Frans van der Horst
Frans van der Horst Ted Walker

In memoriam: Frans van der Horst

Mensen

EDE ,,Ik kijk weinig achterom, want daar krijg je maar een stijve nek van. Ik kijk liever vooruit.” Dit was een van de uitspraken van Frans van der Horst, een kleurrijke Edenaar die op 17 juni is overleden op 89-jarige leeftijd.

door Diana Kervel

De familie Van der Horst woonde bij de geboorte van zoon Frans, op 1 maart 1933,  tegenover de Oude Kerk in Ede. Zo was hij als negenjarige jongen  getuige van de klokkenroof door de Duitse bezetter in de Tweede Wereldoorlog. Een gebeurtenis die hij nooit heeft vergeten. Het gebeier van de klokken heeft hij vier jaar moeten missen maar in 1949 zijn drie nieuwe klokken opgehangen in de toren. Dit kwam tot stand na een grote inzamelingsactie onder de Edese bevolking.

In 1924 startten vader Frans en moeder Dicky de slijterij ‘Onder de Toren’, ook weer bij de oude kerk. Met het diploma vinoloog op zak, nam zoon Frans het bedrijf over. Ruim na de gepensioneerde leeftijd van 68 jaar sloot Van der Horst de deuren van de wijnhandel in 2001. Daarmee verandert ook het uitzicht van Frans en zijn vrouw Bep. Vanaf de Grotestraat verhuizen ze naar een appartement aan de Stationsweg.

(de tekst gaat onder de foto verder)


Frans van der Horst voor de Oude Kerk in het centrum van Ede - Familiearchief Van der Horst

Toch nog even terugkerend naar ‘Onder De Toren’. In de voormalige markthallen van Ede heeft Van der Horst het initiatief genomen in de zestiger jaren van de vorige eeuw om groepen als Golden Earring, Rob Hoeke Rhythm & Blues, Cuby & The Blizzards en Focus op te laten treden. Bekende namen die door het brede netwerk van Frans de weg vonden naar het Edese uitgaansleven.

Niet alleen als legereenheid en bevrijders van Ede in april 1945 zijn Polar Bears van grote betekenis geweest voor Van der Horst. De gelijknamige waterpolovereniging kon vanaf zijn lidmaatschap in 1966 op zijn warme belangstelling rekenen. Die liefde was wederzijds volgens het bestuur: ,,Frans stond altijd klaar om iets te organiseren. In zwembad De Peppel is hij vanaf 1972 actief als speaker bij de wedstrijden van Heren 1 en Dames 1. Hij heeft dat ruim 20 jaar met veel passie en plezier gedaan. Daarbij zag hij altijd kans om via de microfoon spelers en begeleiders op een persoonlijke manier neer te zetten.” Ook zijn hand- en spandiensten voor verenigingsruimte De Dolfijn mogen niet onvermeld blijven. Op het 75+1 jarige jubileum van Polar Bears op 2 juli 2022 zou hij nog acte de présence geven. ,,We gaan zijn enthousiasme en betrokkenheid missen.”

Frans van der Horst laat vrouw Bep achter, zoon Arthur, schoondochter Ingrid en kleinkinderen Imke en Mart.

bron: Bureau Spotlight


Frans van der Horst - Familiearchief Van der Horst

advertentie
advertentie