." Ze was al langere tijd actief op Facebook en, daarvoor nog, Hyves. ,,Ik kreeg regelmatig leuke reacties op wat ik plaatste en van het een kwam het ander. Ik kreeg de vraag of ik een column wilde schrijven en daarmee heb ik ingestemd. Toen moedigde een vriendin me aan om een boek te gaan schrijven. Een column is maximaal 700 woorden en een boek 70.000. Dat is dus even wel wat anders." 

Haar eerste thriller kreeg als naam mee 'Als het roodborstje haar kleur verliest'. Het werd goed verkocht en mag een succes genoemd worden. ,,Ik heb het boek bewust in eigen beheer uitgebracht, omdat ik mezelf eerst waar wilde maken voordat ik een uitgever zou benaderen. Ik zag het als een leerproces." 

Als ik dat kunstje een keer flik, kan ik het vast vaker

Het smaakte naar meer en de Edese bracht nog enkele thrillers uit. Verheugen daarover: ,,Als ik dat kunstje een keer flik, kan ik het vast vaker. Ik merk ook dat ik bij ieder boek een stukje beter ben geworden." Financieel schiet de auteur er echter weinig mee op en een uitgever vinden is lastig. ,,Uitgevers kiezen vaak voor gevestigde namen of ze vertalen bijvoorbeeld een bestseller uit Amerika in het Nederlands. Ze weten dan bijna zeker dat het goed verkoopt en dat moeten ze bij een onbekende auteur maar afwachten." 

The Indie Awards zijn een initiatief van Simone Lucchesi (The Black Sheep Indie) en Sanne Hillemans (Synny HIll Books). De Awards zijn in 2017 in het leven geroepen om het harde werken van indie-auteurs (auteurs die niet aangesloten zijn bij een uitgeverij) te belonen en ze in het zonnetje te zetten. The Indie Awards bestaan jaarlijks uit juryprijzen (beste boek / meest verrassende plottwist (onverwachte wendingen in het verhaal) / meest memorabele personage) en publieksprijzen (beste boek / meest spannende cliffhanger / mooiste cover).

Selfpubbers, oftewel auteurs die geen uitgever hebben, zijn er volop en volgens Verheugen zitten er ,,bloedmooie boeken" tussen. De Edese schrijft voornamelijk thrillers, maar maakte met haar boek 'Scherven brengen echt geluk' een uitstapje. ,,Dat is een roman en die zijn voor mij vreselijk moeilijk om te schrijven. Ik moet de spanning hebben die ik ook voel als ik een thriller van een ander lees. Dan schud ik een verhaal vrij gemakkelijk uit mijn pen. Ik probeer iets mee te pakken uit het leven wat intrigeert."

INSPIRATIE ,,De inspiratie voor 'Ravenzwart bloed' kwam via mijn vriendin. Ze vangt jong volwassenen op die door jeugdzorg zijn losgelaten zodra ze achttien worden. Hebben deze kinderen problemen, dan vallen ze buiten de boot. Ik hoorde soms schrijnende verhalen en toen ik een idee kreeg over een verhaal wat ging over een familiedrama, heb ik verhalen van die kinderen erin verwerkt." En verder zegt ze: ,,Het is ook een soort statement naar de maatschappij. Er gebeuren dingen in Nederland die eigenlijk niet kunnen."  

(Tekst gaat verder onder de foto)


eigen foto

Verheugen, in het dagelijks leven goudsmid (!) staat open voor een uitgever ,,maar als die niet komt, is het ook goed". De covers van haar boeken heeft ze zelf gemaakt. ,,Ik ben best creatief ingesteld en teken en schilder ook, want ik kan moeilijk stilzitten. Toen ik mijn eerste thriller uitbracht vond ik het gaaf om een klein roodborstje op de voorkant van het boek te plaatsen. Die tegenstrijdigheid verwachten mensen niet. Ik ben een beetje tegendraads." 

BEZOEK De boeken van Kim Verheugen zijn online te koop, maar de Edese ziet liever dat geïnteresseerden een bezoek brengen aan de plaatselijke boekhandel. ,,Ze hebben het erg moeilijk in deze tijd en het zou erg jammer zijn als ze omvallen." 

Mijn volgende thriller wordt ook een nagelbijtend verhaal

Later dit jaar verschijnt er opnieuw een thriller van de hand van Verheugen en dat verhaal speelt zich af in Westervoort. ,,Ook dat wordt een nagelbijtend verhaal", luidt de belofte van de auteur. In de pen zit nog een roman op basis van waargebeurde feiten rondom de oorlog. ,,Mijn overgrootvader heeft in verschillende concentratiekampen gezeten en ik kreeg de vraag of ik daarover wilde schrijven. Het duurt nog wel even voordat het klaar is. Dat onderwerp ligt erg gevoelig en daar wil ik voorzichtig mee omgaan."

Kim Verheugen moedigt iedereen die met de gedacht leeft om een boek te schrijven aan om dit te doen. ,,Het is heel gaaf als je op je boekenplank een uitgave ziet staan met jouw naam daarop."

Info: www.kimverheugen.com

Door Barry Wensink

Samenvatting Ravenzwart bloed:
Ze woonden in één van de mooiste villa's van Wageningen, maar hun leven was alles behalve mooi. Het leven van Tess en haar tweelingzusje Inka was een hel. Dagelijks leefden ze in angst. Misbruikt door hun broer en mishandeld door vader. Niemand hielp ze. De kinderen raakten steeds meer beschadigd. Tot vader een familiedrama veroorzaakt. Alleen Tess en peuter David overleven het. Achttien jaar later is Tess uitgegroeid tot een zelfstandige vrouw. Haar verleden is een verborgen episode uit haar leven. Alleen Tuk, haar hond, weet dat Tess zichzelf niet altijd onder controle kan houden. 's Nachts is hij het die haar helpt. Hij beschermt haar ook voor Machiel. De man die toch niet de liefde van haar leven bleek. Machiel accepteert hun relatiebreuk niet en zijn stalken neemt steeds grotere vormen aan. Hij zorgt ervoor dat haar verstopte verleden weer boven komt, met alle gevolgen van dien.

advertentie