Wout in De Voortuin in Bennekom.
Wout in De Voortuin in Bennekom. Mathilde van Ravensberg, BDUmedia.

In memoriam: Wout Schotsman overleden

Mensen

BENNEKOM Altijd wanneer Wout Schotsman door Bennekom liep, ergens in het dorp afsprak om koffie te drinken (met een stukje taart erbij!) of een ijsje haalde bij het Bart van Elstplantsoen, dan kwam hij wel een paar bekenden tegen. Wout kende iedereen en iedereen kende Wout. Niet verwonderlijk want als inwoner van Bennekom en als verslaggever van het Bennekoms Nieuwsblad was hij de afgelopen jaren bij ontelbaar veel Bennekomse gebeurtenissen aanwezig.

Mensen en organisaties wisten hem te vinden wanneer er een activiteit, tentoonstelling, inzameling of bijzondere gebeurtenis in de krant moest. Hij was een warm pleitbezorger van de sociale, sportieve en culturele initiatieven in het dorp. Daar lag zijn hart. En deze zaken bracht hij graag onder de aandacht in de krant waarbij hij er goed over nadacht wat de beste manier zou zijn om het verhaal en de boodschap te brengen. Naast de feiten gaf hij er ook graag een persoonlijke draai aan. Met een herinnering, een eigen ervaring of een kleine steek onder water, soms een beetje moraliserend, maar altijd betrokken.

Wout schrééf niet alleen over Bennekomse aangelegenheden, maar was zelf in diverse functies als vrijwilliger ook betrokken bij allerlei activiteiten in het dorp. Zo maakte hij ieder jaar deel uit van de jury en las alle gedichten die de Bennekomse schoolkinderen schreven voor de 4 mei herdenking. En ieder jaar in augustus stond hij vol enthousiasme bij Kinderdorp in de journalistentent om het Kinderdorps Dagblad te maken. Hij vond het schitterend om kinderen uit te leggen hoe een ouderwetse typemachine werkt, en dat dit eigenlijk een computer en printer tegelijk is.

Verder was hij betrokken bij de oprichting in 1997 van de Stichting Idee in Uitvoering, waarvan hij ook 20 jaar secretaris was. De Stichting steunt inwoners van Ede met de realisatie van ideeën die het leven en wonen in Ede mooier maken. Wout overlegde met de mensen die een aanvraag hadden gedaan. Dat leverde niet zelden een nieuw contact en een artikel in de krant op. Een voorbeeld hiervan is het initiatief voor De Voortuin aan de Jonker Sloetlaan. Bij zijn afscheid van de stichting mocht hij acht ontmoetingsplekken met een boom in de gemeente Ede uitkiezen om een bankje en een smeedijzeren sierhekwerk bij te laten plaatsen. In Bennekom koos hij voor een plek aan de Berenklauw.

Foto: BDUmedia

Naast de vele stukjes die Wout sinds 1997 als correspondent schreef voor de krant, heeft hij ook verschillende artikelenseries gemaakt. Zo bedacht hij een reeks met portretten van Bennekomse huisartsen en van onderwijzers uit het dorp. Eind 2021 was hij begonnen aan een nieuwe serie over lokale kunstenaars. Doordat hij plotseling ziek werd kwam de uitvoering stil te liggen, maar de plannen waren er nog steeds. Hij had het graag afgemaakt.

Wout werd in 1943 geboren in Lunteren, waar hij opgroeide en als kind op de School met den Bijbel zat. Na het afronden van de HBS in Veenendaal ging hij in 1961 werken op de in- en verkoopadministratie bij KOK-Ede. Na 10 jaar maakte hij de overstap naar Verkerke Reprodukties waar hij gedurende 26 jaar verschillende functies vervulde. Ook toen hij al jarenlang in Bennekom woonde, bezocht hij nog trouw de Oud-Lunterse Dag tijdens Heideweek. Verder was hij (vanaf 1995 tot voor kort) met veel plezier begeleider bij de badmintonjeugd in Lunteren. In 2018 was Wout 50 jaar lid van de Partij van de Arbeid. Bijna 14 jaar vervulde hij de functie van PvdA-gemeenteraadslid en fractiesecretaris in de gemeenteraad van Ede, maar ook achter de schermen zette hij zich in voor zijn partij.

Wout was enorm trots op zijn twee kinderen en zijn klein- en achterkleinkinderen. Hij keek altijd uit naar de wandelvakantie in Schotland met zijn zoon. En hij vond het schitterend om met zijn volwassen kleindochter op city trip te gaan naar Londen. De laatste jaren genoten hij en Thea enorm van de bezoekjes van hun achterkleinkinderen.

Wout Schotsman overleed op 17 mei op 79-jarige leeftijd. De crematieplechtigheid heeft inmiddels plaatsgevonden.

advertentie