Klarinettist Lars Wouters van den Oudenweijer speelt op 25 februari klassieke tophits.
Klarinettist Lars Wouters van den Oudenweijer speelt op 25 februari klassieke tophits. Benno Brugmans

Klassieke tophits op klarinet: ‘Een zeer veelzijdig instrument’

7 februari 2023 om 07:00 Muziek

EDE Lars Wouters van den Oudenweijer is de ongekroonde koning van de klarinet. Wat zijn spel zo bijzonder maakt? Hij is in staat zijn klarinet te laten zingen. Op 25 februari speelt hij in de Edesche Concertzaal een handvol van de mooiste stukken die voor de klarinet zijn geschreven. Hij koos voor de Nederlandse liedbegeleider en kamermusicus Hans Eijsackers om hem in deze schitterende stukken te begeleiden.

Lars Wouters van den Oudenweijer, een van Nederlands belangrijkste klarinettisten, laat graag horen hoe veelzijdig de klarinet is. Geen van de houtblazers kan zoveel muzikale gedaantes aannemen als de klarinet. Daarom speelt hij een programma waarin zo ongeveer alle klassieke tophits uit het klarinetrepertoire samenkomen. 

VAN WEBER TOT DEBUSSY

Het Duo Concertant van Carl Maria von Weber (een tijdgenoot van Mozart) dateert uit de periode dat de klarinet nog een fonkelnieuw instrument was. Met de Fantasiestücke van Schumann en Brahms’ Eerste Klarinetsonate hoor je hoe zangerig en expressief de klarinet kan klinken. Poulenc daarentegen benadrukt in zijn Klarinetsonate zowel het dramatische als het schalkse karakter van het instrument. En voor Debussy is de klarinet vooral een instrument waarmee je eindeloos kunt kleuren. 

LARS WOUTERS VAN DEN OUDENWEIJER

Als solist, ensemblespeler en orkestmusicus staat Lars Wouters van den Oudenweijer op bijna ieder podium. Als mid twintiger leverde het hem al een Edison op voor zijn debuut-cd. Sindsdien is zijn internationale ster alleen maar verder gerezen. Wat het geheim van zijn succes is? Muziektijdschrift Luister: ,,Gewoon omdat hij een bijzonder musicus is. Omdat hij een schitterende toon heeft die los van de muziek al een genot is om naar te luisteren.”

HANS EIJSACKERS

Voor dit recital neemt Wouters van den Oudenweijer pianist Hans Eijsackers mee. Hij behoort tot de belangrijkste Nederlandse kamermuziek- en liedbegeleiders, die net als Wouters van den Oudenweijer veel prijzen op zijn naam heeft staan. Eijsackers won onder meer de Rotterdamse Piano-3-daagse, het Prinses Christina Concours en het Europees Pianoconcours in 1991 in Luxemburg. Tevens ontving hij tweemaal de Zilveren Vriendenkrans van het Concertgebouw. Als solist speelde hij in grote internationale zalen zoals de Londense Wigmore Hall en Carnegie Hall in New York. 

KAARTEN BESTELLEN

Bestel kaarten via tickets.edescheconcertzaal.nl of bij de verkooppunten in Ede: Boekhandel Boek en Buro Ede, de Edesche Concertzaal of voorafgaand aan het concert. Verkooppunt in Veenendaal: De Rank. Verkooppunt in Wageningen: Theater Junushoff. Kinderen tot 18 jaar gratis entree. De concerten beginnen om 20.00 uur en zijn inclusief garderobe, drankjes en programma magazine. 

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie