Het Apollo Ensemble brengt op 17 februari een bijzonder passieconcert. Dat staat Händels Brockes-Passion op het programma.
Het Apollo Ensemble brengt op 17 februari een bijzonder passieconcert. Dat staat Händels Brockes-Passion op het programma. Anne Meyer Fotografie

Uniek passieconcert door Apolloa Ensemble in de Edesche Concertzaal

10 februari 2024 om 15:42 Muziek

EDE Menig koor waagt zich in de lijdenstijd aan de passies van Bach. En terecht, want het zijn ware meesterwerken. Uniek is daarom het passieconcert in de Edesche Concertzaal op zaterdag 17 februari om 19.30 uur. Dan staat de ‘Brockes Passion’ van Bachs beroemde tijdgenoot Händel op het programma. Deze passie is maar zelden te horen, daarom is het des te unieker dat het Apollo Ensemble dit stuk op het repertoire heeft gezet. 

Alles wat je van een barokke passie mag verwachten zit erin. De evangelist vertelt al zingend het lijdensverhaal. Er zijn prachtige aria’s en meeslepende koorgedeeltes. Net als Bach geeft Händel aan de Christuspartij een bijzonder tintje. Rond de woorden van Jezus hoor je een soort muzikale stralenkrans. 

MESSIAH

Wat Händels ‘Brockes Passion’ echt uniek maakt, is dat hij deze passie niet voor de liturgie, maar voor buiten de kerk componeerde. Daardoor kon Händel nog meer concentreren op de heftigheid van het lijdensverhaal. Vanaf het begin van de ‘Brockes Passion’ laat Händel zich van zijn meest gepassioneerde en emotionele kant horen. Daarmee heeft het stuk al veel weg van zijn wereldberoemde oratoria ‘Messiah’ en ‘Judas Maccabeus’, die hij later zou componeren. 

BARTHOLD HEINRICH BROCKES

Händel liet zich inspireren door de tekst die dichter Barthold Heinrich Brockes had geschreven. Aan deze schrijver dankt deze passie dus zijn naam. In Händels tijd was deze Brockes een echte bestsellerauteur, want tussen 1712 en 1750 verscheen er elk jaar wel een passie op tekst van Brockes. Ook Bach verwerkte in zijn ‘Johannes-Passion’ passages uit Brockes’ passietekst. 

APOLLO ENSEMBLE

,,We verheugen ons er enorm op”, vertelt fagottist Thomas Oltheten van het Apollo Ensemble. ,,Niet in de laatste plaats omdat het stuk precies voldoet aan de maximale capaciteit van ons ensemble. Händel schreef het voor acht zangers, twee hobo’s, één fagot, strijkers en een basso continuo-groep. Daarmee is het een van onze grote producties. Niet alleen qua bezetting, maar ook in lengte, want met een duur van ongeveer twee uur is het echt een groots en serieus oratorium.” 

Onder de handen van artistiek leider David Rabinovich wordt het ongetwijfeld een bijzondere ervaring. Vooral vanwege de unieke strijkersklank die het Apollo Ensemble onder zijn leiding heeft ontwikkeld. ,,Het is zijn verdienste dat we een heel grote klankbeheersing hebben”, licht Oltheten toe. ,,Bij ons is zacht niet alleen zacht, maar hebben we het ‘zacht’ in verschillende smaken”, lacht Thomas. ,,Alleen in kwalitatief goede muziek komen zulk soort nuances tot hun recht.”

BACHS JOHANNES-PASSION

Dit concert vormt het tweeluik met het passieconcert op 9 maart. Dan voert het Apollo Ensemble Bachs Johannes-Passion uit. 

Kaarten voor beide passieconcerten zijn te bestellen via tickets.edescheconcertzaal.nl of bij de verkooppunten in Ede: Edesche Concertzaal en boekhandel Boek en Buro. Verkooppunt in Wageningen: Theater Junushoff. Kinderen tot 18 jaar hebben gratis entree. 

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie