Afbeelding
Diggy Dex/Avtrotros

Diggy Dex zingt over Eritrese vluchteling uit Ede

30 oktober 2020 om 09:04 Mensen

EDE ,,Weet iemand nog een kamer voor Semir uit Ede?" Dat vraagt zanger Diggy Dex op zijn Instagram-pagina. Hij zong donderdagavond in het programma De Beste Zangers samen met Suzan en Freek het lied Lampedusa. Het gaat over onder anderen Semir, een Eritrese vluchteling die in Ede studeert, ,,en nog duizenden mensen die huis en haard verlaten uit angst voor hun eigen leven." 

,,Lampedusa is voor mij een song die ik heel graag wilde delen", legt Diggy Dex uit. ,,Sinds een paar jaar doe ik met ons gezin mee aan het project 'Tweede Familie’ waarbij een gezin aan een jonge vluchteling wordt ‘gekoppeld’. Zo komt Semir, op zijn 15e vanuit Eritrea gevlucht naar Nederland, af en toe bij ons over de vloer. Om te praten, te eten en gewoon onderdeel te zijn van een gezin. Het in je eentje moeten bolwerken in een ‘nieuw’ land is voor niemand makkelijk en op deze manier gaat dat net iets makkelijker."

HARTVERSCHEUREND ,,Ondertussen is Semir 19 jaar oud, studeert hij in Ede (weet nog iemand een kamer voor hem?) werkt hij en leidt hij zijn eigen leven. Zijn verhaal inspireerde mij om een eigen versie te maken samen met Rene van Mierlo van het nummer ‘Lampedusa’ van de Franse zanger Christophe Mae. Natuurlijk wist ik het wel, maar op een gegeven moment realiseerde ik me volledig dat Semir ook op zijn 15e een niet mis te verstane vlucht heeft gemaakt. Weg uit zijn land van verscheurdheid, oorlog, onderdrukking en eeuwige dienstplicht als jongen."

INGEWIKKELD ,,En daar ga je: een tocht vol onzekerheden, angst en op hoop van zegen. Overgeleverd aan de goede of slechte wil van een ander. En ondertussen wil je je thuisfront gerust stellen. ‘Zeg het maar niet tegen pa, dat ze hier zinken, voor Lampedusa’", vervolgt Diggy Dex op zijn Instagram pagina.  ,,Zoals Semir zijn er natuurlijk nog duizenden verhalen van mensen die huis en haard verlaten uit angst voor hun eigen leven. Ik weet dat het een ingewikkeld probleem is, maar de manier waarop wij hiermee omgaan als Europa stemt mij treurig in het hart. Het enige wat ik weet is dat niemand vlucht voor de lol."

Bron video: Diggy Dex/Avtrotros






View this post on Instagram









Samen met @suzanenfreek zong ik vanavond ‘Lampedusa’ Voor mij een song die ik heel graag wilde delen. Sinds een paar jaar doe ik met ons gezin mee aan het project “Tweede Familie’ waarbij een gezin aan een jonge vluchteling wordt ‘gekoppeld’ Zo komt Semir, op zijn 15e vanuit Eritrea gevlucht naar Nederland, af en toe bij ons over de vloer. Om te praten, te eten en gewoon onderdeel te zijn van een gezin. Het in je eentje moeten bolwerken in een ‘nieuw’ land is voor niemand makkelijk en op deze manier gaat dat net iets makkelijker. Ondertussen is Semir 19 jaar oud, studeert hij in Ede (weet nog iemand een kamer voor hem? ??) werkt hij en leidt hij zijn eigen leven. Zijn verhaal inspireerde mij om een eigen versie te maken samen met @renevanmierlo van het nummer ‘Lampedusa’ van de Franse zanger Christophe Mae. Natuurlijk wist ik het wel, maar op een gegeven moment realiseerde ik me volledig dat Semir ook op zijn 15e een niet mis te verstane vlucht heeft gemaakt. Weg uit zijn land van verscheurdheid, oorlog, onderdrukking en eeuwige dienstplicht als jongen. En daar ga je: een tocht vol onzekerheden, angst en op hoop van zegen. Overgeleverd aan de goede of slechte wil van een ander. En ondertussen wil je je thuisfront gerust stellen. ‘Zeg het maar niet tegen pa, dat ze hier zinken, voor Lampedusa’. Zoals Semir zijn er natuurlijk nog duizenden verhalen van mensen die huis en haard verlaten uit angst voor eigen leven. Ik weet dat het een ingewikkeld probleem is, maar de manier waarop wij hiermee omgaan als Europa stemt mij treurig in het hart. Het enige wat ik weet is dat niemand vlucht voor de lol. Dank jullie @suzanenfreek dat jullie deze met mij wilde doen ?? En uiteraard de immer fantastische @marcelfisser_ band! Wil je meer weten over het project “Tweede familie’? Ga dan naar de website van Sovee Amersfoort! #bestezangers #lampedusa #semir

A post shared by  diggydexofficial (@diggydexofficial) on

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie