Traversospeler Wilbert Hazelzet en klavecinist Jacques Ogg spelen op zaterdag 15 februari muziek uit de hoogtijdagen van de barok.
Traversospeler Wilbert Hazelzet en klavecinist Jacques Ogg spelen op zaterdag 15 februari muziek uit de hoogtijdagen van de barok. Edesche Concertzaal

Muziek uit de hoogtijdagen van de traverso

13 februari 2020 om 06:24 Muziek

EDE Wilbert Hazelzet (traverso) en Jacques Ogg (klavecimbel) zijn legendarische namen in de wereld van de oude muziek. Op zaterdag 15 februari spelen ze stukken uit de hoogtijdagen van de traverso (de voorloper van de dwarsfluit).

Grote componisten uit de barok als Bach, zijn zonen en Georg Philipp Telemann lieten zich door de traverso inspireren.Hun muziek, samen met die van Franse tijdgenoten, die klonk in de paleiszalen van de achttiende eeuw.

Klavecinist Jacques Ogg behoort inmiddels tot de grand old men van de Nederlandse oudemuziekscene. Begon hij als enige student klavecimbel op het Maastrichts Conservatorium, als leerling van Gustav Leonhardt ontpopte hij zich snel tot een van de meest vooraanstaande Nederlandse klavecinisten. ,,Leonhardt was mijn idool", vertelt Ogg. ,,Nog steeds beschouw ik hem als een van de meest inspirerende docenten. Ik genoot ervan als hij iets speelde wat hij even daarvoor had uitgelegd. Minstens zo belangrijk en toen volslagen nieuw, was dat Leonhardt zijn ideeën baseerde op belangrijke geschriften uit de zeventiende en achttiende eeuw.”

TRIOSONATES Waar dit toe heeft geleid laten Wilbert Hazelzet en Jacques Ogg op 15 febrari in de Edesche Concertzaal horen. Ogg vertelt over het programma: ,,We hebben gekozen voor muziekwerken uit de hoogtijdagen van de traverso."

Bijzonder aan de gespeelde stukken is dat ze vaak in twee versies bestaan. ,,De sonate die we van Leclair spelen, werd aanvankelijk uitgegeven als een vioolsonate. Maar voorin de originele uitgave staat de opmerking: ‘Deze sonate kunt u ook op fluit spelen’. Van de middendelen bestaan zelfs twee zelfstandige versies; een voor viool en een voor fluit.” Deze baroktraditie hebben beide heren vertaald naar Bachs beroemde 'Eerste Triosonate'. Oorspronkelijk schreef Bach het voor orgel, maar in de Edesche Concertzaal hoor je dit meesterwerk op traverso en klavecimbel.

PASSIE Een trouwe bondgenoot bij Oggs werk in de wereld van de oude muziek is traverso-speler Wilbert Hazelzet. Oggs herinnert zich hun eerste optreden nog goed. ,,We speelden voor het eerst samen tijdens een besloten verjaardagsfeestje. Dat klikte zo goed dat we er niet meer mee zijn opgehouden.” Over wat Hazelzet tot zo’n bijzonder musicus maakt, moet Ogg even nadenken: ,,Dat is moeilijk te zeggen, juist omdat ik vind dat hij het zo geweldig doet. Na zoveel jaren samen spelen en reizen, leer je elkaar goed kennen. Hij is een dierbare vriend geworden. Iemand ook die een onbeperkte passie voor de muziek heeft. Zijn technisch kunnen is ongelooflijk, zijn klank onnavolgbaar en zijn spel van een enorme fijngevoeligheid. Eigenlijk kan ik alleen maar zeggen: gaat dat horen!”

TIP Het Nederlandse Alma Quartet maakt op vrijdag 14 februari zijn debuut in de Edesche Concertzaal. Ze nemen een vrolijke Haydn, een indrukwekkende Sjostakovitsj en een buitenaards mooie Beethoven mee. Het strijkkwartet is een orkest in het klein. Daar weten de leden van het Alma Quartet alles van. Als musici in het Koninklijk Concertgebouworkest kennen ze alle kneepjes van het ensemblespel en dat hoor je terug in de hechte eenheid van het Alma Quartet.

Bestel kaarten via tickets.edescheconcertzaal.nl of bij de verkooppunten in Ede: Boekhandel Frits Hardeman, Edesche Concertzaal of voorafgaand aan het concert. Verkooppunt in Bennekom: Bruna. Verkooppunt in Veenendaal: De Rank. Verkooppunt in Wageningen: Theater Junushoff. Kinderen tot 18 jaar gratis entree. Studentenbetalen 10,- euro.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie