Elly en Dick Meijer (op de voorgrond) kijken samen met het COV Bennekom-koor verlangend uit naar 'hun' Johannes Passion.
Elly en Dick Meijer (op de voorgrond) kijken samen met het COV Bennekom-koor verlangend uit naar 'hun' Johannes Passion. Dick Martens

COV Bennekom kijkt uit naar Johannes Passion: ‘Een prachtig stuk met veel passie’

9 mei 2022 om 07:09 Muziek

BENNEKOM ‘Bennekom’ maakt zich na twee jaar gedwongen stilte op voor een ouderwetse Koningsdag-viering. Voor de Oude Kerk verrijst een podium en naast Ontmoetingscentrum ’t Kerkheem komt de Koningsmarkt. Maar er heerst ook drukte in ’t Kerkheem zelf, want daar wordt alles in gereedheid gebracht voor de repetitie van de Christelijke Oratoriumvereniging Bennekom. Het imposante koor staat aan de vooravond van de uitvoering van de Johannes Passion van Johan Sebastian Bach. Het concert gaat op 13 mei plaatsvinden in de Bennekomse Brinkstraatkerk. Dirigent Dick Meijer, echtgenote Elly die het orgel zal gaan bespelen, Renée Raijmakers, verantwoordelijk voor de pr en voorzitter Arie Hordijk blikken alvast vooruit.

door Dick Martens

,,De Christelijke Oratorium Vereniging Bennekom heeft als doel jaarlijks een van de grotere oratoriumwerken met orkest en solisten uit te voeren”, legt Renée Raijmakers uit. ,,In de regel vinden deze concerten plaats in een van de kerken in Bennekom. Daarnaast verlenen wij als koor, dat momenteel bestaat uit ongeveer 50 leden die veelal afkomstig zijn uit Bennekom en uit de nabije omgeving, ook onze medewerking aan kleinere uitvoeringen, bijvoorbeeld cantatediensten. Maar nu is de focus gericht op de Johannes Passion.” 

Vorig jaar november vierde COV Bennekom haar 75-jarig jubileum met het Requiem van Mozart, maar ook de Johannes Passion stond, mits het ‘Corona-vrij’ kon op het programma. ,,De Johannes Passion is weliswaar geschreven voor de Paasdagen, maar omdat wij ruim de tijd wilden nemen om het goed in te kunnen studeren heeft Dick (Meijer, DM) in al zijn wijsheid besloten om het na Pasen te doen, op 13 mei.” 

Daar haakt het echtpaar Meijer direct en ‘in koor’ op in. ,,Het is een prachtig stuk, waar heel veel passie in zit. Een moeilijk stuk om te zingen, we hebben daarom een langere voorbereidingstijd nodig.” In Bennekom staat de Johannes Passion om de vier of vijf jaar op de agenda. Voor het laatst in 2018. ,,De koorleden zelf willen het niet jaarlijks zingen. Er is zoveel mooie muziek, die wij ook willen zingen”, vult voorzitter Hordijk aan. 

Wat de uitvoering van de Johannes Passion ook bijzonder maakt is, dat er gebruik wordt gemaakt van een Barokorkest. Elly Meijer: ,,Het is voor het eerst, dat wij als COV dat doen. Dat is heel erg stijlgevoelig. Deze barokinstrumenten, uit Bach’s tijd, klinken anders dan die uit onze tijd. Bijvoorbeeld een hobo uit de tijd van Bach klinkt veel zachter en een stuk mooier. Ook de violen die darmsnaren hebben in plaats van stalen snaren. Maar ook een oboe da caccia, een ‘kromme’ hobo en de viola d’amore, de liefdesviool. Die hoor je bijna nooit, maar bij ons nu wel. We gaan echt een goed concert neerzetten, waar we verlangend naar uitkijken.” Ook voor het volgende concert zijn de plannen er al. ,,Dat wordt Puccini, bijna opera dus”, blikt dirigent Meijer alvast vooruit. ,,Maar eerst ‘onze’ Johannes Passion.” 

Voor meer informatie en kaarten: www.cov-bennekom.nl 

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie