Pianokwartet Corneille speelt op 6 april meeslepende kamermuziek van Mozart, Brahms en Mahler.
Pianokwartet Corneille speelt op 6 april meeslepende kamermuziek van Mozart, Brahms en Mahler. Arthur Mebius Photography

Voorjaar in de Edesche Concertzaal: ‘Uitzonderlijke muziekkwaliteit in de lente’

25 februari 2024 om 10:26 Muziek

EDE Kom ook dit voorjaar weer genieten van de mooiste kamermuziek. Topmusici als pianist Alim Beisembayev, Pianokwartet Corneille en viool-pianoduo Josef Spacek en Dmytro Choni brengen je in vervoering met hun uitzonderlijke muzikaliteit. En natuurlijk staan er de nodige klassiekers op het programma, zoals de Rachmaninovs verpletterende Tweede Pianosonate en het zinderende Eerste Pianotrio van Johannes Brahms.

Alim Beisembayev deed de pianowereld versteld staan met zijn adembenemende pianospel bij de Leeds International Piano Competition in 2021. Hij won dan ook de eerste prijs. Zijn interpretaties van Rachmaninov zijn inmiddels beroemd. Op 23 maart speelt Beisembayev onder meer Rachmaninovs Tweede Pianosonate. Ook staan Debussy’s Images en Gaspard de la nuit van Ravel op het programma. The Wall Street Journal beveelt zijn optreden van harte aan: ‘Meer dan het beluisteren waard.’ The Guardian bleef niet achter: ‘Een ware muzikale persoonlijkheid’. Beleef een onvergetelijke avond vol muzikaal meesterschap.

MOZART & BRAHMS

Reis op zaterdag 6 april met Pianokwartet Corneille mee naar het Wenen van Mozart, Brahms en Mahler. In deze stad werd het pianokwartet zo’n beetje uitgevonden. Mozart was op het toppunt van zijn roem toen hij zijn Tweede Pianokwartet componeerde, eigenlijk een pianoconcert in het klein. Brahms kreeg het Weense publiek aan zijn voeten met zijn Eerste Pianokwartet. Een flitsend stuk met een op zigeunermuziek gebaseerde finale als uitsmijter. En Mahler? Zijn pianokwartet is zijn enige kamermuziekwerk en alleen daarom al uniek.

MEESTERVIOLIST JOSEF SPACEK

De getalenteerde Tsjechische violist Josef Špacek, bekend van zijn optredens bij grote Nederlandse symfonieorkesten zoals het Nederlands Philharmonisch Orkest, vormt voor het eerst een duo met onze artist in residence, pianist Dmytro Choni. Ze nemen je op 13 april mee op een bijzondere muzikale reis door het vioolrepertoire, met stukken als Beethovens dramatische Vierde Vioolsonate, Schumanns Romanzen en Prokofjevs ontspannen Tweede Vioolsonate. Spaceks ‘verbazingwekkend atletische vermogen’ (The Scotsman) en zijn ‘pittige timbre’ (The Telegraph) komen in deze werken prachtig tot uiting.

FENOMEEN

De Tsjechische violist Josef Špacek wordt de ontdekking van de eeuw genoemd. Zijn veelzijdigheid, virtuositeit en klankschoonheid maken Špacek tot een fenomeen op het concertpodium. Tot aan dit seizoen was hij nog maar weinig in Nederland te beluisteren. Dit verandert nu. Niet alleen is hij artist in residence bij het Residentie Orkest, in de Edesche Concertzaal beluister je hem samen met onze eigen artist in residence, pianist Dmytro Choni.

Bestel kaarten via tickets.edescheconcertzaal.nl of bij de verkooppunten in Ede: Boekhandel Boek en Buro Ede, de Edesche Concertzaal of voorafgaand aan het concert. Verkooppunt in Wageningen: Theater Junushoff. De concerten beginnen om 20.00 uur. Kinderen en jongeren tot 18 jaar hebben gratis toegang.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie