Afbeelding
Archief BDUmedia

Beduidend meer sterfgevallen in 2020 in regio Ede

30 januari 2021 om 12:00 Mensen Coronavirus

EDE In de Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland-Midden, waar ook Ede in valt, zijn in 2020 in totaal 6.607 inwoners overleden. Volgens berekeningen van het CBS zouden dat er normaal 6.020 zijn geweest. Dat komt neer op een oversterfte van 587 inwoners (9,8 procent). Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Landelijk overleden er in 2020 bijna 169.000 mensen, ruim 15.000 meer dan verwacht. Daarmee lag de oversterfte in 2020 landelijk gezien op 9,9 procent.

Het hoge aantal sterfgevallen komt grotendeels door de coronapandemie. Volgens het statistiekbureau was de sterfte vooral hoog tijdens de eerste coronagolf in het voorjaar. Tijdens de hittegolf begin augustus was het sterftecijfer ook kort verhoogd en sinds de tweede coronagolf, vanaf eind september, ligt het aantal overlijdens opnieuw een stuk hoger dan je in een normaal jaar zou verwachten. 

Op onderstaande kaart vind je per GGD-regio het aantal overleden mensen in 2020. Door dat aantal af te zetten tegen het verwacht aantal overleden mensen kom je uit op de oversterfte, ofwel het percentage extra sterfgevallen ten opzichte van wat verwacht zou worden in een normale periode. Klik op een regio voor meer informatie.


OVERSTERFTE Het CBS spreekt van oversterfte wanneer ‘het waargenomen aantal overledenen hoger is dan het verwachte aantal overledenen in dezelfde periode’. Het verwacht aantal overledenen wanneer er geen coronapandemie zou zijn geweest berekent het CBS op basis van de sterfte in de afgelopen vijf jaar en de bevolkingsontwikkeling.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie