Kapper Piet van der Vliet knipt al 50 jaar. Dat doet hij in zijn fraai ingerichte zaak, nu samen met Nelleke van Ginkel en Jan van Harn.
Kapper Piet van der Vliet knipt al 50 jaar. Dat doet hij in zijn fraai ingerichte zaak, nu samen met Nelleke van Ginkel en Jan van Harn. Dick Martens

‘Kapper Piet’ knipt al 50 jaar: ‘Ik haal heel veel kracht uit het geloof’

2 juni 2023 om 07:30 Mensen

BENNEKOM Als je door de Bennekomse Brinkstraat rijdt of wandelt springt direct het spierwitte pand op nummer 21 in het oog, evenals het bordje met het opschrift ‘KAPPER sinds 1973’ aan de gevel. Een vlug rekensommetje, 2023 minus 1973, geeft als uitkomst 50. Dat klopt, maar toch ook weer niet helemaal. Dat gaat kapper Piet van der Vliet allemaal haarfijn toelichten, maar één ding is wel zeker, ‘Kapper Piet’ knipt al 50 jaar.

,,Kom, we gaan bij de buurvrouw zitten, daar hebben ze lekkere koffie en heerlijk gebak.” ‘De buurvrouw’ is restaurant Eindeloos en gezien de hartelijke begroeting is Van der Vliet daar een meer dan graag geziene gast en ‘een goede buur’. Al snel zit de jubilerende kapper op zijn praatstoel en wordt duidelijk, dat ‘het kappersvak’ zijn passie is.

KAPPERSFAMILIE

Van der Vliet (64) nam al op 15-jarige leeftijd de schaar ter hand. Dat lijkt op ‘dat had ik altijd al willen worden’, maar zo was het niet helemaal. ,,Ik wilde het ‘motorvak’ in en dat ondanks het feit, dat mijn vader kapper was. Ook twee van mijn drie broers zijn kapper.” Gekscherend: ‘Eén is er mislukt’. ,,Ook mijn zus is, evenals mijn broers, herenkapper. Maar ik had het helemaal niet naar mijn zin op school en besloot dan toch ook maar het kappersvak in te gaan.”

KAMPIOEN

,,Ik ging al direct vijf dagen aan het werk, in combinatie met een avond in de week school”, vervolgt Van der Vliet. ,,In Arnhem leerde ik het vak. Daar zaten de beste kappers van Nederland, zelfs de wereldkampioen knipte er. Ik ging zelf ook aan wedstrijden deelnemen en werd zelfs nog Gelders- en Nederlands kampioen. Vanaf mijn 20e ben ik volledig zelfstandig gaan werken in Oosterbeek en sinds 1984 zit ik hier aan de Brinkstraat. Momenteel werk ik er met Jan van Harn en Nelleke van Ginkel, die bieden bij mij een stoel huren, dat gaat prima. We vormen een erg mooi team samen.”

SFEER VAN VROEGER

In zijn zaak waar alleen heren worden geknipt, heerst ook ‘de ouderwetse barbiersfeer’, zeker ook ingegeven door de fraaie inrichting, die Van der Vliet ruim 23 jaar geleden ‘op de kop tikte’ in Wijk bij Duurstede. ,,Ik was een van de eerste die een dergelijke inrichting had. Ik heb er jaren naar gezocht, heb alles opgekocht. Veel daarvan is terug te vinden in mijn zaak, die echt de sfeer van vroeger mooi weergeeft, dat wordt ook door de klanten gewaardeerd.” 

MENSEN GELUKKIGER MAKEN

Klanten die de zaak nog altijd weten te vinden. ,,Veel vaste klanten ook, zoals bijvoorbeeld Paul en David. Twee mannen met een beperking, zij worden volgende week 50 en komen elke week om geschoren te worden. Je bouwt ook echt een band op met je klanten, maar het is ook een vak waarmee je mensen gelukkiger kan maken. En dat zijn er in al die 50 jaar, dat heb ik laatst eens zitten berekenen, al wel meer dan 350.000 (!) geweest.” 

De kracht om zijn vak uit te oefenen en zeker ook nog een aantal jaren vol te blijven houden, haalt de jubilaris uit zijn geloof. ,,Zonder Jezus zou ik het niet redden, dan zijn we heel kwetsbaar. Veel klanten weten ook dat ik er zo insta.”

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie