Van links naar rechts: Cora Peters, Leo Bruins (Restaurant De Beren Ede), Elise van den Broek en Bart van Schooten (Pathé Ede).
Van links naar rechts: Cora Peters, Leo Bruins (Restaurant De Beren Ede), Elise van den Broek en Bart van Schooten (Pathé Ede). Diana Kervel

‘Laat je leiden door alles wat je energie geeft’

25 januari 2023 om 16:11 Mensen

EDE Wie verdient een heerlijke avond uit inclusief diner? Zo luidde de oproep in Ede Stad op 21 december. Elise van den Broek twijfelde geen moment om haar vriendin Cora Peters aan te melden vanwege haar kracht om het leven weer met beide handen op te pakken na het verlies van haar dochtertje.

door Diana Kervel

Toen Cora en Elise beiden bij Tempo Team in Veenendaal werkten als intercedent, is de basis gelegd voor een diepe vriendschap. Cora: ,,Gelukkig kunnen onze mannen en kinderen het ook goed met elkaar vinden.” Hoewel ze naar eigen zeggen niet de deur bij elkaar platlopen zijn ze wel nauw betrokken bij de hoogte- en dieptepunten van elkaars leven.

WIEGENDOOD Om gelijk met het ultieme dieptepunt te beginnen. Het drie maanden oude dochtertje van Cora en haar man Hans is zes jaar geleden onverwacht overleden. ,,Het ene moment ligt Guusje vrolijk in de box bij het kinderdagverblijf, het volgende ogenblik staat je wereld stil als ze in onze armen in het Wilhelmina Kinderziekenhuis overlijdt.” 

Het blijkt om wiegendood te gaan. Bij ongeveer vijftien baby’s per jaar is de doodsoorzaak niet te achterhalen, ook niet na uitgebreid onderzoek. De dood van het meisje is in veel opzichten een keerpunt in het leven van de familie Peters uit Bennekom. ,,Ik hoef denk ik niet uit te leggen hoe traumatisch deze gebeurtenis voor ons was. We zijn intens verdrietig geweest en nog steeds kan het gemis je naar de keel grijpen. Niets wordt meer als voorheen.” 

Ze rekende niet meer op een geluksgevoel, maar dat kreeg ze toen ze haar man en zoons in de sneeuw zag spelen. ,,Dat was twee jaar geleden. Ik kan zeggen dat nu ik weer gelukkig ben.” Om er dan direct aan toe te voegen: ,,Maar het gouden randje is wel weg.” 

Mede dankzij de professionele hulp is ze de balans op gaan maken en zoeken waarvan ze energie krijgt. ,,Dat zijn je gezin, familie, vrienden maar ook leuk werk. Zowel als persoon, partner, moeder, vriendin ben ik gegroeid. Ik sta stevig in mijn schoenen. Tijd heelt niet alle wonden, maar het haalt de scherpe randjes van het verlies.”

ONDERNEMERS ONDERSTEUNEN In de zoektocht naar werk bleef ze steeds weer uitkomen bij hospitality. Dan niet zozeer in de horeca maar bij het ondersteunen van ondernemers met werk- en vergaderruimte. Met de naam Fabulous Workspots geeft ze haar visitekaartje af. ,,Ik heb al mijn spaargeld erin gestopt. Vanuit de gedachte dat ik het allerergste al heb meegemaakt, was het een risico dat ik willens en wetens heb genomen. Het maakt alles relatief.” 

Na een grondige verbouwing van de bedrijfsvestiging stonden de deuren wagenwijd open, om na twee weken weer dicht te moeten gaan vanwege de coronapandemie. ,,Ik had toen het bijltje erbij neer kunnen gooien vanwege de lockdowns, maar hoop kreeg ik door het opstarten van de vaccinatiecampagne.” Het geduld is beloond, inmiddels loopt het bedrijf als een trein. ,,Ik fiets wat af tussen de twee vestigingen, wel enigszins noodgedwongen. Met de huidige verkeersdrukte in Bennekom zit er niets anders op.”

(de tekst gaat onder de foto verder)


Cora Peters uit Bennekom. - Diana Kervel

VERBOUWING HUIS Cora is geboren in het toenmalige ziekenhuis in Bennekom, maar heeft de eerste 28 jaar van haar leven in Wageningen gewoond waar ze ook haar man Hans leerde kennen. Haar moeder woont daar nog maar verder is ze helemaal gesetteld in Bennekom. ,,We gaan hier nooit meer weg. Niet alleen wonen we hier perfect, maar natuurlijk ligt Guusje hier ook begraven. Ik wil dichtbij blijven.” 

Het gezinnetje bestaat uit twee zoons, en na de dood van dochtertje Guusje is het gezin verblijd met de geboorte van een dochter. Toen kwam de verbouwing van het huis van de familie Peters om de hoek zetten. ,,Nog voor de geboorte van Guusje hadden we al de wens om te gaan renoveren, maar dit werd steeds uitgesteld. Mijn gevoel zei dat we het moesten doorzetten. Het is een jaren 30 woning en nodig toe aan meer isolatie. Met de huidige energiecrisis zijn we blij dat we het gedaan hebben.” De verbouwing was heel ingrijpend. ,,We hebben lange tijd op 20 vierkante meter gewoond met onze drie kinderen. Een pittige tijd maar we zijn er ook weer sterker uitgekomen.”

LIEFDE ,,Als ik nu in de spiegel kijk dan kan ik zien dat het zes zware jaren waren. Je hoort vaak dat relaties stranden na het verlies van een kind. Daar kan ik me ook wel iets bij voorstellen. Je gaat namelijk in een overlevingsstand.” Het leven gaat verder. ,,Kijk naar alle dingen die je kracht geven. De pijn mag er zijn, maar laat het je niet vormen in negatieve zin. Laat het leed je niet te veel lijden. Laat het je vooral leiden op de goede weg.” 

Over het avondje uit: ,,Ik vind het echt een cadeautje. We hebben er onwijs veel zin in. Manager Bart van Schooten van Pathé Ede en eigenaar Leo Bruins van Restaurant De Beren krijgen spontaan een dikke knuffel bij de overhandiging van de cheque. Vriendin Elise is daarbij ook aanwezig als aangever. ,,Elise heeft een hart van goud. Ze heeft de gave om uit het negatieve altijd iets positiefs te halen. Ik ben zo blij dat zij in mijn leven is.”

Cora krijgt een diner voor zes personen bij restaurant De Beren en gaat met deze personen naar het 2,5 uur durende muziekspektakel ‘Through Composers’s Eyes’ in Pathé Ede. De voorstelling wordt uitgevoerd door de vijftig muzikanten van Het Nederlands Filmorkest, aangevuld met een 20-koppig koor. Wil je ook naar dit muziekspektakel? Klik hier om kaarten te bestellen.

Dit artikel wordt u aangeboden door Pathé Ede. Ook profiteren van het grote bereik van de print- en online kanalen van Ede Stad.nl? Neem dan contact op met Frans de Kleuver (06-55780474, f.d.kleuver@bdu.nl) of Dick van Laar (06-55706843, d.v.laar@bdu.nl).

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie