Afbeelding
Ernst-Jan Brouwer

Koninklijke Onderscheiding voor Ben Witteman bij afscheid Ziekenhuis Gelderse Vallei

24 juni 2021 om 16:19 Mensen

EDE Professor Ben Witteman is donderdag benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Op zijn laatste werkdag voor zijn pensionering als maag-darm-leverarts in Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede werd hij verrast met deze Koninklijke Onderscheiding. Zijn dochter Marieke speldde hem het lintje op.

De kersverse Wageningse burgemeester Floor Vermeulen noemde het een grote eer dat hij de inwoner van zijn stad mocht toespreken. Hij roemde de inspanningen van Witteman in de afgelopen 25 jaar. ,,Sinds 1995 werkt u als maag-darm-lever-arts in Ziekenhuis Gelderse Vallei. Daar verrichtte u vanaf het begin bijzondere patiëntenzorg. U bent niet alleen een hard werkende arts, u geeft bovengemiddeld veel aandacht aan uw patiënten en stelt hun belang telkens weer voorop. U verricht baanbrekend werk om de rol van voeding bij ziekte en gezondheid voor het voetlicht te brengen. Zo laat u steeds zien wat patiënten zelf met voeding kunnen doen om hun gezondheidsklachten te verminderen.”

GRONDLEGGER Witteman was met zijn inspanningen op dit gebied ook grondlegger en boegbeeld van Alliantie Voeding in de Zorg, een samenwerking tussen Ziekenhuis Gelderse Vallei, de afdeling Humane Voeding van Wageningen University & Research en de voedingsindustrie in de regio Food Valley. Dit heeft er toe geleid dat hij sinds 2013 naast zijn werk als arts ook één dag per week hoogleraar ‘voeding en darmgezondheid in transmurale zorg’ was aan Wageningen Universiteit. 

Vermeulen: ,,Daarmee speelde de heer Witteman een belangrijke rol in de verbinding van de praktijk in het ziekenhuis en het wetenschappelijk onderzoek aan de universiteit. Als hoogleraar weet hij zijn passie voor de preventieve rol van voeding bij mensen met een chronische darmaandoening verder uit te bouwen.”

MANTELZORGER Naast zijn werk als arts en hoogleraar is Witteman ook nog eens mantelzorger voor zijn echtgenote. ,,Na lange dagen en diensten in het ziekenhuis regelt u thuis het huishouden en verzorgt u uw echtgenote. In feite heeft u daarmee drie fulltime banen die u opgewekt en met een positieve uitstraling verricht”, sprak Vermeulen vol bewondering.

Een benoeming tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau is bedoeld voor mensen die met hun bijzondere bijdrage vaak van landelijke of zelfs internationale betekenis zijn geweest. ,,Uw verdiensten voor de zorg in het algemeen en uw patiënten in het bijzonder met daarnaast uw bijdragen aan het wetenschappelijk onderzoek, maken deze onderscheiding meer dan verdiend.”

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie