Yvonne van den Akker werkt graag in de keuken.
Yvonne van den Akker werkt graag in de keuken. eigen foto

Yvonne van den Akker: 'Ik heb de tijd mee, want vegan zit in de lift'

Mensen

EDE Yvonne van den Akker (62) uit Ede heeft haar eigen cateringbedrijf in veganistisch en biologisch eten. Een kipschnitzel, glas melk en gebakken ei zul je bij haar niet vinden, maar vegetarische kipsaté, een broodje zeewier-linzenburger en een bountytaart staan daarentegen wel op de kaart. Sinds kort brengt ze ook maaltijden aan huis. ,,Dat gaat een blijvertje worden. Het is ontstaan doordat het koken op locatie vanwege corona stil kwam te liggen."

Of het nu ging om een gehaktbal, draadjesvlees of de al eerder genoemde kipschnitzel: Yvonne van den Akker at het als tiener volop en ze genoot er ook van. Op haar achttiende hield een vriendin een spreekbeurt over de bio-industrie en dat zorgde voor de ommekeer. ,,Het dierenleed kwam aan de orde en dat maakte enorme indruk op me. Ik ben toen vegetariër geworden. In die tijd viel dat qua eten in een restaurant nog niet mee, want ze kwamen vaak niet verder dan een kaassoufflé en een gebakken ei." 

KINDEROPVANG De Edese kwam qua werk in de kinderpsychologie terecht en was mede-oprichter van de eerste particuliere kinderopvang in Ede. Vijf jaar geleden kwam ze door omstandigheden zonder werk te zitten. ,,Als hobby vond ik het altijd al interessant om voor groepen mensen te koken. Toen mijn dochter bijvoorbeeld achttien jaar werd, stond ik de hele dag in de keuken. Prachtig vond ik dat, hoewel ik de gasten amper heb gezien. Koken voor anderen zat altijd al in mijn achterhoofd om iets mee te doen." 

Van den Akker nam de gok en opende haar eigen cateringbedrijf op basis van de vegetarische keuken. ,,Een sprong in het diepe", luidt haar tekst en uitleg. ,,Ik kreeg uiteenlopende reacties. Sommige mensen meenden dat er geen markt voor was, terwijl anderen het juist als een gat in de markt zagen." Laatstgenoemden bleken gelijk te hebben, want de onderneming begon al snel te draaien. De door haar dochter ontwikkelde website was daar debet aan. 

Er is veel dierenleed in de wereld en dat raakt me

Na enkele jaren is Yvonne van den Akker zich gaan verdiepen in de wereld van de zuivelindustrie. Het bleek de aanleiding te zijn voor een volgende stap: van vegetarisch naar veganistisch. ,,Er is veel dierenleed in de wereld. Zo worden koeien kunstmatig geïnsemineerd en worden kalfjes na de geboorte vaak bij hun moeder weggehaald. Dat raakte me en ik wil daar niet verantwoordelijk voor zijn." De Edese stopte met het gebruik van melk(producten) en ook eieren gebruikt ze niet meer. De veranderingen werden ook doorgevoerd binnen de muren van 'eenvrouwsbedrijf' Catering van den Akker. Zelf zegt ze daarover: ,,Ik heb de tijd mee, want vegan zit in de lift. Ook is er veel aandacht voor gezondheid- en milieuproblematiek." 

In de bereiding van maaltijden was het noodzakelijk om met alternatieven te komen voor dierlijke producten. ,,Dat is prima te doen met plantaardige producten. Om enkele voorbeeld te geven: aquafaba, oftewel kikkererwtenvocht, geeft hetzelfde effect als opgeklopt eiwit en peulvruchten vormen een prima vleesvervanger. Het is vaak een omslag maken in de manier van denken en koken." 

(Tekst gaat verder onder de foto)


eigen foto

Zoals gezegd kookt Van den Akker vaak voor grote groepen. ,,De persoon die het organiseert kiest bewust voor vegan. De meeste gasten daarentegen zijn vleeseters, maar zijn eigenlijk allemaal positief als ze het eten proeven." Dat geldt ook voor de slager die op een markt langs een stand kwam waar Yvonne vegan saucijzenbroodjes aan het bereiden was. ,,Hij was zo sportief om het te proeven en eerlijk te zeggen dat hij niet verwacht had dat het zo lekker zou smaken." 

BUFFETTEN Catering van den Akker biedt zeven verschillende buffetten aan en in principe neemt Yvonne al het werk voor haar rekening. ,,Als het een grote opdracht betreft, gaat mijn man mee om het weg te brengen. Daarnaast doe ik soms op enkele andere personen een beroep." Als oma van drie kleinkinderen houdt ze bewust enkele dagen van de week vrij. ,,Je kunt wel zeven dagen werken, maar dat wil ik niet."

Tot de klantenkring van het bedrijf mag Yvonne ook The Iceman (Wim Hof) rekenen. ,,Hij geeft regelmatig workshops in Stroe en zijn dochter regelt dat allemaal. Via het internet kwam zij bij mij terecht. Heel leuk." Dat was enkele jaren geleden en sindsdien kookt Catering Van den Akker, in het weekend, minstens een keer per maand voor vijftig a zestig mensen. Ook borden en bestek worden geleverd. Toen corona halverwege maart voorbij kwam kwam dit stil te liggen. Medio augustus wordt het waarschijnlijk weer opgepakt."

De coronacrisis had (dus) ook gevolgen voor het cateringbedrijf. ,,Koken op locatie viel volledig weg en daarom ben ik me gaan verdiepen in het thuisbezorgen van eten. Om de thuisservice aan te kunnen heb ik een gerecht per dag en dat eten we dan zelf ook. Ik kook als het ware gewoon wat meer. De bezorgtijd heb ik op drie kwartier gezet en dan is het goed te doen." 

Zo konden klanten afgelopen week, voor 12,50 euro, op woensdag kiezen voor tempehsaté, nasi goreng en sajoer lodeh. Een dag later stond tajine met abrikozen en amandelen, couscous en bietensalade op het menu. Dat thuisbezorgen is van woensdag tot en met zaterdag. 

Op veganistisch gebied kom je vaak niet veel verder dan chinees eten of een pizza

Yvonne van den Akker geeft aan dat het belangrijk is om voor een evenwichtig samengestelde maaltijd te kiezen. ,,Het is zaak om de juiste voedingsstoffen binnen te krijgen. Op veganistisch gebied kom je vaak niet veel verder dan chinees eten of een pizza. Vers eten bereiden is wat dat betreft een gat in de markt."

Of ze het eten van vlees niet mist? ,,Nee", klinkt het direct. ,,Ik heb er helemaal geen behoefte meer aan. Op zich zit er weinig smaak aan vlees. Met kruiden maak je dat lekker en dat kun je met bijvoorbeeld peulvruchten goed nabootsen. Kaas mis ik soms wel, maar dat komt ook omdat er niet echt een goede vervanger voor is op het gebied van vegan." 

Op korte termijn gaat de Edese kookworkshops aanbieden. ,,Ik krijg daar regelmatig vragen over en wil graag uitleggen hoe je het beste vegan kunt koken." Op de wat langere termijn, drie a vier jaar, zou Van den Akker graag een klein veganistisch restaurant openen in haar woonplaats Ede. ,,Het is eerst zaak om een goede klantenkring op te bouwen. Iedereen is enthousiast, dus daar kan het niet aan liggen." Info: www.cateringvandenakker.nl

Door Barry Wensink

Afbeelding
Afbeelding
advertentie