,,Jan laat ook bij mij een grote leemte achter en zal bij veel mensen over de gehele wereld die bezig zijn met het Snoezelen een groot verlies betekenen."
,,Jan laat ook bij mij een grote leemte achter en zal bij veel mensen over de gehele wereld die bezig zijn met het Snoezelen een groot verlies betekenen." Eigen foto
In memoriam

Snoezelen-grondlegger Jan Hulsegge overleden: ‘Bijzondere man die inspireerde’

30 maart 2023 om 09:38 Mensen

EDE Jan Hulsegge, medegrondlegger van het Snoezelen, is op zondag 12 maart in het bijzijn van zijn vrouw en kinderen op de leeftijd van 87 jaar overleden. Zijn oud-collega Ad Verheul schreef onderstaand in memoriam voor de man waar hij jarenlang nauw mee samenwerkte.  

Jan is op de Hartenberg, een centrum voor mensen met verstandelijke beperkingen, in 1974 begonnen en ik werkte daar al een halfjaar eerder. Wij hadden meteen een bijzondere klik en onze ideeën met betrekking tot het Snoezelen (een ontspannende activiteit gericht op de activatie van de zintuigen voor onder meer mensen met een verstandelijke beperking, red.) of vergevorderde dementie vonden een goede voedingsbodem bij met name de ouders van de cliënten en later ook bij de medewerkers. 

STIMULANS

Jan was hoofd van de afdeling Bezigheidsbegeleiding, een afdeling die de zorgmedewerkers in opleiding moest begeleiden in de ontwikkeling van activiteiten met cliënten. Onze teamvergaderingen waren altijd heel bijzonder. Jan gaf aan iedereen alle ruimte om ideeën te ventileren en dat was een stimulans voor veel jonge collega’s.

Hij was degene die met name op het gebied van elektronica van alles in elkaar knutselde en ik was degene die meer de andere specifieke materialen ontwikkelde samen met collega’s. We konden elkaar altijd stimuleren in eindeloze gesprekken en ideeën, en dat heeft uiteindelijk geleid tot wereldwijde ontwikkelingen.

Onze kantoren waren in die beginperioden meer een creatieve werkplaats waar van alles in elkaar werd geknutseld, omdat er nog geen firma’s waren die zulke materialen produceerden. 

JARENLANG ACTIEF

Jan heeft ook een sterke bijdrage geleverd aan de opleiding van medewerkers in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking (toentertijd zwakzinnigenzorg genoemd!). Hij was vertegenwoordigd in vele stuurgroepen en overlegvormen op het gebied van opleiding. 

Jan is eerder met zijn werk op De Hartenberg gestopt en is nog vele jaren actief bezig geweest met alles wat te maken heeft met het Snoezelen. Bijna 18 jaar lang heeft hij samen met zijn vrouw Mini en vrienden Snoezelruimtes helpen bouwen in instituten in Polen.

Hij was altijd bezig met steeds weer nieuwe zaken oppakken. Op een geven moment werd het voor Jan steeds moeilijker bepaalde ontwikkelingen op het gebied van Snoezelen te overzien als ik na hem hier na een buitenlandse reis over vertelde. Mini steunde hem daar geweldig in om het voor Jan toch duidelijk te maken.

GROTE LEEMTE

Dit zijn wat terugblikken op een bijzondere en lieve man die mij ook altijd geïnspireerd heeft. Jan laat ook bij mij een grote leemte achter en zal bij veel mensen over de gehele wereld die bezig zijn met het Snoezelen een groot verlies betekenen. En aan de andere kant zijn er ook veel mooie herinneringen aan ontmoetingen tijdens de vele internationale congressen.

Namens het bestuur van de International Snoezelen-Multisensory-Association een warm medeleven en veel waardering voor alles wat Jan betekend heeft voor deze internationale organisatie.

Door Ad Verheul, oud-collega.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie