De Franse pianist Adam Laloum neemt je op 2 november mee naar de muzikale wereld van Beethoven, Schubert en Schumann.
De Franse pianist Adam Laloum neemt je op 2 november mee naar de muzikale wereld van Beethoven, Schubert en Schumann. Harald Hoffmann (Sony Music Entertainment)

Pianist Adam Laloum creëert sfeer

21 oktober 2019 om 06:08 Muziek

EDE Pianist Adam Laloum verzorgt zaterdag 2 november een concert in de Edesche Concertzaal. ,,Dromerig, gevoelig en vol fantasie. Het zijn zomaar wat indrukken die bij je opkomen wanneer je luistert naar het schitterende spel van Adam Laloum."

De pianist voelt zich \thuis in de intieme pianosonates van Schubert en de karaktervolle stukken van Beethoven en Schumann. Het is muziek vol liefde en fantasie, maar ook soms angst en hartstochtelijk verlangen. ,,Laloum raakt de kern en laat ons mee dromen", schrijft OpusKlassiek.

JONGENSDROOM Op zijn twaalfde droomde Adam Laloum al van een leven als concertpianist. Hoe zou het zijn om van stad naar stad te reizen en voor volle zalen te spelen? In 2009 won hij het beroemde Clara Haskil Concours en kwam zijn droom uit. De muziekwereld lag aan zijn voeten en Laloum speelde in belangrijke internationale concertzalen, zoals het Parijse Théâtre des Champs-Elysées, het Konzerthaus Berlin en de Münchener Herkulessaal. In de Edesche Concertzaal laat Adam Laloum op zaterdag 2 november zijn licht schijnen over de muziek van Beethoven, Schubert en Schumann.

,,Ik kies mijn stukken zorgvuldig", zegt hij ernstig. ,,Voordat ik serieus aan de piano begon, was het ooit mijn droom om architect te worden." Die droom heeft hij met het oog op de piano laten varen, maar zijn gevoel voor structuur is gebleven. ,,Nu ben ik een architect in klank, maar dat kan alleen als je oog hebt voor de grote vorm van het programma en het individuele stuk. Daarom moet je laten horen dat elk detail ertoe doet. Alles moet zijn plek hebben." Laloum vergelijkt het met een fragiel kaartenhuis. ,,Als een detail niet goed geplaatst is, kan dat gevolgen hebben voor de structuur van het hele stuk. Dan stort het in als een kaartenhuis."

BAND Schumanns 'Humoreske' is zo'n stuk waarin het aankomt op een scherp oog voor detail. Bovendien heeft Laloum er een sterke persoonlijke band mee. ,,Ik ken de muziek al heel lang. Vanaf mijn twaalfde wilde ik het al spelen, maar ik begon er pas op mijn 24e aan." Humoreske vormt een mooie link tussen de eveneens geprogrammeerde pianosonates van Beethoven en Schubert. ,,Ik beschouw het als Schumanns eerbetoon aan Beethoven en Schubert, componisten die extreem belangrijk voor hem waren. Het is serieuze muziek, vol strijd en pijn. Schumann omschreef het zelf als het meest diepzinnige stuk dat hij heeft gecomponeerd."

SCHUBERT Behalve Schumanns 'Humoreske' speelt Adam Laloum twee late pianosonates van Beethoven en Schubert. Hoewel beide stukken in dezelfde toonsoort staan, verschillen ze van elkaar als dag en nacht. ,,Beethovens muziek vind ik soms echt beangstigend. Het is zo groots en het heeft zoveel karakter. Het is bij vlagen bijna gewelddadig", vindt Adam. ,,Qua karakter voel ik me meer verwant aan de dromerigheid en de lichtheid van Schubert. Zijn zangerige melodieën zijn hemels. Bij Beethoven moet ik als pianist een beetje lijden, omdat zijn muziek tegen mijn eigen natuur ingaat. Maar juist daarom is Beethoven zo interessant. Ik groei er als persoon van. Uiteindelijk gaat het niet om mij, maar om de muziek!"

KAARTEN Bestel kaarten via tickets.edescheconcertzaal.nl of bij de verkooppunten in Ede: Boekhandel Het Paard van Troje, Boekhandel Frits Hardeman, of vooraf aan de zaal. Verkooppunt in Bennekom: Bruna. Verkooppunt in Veenendaal: De Rank. Verkooppunt in Wageningen: Theater Junushoff. Kinderen tot 18 jaar gratis entree. De concerten beginnen om 20.00 uur.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie