Afbeelding
Remco de Kluizenaar

Klankkunstenaar verbouwt de Stingerbol in Ede tot snaarinstrument

29 augustus 2020 om 15:58 Muziek

EDE Klankkunstenaar Remco de Kluizenaar sluit zich komende week op in de Stingerbol op het oude kazerneterrein in Ede. Het belangrijkste onderdeel van zijn onderzoek is het verbouwen van de bol tot ‘het grootste snaarinstrument van Gelderland’, zoals hij het zelf noemt.

De Kluizenaar uit Wageningen raakte bekend als locatietheatermaker met de Wageningse groep Waterlanders, waarmee hij op Oerol en andere internationale festivals zijn kunsten vertoonde. Begin 2020 specialiseerde hij zich tot klankkunstenaar en ging hij solo verder. Op zaterdag 5 en 6 september om 14.00 en 1500 uur speelt hij korte voorstellingen in Ede als eindpresentatie van deze artist in residence week. Deze voorstelling is een eerste vertoning in de regio.

GROOTSTE SNAARINSTRUMENT De Stingerbol in Ede is gebouwd om militairen te leren schieten met de Stingerraket in een virtuele, geprojecteerde omgeving aan de binnenkant van de bol. ,,Het is gek om te bedenken dat de militairen hier eigenlijk aan het gamen waren,” zegt De Kluizenaar. Historische bronnen gaan hem ideeën brengen voor zijn voorstelling. De klankkunstenaar gaat de Edese Stingerbol verbouwen tot snaarinstrument. ,,Ik heb gezien bij andere klankkunstenaars dat je snaren ook in de lengterichting kan laten trillen. Het is een beetje een technisch verhaal, maar met deze methode kun je 30 meter lange snaren nog hoorbaar laten trillen, met te gekke boventonen. Een heel spooky geluid, soms als het afvuren van een raket, soms als engelenzang.” De metalen bal wordt voor zijn snaren een klankkast, doordat alle wanden mee gaan trillen. 

Voor het publiek belooft het een betoverend geluidsbad te worden, meent De Kluizenaar. ,,Ik heb een week om het instrument te bouwen en tegelijk te bedenken hoe ik hiermee de geheimen uit het verleden van dit gebouw kan vertellen in een voorstelling van 20 minuten.” 

De residentie is mogelijk gemaakt door Edese kunstenares Heidi Linck en Stichting Stingerbol. Tickets zijn te krijgen via remcodekluizenaar.nl.

Mail de redactie
Meld een correctie

Sanne Koudijs
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie