Pynarello met Souvenir opent het klassiek programma in Cultura.
Pynarello met Souvenir opent het klassiek programma in Cultura. Melle Meivogel

Strijkers Pynarello spelen ‘Souvenir’ bij start klassiek seizoen Cultura

20 september 2023 om 14:31 Muziek

EDE De strijkers van Pynarello delen vrijdag 29 september hun muzikale herinneringen in Cultura tijdens het concert ‘Souvenir’. Een mooie start van het nieuwe klassieke seizoen. Een bepaalde melodie doet ons vaak herinnert aan een bijzonder moment waarop we diezelfde muziek hoorden. Een mooie herinnering heeft dan voor altijd een muzikale souvenir! Hoe heeft Tsjaikovski, die misschien wel de mooiste melodieën kon schrijven van iedereen, zijn herinneringen vertaald in muziek?

Tsjaikovski’s ‘Souvenir de Florence’ voelt aan als een woelige zomerse reis. Pynarello liet hiervan al een voorproefje horen voor een bomvolle kade bij de heropening van de Utrechtse singel en tijdens de stomende NYE party in Tivoli Vredenburg, maar tijdens deze Souvenir tour zijn álle vier de delen voor kamerorkest te horen. 

DUBBELCELLOCONCERT LIGHTWEIGHT

Naast Tsjaikovski’s herinneringen wordt het indrukwekkende dubbelcelloconcert Lightweight van componist Trevor Grahl gespeeld met solisten Sebastiaan van Halsema en Lidy Blijdorp. 

Trevor schreef zijn dubbelcelloconcert in opdracht van de Cello Biennale 2022.

,,‘Lightweight’ van Trevor Grahl is feestelijk en zit vol vrolijke verwondering. Grahl behandelt de uitstekende solisten Lidy Blijdorp en Sebastiaan van Halsema als gescheiden wezens met elk hun eigen verhaal”, aldus de Volkskrant op 30 oktober 2022.

Kaarten voor het concert zijn verkrijgbaar via de website van Cultura www.cultura-ede.nl/voorstellingen of via de klantenservice tel. 0318-672800. Het concert wordt voorafgegaan met een optreden van het klarinetensemble van het Muziekplein onder leiding van Marieke Wolde.

DE ZIN VAN HET LEVEN

Bij het tweede klassieke concert op 12 oktober in Cultura houden de zangeressen van Wishful Singing en Fokke Obbema zich bezig met de vraag: Wat is de zin van het leven? Wat als alles, maar dan ook werkelijk alles waar ik me in het dagelijks leven druk over maak, in één klap zou zijn weggevaagd als het verkeerd was gelopen? Wat stelt dat hele bestaan dan eigenlijk voor?

Bij het concert hoort een aantal verdiepende en creatieve workshops over de zin van het leven. Vorig jaar bleek dat de voorstelling bij veel bezoekers nog lang naklinkt: ze hebben intensieve gesprekken met hun naasten, schrijven gedichten of maken een schilderij dat voor hen raakt aan het thema. In deze workshops belichten ze het onderwerp vanuit verschillende (kunst-)disciplines.

De workshops zijn speciaal gericht op mensen van 70 jaar en ouder. Meer informatie of aanmelden kan via de website van Cultura.

Het volledige programma klassieke muziek is ook te vinden op de website van Cultura: www.cultura-ede.nl 

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie