Combattimento neemt je op 7 oktober mee naar het bruisende Venetië van de barok.
Combattimento neemt je op 7 oktober mee naar het bruisende Venetië van de barok. Eduardus Lee

Barok uit Venetië en Leipzig op historische instrumenten in Edesche Concertzaal

9 juni 2023 om 10:24 Muziek

EDE Maak in de Edesche Concertzaal een echte tijdreis! Het Apollo Ensemble en Combattimento nemen je komend seizoen mee naar het Venetië, Leipzig en Hamburg van de achttiende eeuw. Natuurlijk brengen de musici muziek uit die tijd, maar ze spelen de stukken ook op historische instrumenten, waardoor het klinkt zoals in de tijd van Bach en Händel. 

Ensemble Combattimento neemt je mee naar het bruisende Venetië van de barok. Geniet onder meer van muziek Albinoni en Vivaldi. Met de Brockes-Passion van Händel en Bachs Johannes-Passion brengt het Apollo Ensemble het beste wat de Duitse barok te bieden heeft. Beide passies staan garant voor een intense luisterervaring in de lijdenstijd.

BRUISEND VENETIE

Stap in de betoverende wereld van Venetië met het Combattimento Consort en voel de bruisende energie van deze romantische stad! Beleef het Venetië van de barok, van de gondels en het indrukwekkende San Marcoplein. Laat je verrassen door de nieuwste muziektrends van toen. Ontdek Albinoni’s hippe soloconcerten die hem wereldberoemd maakten. Voel de inspiratie die Bach kreeg van Albinoni’s blitse thema’s voor zijn meeslepende fuga’s, waarvan er een op het programma staat. En natuurlijk, het zou Venetië niet zijn zonder de muziek van de beroemdste Venetiaan: Antonio Vivaldi! Het Combattimento Consort trakteert je op een spetterend hoboconcert van deze grootmeester.

DE PASSIE VAN HAENDEL

Wist je dat Händel ook passies componeerde? Zeker! Net als Bach creëerde Händel meerdere passies, waaronder de befaamde ‘Brockes-Passion’. Vanaf de allereerste noten word je meegevoerd in het aangrijpende lijdensverhaal en ervaar je Händels meest gepassioneerde en emotionele zijde. Het ontroerende hoogtepunt is ongetwijfeld het duet tussen Jezus en zijn moeder Maria. De ‘Brockes-Passion’ maakte ook indruk op Bach, die het stuk zelfs uitvoerde in Leipzig. Dit meesterwerk liet zijn sporen na in Bachs eigen Johannes-Passion. Beleef de intense emoties en sublieme muzikaliteit van Händels ‘Brockes-Passion’.

BACHS JOHANNES-PASSION

Bachs Johannes-Passion is geliefd bij velen. De auteur van het evangelie zelf heeft bijgedragen aan de populariteit van dit werk door zijn beknopte en treffende versie van Jezus’ lijdensverhaal. Bach benut dit meesterlijk en creëert een passie vol vaart en drama. 

De kracht van het koor versterkt dit effect nog verder, zoals te horen is in het ontroerende openingskoor. Het Apollo Ensemble, met hun verbluffende muzikaliteit, zorgt voor een onvergetelijke ervaring in passietijd.

BESTEL KAARTEN

Bestel om zeker te zijn van goede plaatsen, nu alvast losse kaarten of concertseries. Dat kan via tickets.edescheconcertzaal.nl of bij de verkooppunten in Ede: Boekhandel Boek en Buro Ede, de Edesche Concertzaal of voorafgaand aan het concert. Verkooppunt in Wageningen: Theater Junushoff.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie