De kleindochter van de heer Wensing heeft de onderscheiding voor haar opa in ontvangst genomen.
De kleindochter van de heer Wensing heeft de onderscheiding voor haar opa in ontvangst genomen. Gemeente Ede

De heer Wensing postuum geëerd met onderscheiding Mobilisatie-Oorlogskruis

21 mei 2021 om 13:00 Mensen

EDE Burgemeester René Verhulst heeft vrijdag postuum een bijzondere onderscheiding uitgereikt aan de heer F.H.B. Wensing. Het Mobilisatie-Oorlogskruis werd toegekend omdat hij in 1939 en begin 1940 in werkelijke militaire dienst is geweest. De kleindochter van de heer Wensing heeft de onderscheiding voor haar opa in ontvangst genomen.

Op 25 augustus 1939 geeft de heer Wensing gehoor aan de oproep tot Algemene Mobilisatie in Nederland. Hij wordt eerst geplaatst bij de landmacht, Korps Rijdende Artillerie Bereden. Begin 1940 wordt hij overgeplaatst naar het 1e Regiment Luchtdoelartillerie. In de meidagen 1940 bevindt hij zich met zijn manschappen in de buurt van Geldermalsen aan de Linge. Vermoedelijk met als doel om de spoorbrug over de Linge te bewaken. Oude gevechtsverslagen geven een goed beeld van die meidagen, de inzet van de soldaten, de onzekerheden, de oorlogsdreiging. Op 15 mei 1940 capituleert Nederland, de Tweede Wereldoorlog is dan ook in ons land een feit. De jonge Wensing gaat met verlof terug naar huis. De inzet van al die jonge mannen was voor niets geweest.

In de vormgeving van het Mobilisatie-Oorlogskruis is de militaire inzet tegen de bezetters van het grondgebied van het Koninkrijk der Nederlanden tijdens WO II tot uitdrukking gebracht. Het lint is paarsde liturgische kleur van de rouw, waarmee de donkere periode van oorlog en bezetting wordt gesymboliseerd, terwijl het oranje de trouw aan en de verbondenheid met het huis van Oranje symboliseert.

Het versiersel bestaat uit een vierarmig bronzen kruis. Tussen de armen van het kruis bevinden zich diagonaalsgewijs gekruist twee stormdolken met de punten naar boven gericht. Op deze dolken rust een helm, omgeven met een lauwerkrans. De stormdolk was bij alle krijgsmachtdelen in gebruik, de helm wordt door alle krijgsmachtsdelen gedragen. De lauwertak is een teken van eer. De achterkant van het kruis draagt de tekst ‘Den Vaderlant ghetrouwe’.


Bijschrift -

Gemeente Ede

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie