Burgemeester Verhulst feliciteert het echtpaar Kamminga-Van de Weerd met hun 70-jarig huwelijk
Burgemeester Verhulst feliciteert het echtpaar Kamminga-Van de Weerd met hun 70-jarig huwelijk Diana Kervel

Echtpaar Kamminga 70 jaar getrouwd: ‘Je moet het geluk maar hebben’

4 maart 2022 om 19:15 Mensen

EDE Jan Kamminga (95 jaar) en Cornelia van de Weerd (91 jaar) zijn op zondag 6 maart 70 jaar getrouwd. Zij wonen sinds augustus 2020 in Ede. Mevrouw Kamminga: ,,We krijgen wel huishoudelijke hulp hoor, maar koken doe ik nog zelf en mijn man haalt de boodschappen met de auto.”

Jan en Cornelia hebben elkaar ontmoet via de sport, beiden waren fanatieke turners. De heer Kamminga heeft de trouwdag niet meer zo scherp op het netvlies, maar is nog elke dag dankbaar dat hij het geluk had om zijn Cornelia tegen te komen. ,,Ik kom uit Wageningen, zij uit Renkum. We zijn in Oosterbeek op het gemeentehuis getrouwd, hebben 40 jaar in Wageningen gewoond en nu in Ede terecht gekomen, dichtbij onze dochter.” Het platina echtpaar is dichtbij verzorgingshuis ‘Het Maanderzand’ gaan wonen. Van de thuiszorg maken ze nog geen gebruik, maar het is fijn dat de drempel daarvoor laag zal zijn wanneer het nodig is. 

FEEST Het echtpaar heeft een zoon en een dochter, kleinkinderen en inmiddels zeven achterkleinkinderen. Zondag 6 maart vieren ze groot feest in Hotel Klein Zwitserland. De beide echtelieden vonden het leuk dat burgemeester René Verhulst hen op vrijdag persoonlijk kwam feliciteren. ,,Hij bracht ook de schriftelijke gelukwensen van het  Koninklijk Huis mee”, zegt mevrouw Kamminga enthousiast.

VAREN De heer Kamminga is geboren in 1926 en memoreert aan de oorlogsjaren, dat hij via een Rijnaak uit de haven van Wageningen is geëvacueerd. Varen heeft sowieso een grote factor in het leven van het echtpaar gespeeld, tot vijf jaar geleden waren ze nog regelmatig op het water te vinden. Mevrouw Kamminga: ,,Bij de sluizen kwamen mijn getrainde turn-spieren van pas, dat was soms aardig manoeuvreren.”

COMPUTER WARM DRAAIEN Op 59-jarige leeftijd kon Jan Kamminga met pensioen na werkzaam te zijn geweest bij ITV in Wageningen. Dit Instituut voor Veredeling van Tuinbouw is daar nu niet meer gevestigd, maar de oud-inwoner van Wageningen heeft wel aan de wieg gestaan van de ontwikkeling van de Elstar-appel. ,,De bevindingen in de proeftuin in Elst (basis voor de naam van de appel) moest ik verwerken in de computer, die waren nog speciaal daarvoor van IBM gekocht.” Aan die computers heeft Kamminga sowieso nog bijzondere herinneringen. ,,De computers uit de begintijd moesten eerst een half uur warmdraaien voordat je ze kon gebruiken. De tijden zijn wel veranderd hoor.” Nog steeds is hij nog heel actief op de computer. ,,Pas heb ik een nieuwe PC gekocht, de oude startte wel heel langzaam op. De belastingaangifte is inmiddels al weer gedaan.” 

door: Diana Kervel

Echtpaar Kamminga-Van de Weerd is 70 jaar getrouwd. Op de achtergrond een foto met kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen
Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie