Het strand van Agia Efimia
Het strand van Agia Efimia Facebook

Edes echtpaar zestien uur in storm en regen op Kefalonia

23 september 2020 om 14:33 Mensen

EDE Gerard en Natasja Peijer zijn fervente liefhebbers van de Griekse eilanden. Twee tot drie keer per jaar reist het Edese echtpaar naar hun favoriete eiland Kefalonia in de Ionische Zee. Ze zijn net terug, maar dit jaar was álles anders. Tijdens hun verblijf kondigde Nederland code oranje in verband met corona af en de vakantie eindigde met de chaos van de mediterrane storm Ianos.

Henny Jansen

,,In 2007 gingen we voor het eerst naar Kefalonia’’, vertelt Natasja Peijer. ,,De volgende drie jaar woonden we er zeven maanden per jaar, omdat ik hostess werd bij Ross Holidays. Sindsdien komen we er een paar keer per jaar. We hebben vele kennissen inmiddels en voelen ons opgenomen door de lokale bevolking. Een taxichauffeur heeft ons weleens gekscherend gezegd dat wij er meer kennissen hebben dan hij. Het is een heerlijk eiland, vooral door de diversiteit. Zeventig procent van de toeristen komt ooit weer terug.”

,,En we hebben onderhand zo’n dertig Griekse eilanden gezien’’, souffleert Gerard. ,,Dan weten we het wel een beetje.”

,,We vertrokken begin deze maand op zaterdag 5 september. Na drie dagen kregen de Griekse eilanden code oranje in verband met het coronavirus mee. Zwaar overdreven. Ons is verteld dat er sinds maart van de 35.000 inwoners tien gevallen op Kefalonia bekend zijn, waarvan twee inwoners boven de tachtig jaar zijn overleden.”

GEEN LOGICA ,,Beetje krom ook”, voegt Natasja toe. ,,Wanneer je naar Prevesa op het vasteland vliegt en je neemt dan de boot naar Kefalonia vice versa, is er geen sprake van quarantaine. Geen logica, dat maakt de mensen op het eiland ook boos. Zij moeten het van de vakanties hebben.”

,,Maar goed, we hebben ook nog lange tijd enorm genoten. Het was zo rustig. Vaak hadden we het strand voor ons alleen. Afgelopen donderdag ging het regenen en begon het te waaien. Ross Holidays, ‘klein in grootschaligheid’, waarschuwde ons vanuit Athene en we kregen een alert op onze telefoon. Vrijdag was het weer droog en zonnig. We dachten dat dit het wel was. Ross meldde echter dat het ergste nog moest komen.”

LAWINE VAN STENEN ,,Nou, dat was niets te veel gezegd’’, neemt Gerard Peijer over. ,,Zestien uur storm en regen. De enorme regendruppels deden gewoon zeer op je huid. Ons appartement in Sami, zo’n driehonderd meter van de kust, had geen stroom meer en de telefoon geen power. We mochten wel een taveerne in om de telefoon op te laden. Verder was er één supermarkt open.”

,,Na de storm zagen we pas hoe hevig deze geweest is. Een supermarkt in Agia Efimia is door de modderstroom totaal weggespoeld. Wij dachten dat het de inboedel van schepen was. In Sami, zeven kilometer verder, is alles aangespoeld. Verder is het romantische dorpje Assos door een lawine van stenen weggevaagd. Er is maar één toegangsweg met vele bochten. Vrijwilligers en militairen kwamen snel in actie.”

VEERKRACHT ,,Ik ben ontroerd hoe de Kefaloniërs zich hier door heen slaan. Er is geen paniek, alleen maar behulpzaamheid naar elkaar toe en ze zijn er aardig nuchter onder”, ervaart Natasja Peijer.

,,Toen we weer bij het appartement kwamen, stonden twee bakjes met spaghetti voor de deur. De eigenaar van het appartement had voor iedereen gekookt. Dus we hadden ook avondeten. Ik ben trots op Kefalonia. Het is een sterk volk. Niemand klaagt. Iedereen helpt elkaar. Er hangt een gelaten sfeer in Sami. Er wordt zelfs gelachen. Wat een veerkracht.” Met een dag vertraging vlogen Gerard en Natasja afgelopen zondag weer naar Nederland.

Je las zojuist een Premium-artikel van Ede Stad.nl. Meer exclusieve lokale verhalen lezen? Meld je hier aan als abonnee.

Gerard en Natasja Peijer met mooi weer op Kefalonia.
Agia Efemia
Sami
Sami
Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie