Barokensemble Combattimento neemt je op 7 oktober naar het bruisende Venetië van de barok.
Barokensemble Combattimento neemt je op 7 oktober naar het bruisende Venetië van de barok. Eduardus Lee

Combattimento brengt barokmuziek: ‘Met moderne instrumenten en een eigentijdse blik’

1 oktober 2023 om 14:28 Muziek

EDE Barokensemble Combattimento stapt op zaterdag 7 oktober in de betoverende wereld van Venetië. Beleef het Venetië van de barok, van de gondels en het indrukwekkende San Marcoplein. 

Ontdek de betoverende wereld van ensemble Combattimento. De musici verbinden Venetiaanse muziek met meesterwerken van andere barokcomponisten, zoals de Vlaming Carel Hacquart. Van hem speelt Combattimento drie sonates uit de bundel ‘Harmonia Parnassia’ die in 1668 in Amsterdam, het Venetië van het Noorden, verscheen.

BACH, VIVALDI & ALBINONI

En heb je ooit muziek van Pietro Andrea Ziani gehoord? Deze Venetiaanse componist vierde met zijn opera’s triomfen in zowel Venetië als daarbuiten. Zijn muziek ademt de geest van zijn geboortestad en laat je wegdromen naar weelderige Venetiaanse paleizen en pleinen. Tomaso Albinoni aan de andere kant vertegenwoordigt de nieuwere Italiaanse richting. Zijn kenmerkende thema’s inspireerden zelfs Bach tot meeslepende fuga’s. Combattimento laat horen welke uitwerking de originele composities van Albinoni hadden op Bach. En natuurlijk mag de bekendste Venetiaan, Antonio Vivaldi, niet ontbreken. Laat je betoveren door een sprankelend hoboconcert en geniet van een briljant ‘Concerto ripieno’ met een meeslepende chaconne als afsluiting.

COMBATTIMENTO

Ensemble Combattimento is specialist in muziek uit de barok. De musici brengen zowel bekende als minder bekende werken uit deze periode tot leven. Het ensemble bestaat uit getalenteerde musici met solistische kwaliteiten, die niets liever doen dan hun kennis en ervaring delen met het publiek. Wat Combattimento uniek maakt, is dat ze moderne instrumenten gebruiken om de klankintensiteit beter aan te laten sluiten bij het hedendaagse publiek. Ze bekijken de barokmuziek vanuit een eigentijds blik en doen daarbij nieuwe ontdekkingen. Het resultaat zijn spannende en energieke concerten, met altijd wel een verrassend element.

SERIE WERELDPIANISTEN

Aanstaande zaterdag 30 september opent de Oekraïense pianist Dmytro Choni de serie Wereldpianisten met een solorecital. De internationale pers is alvast lovend over hem. ,,Zijn perfecte beheersing, helderheid en verbluffende virtuositeit zijn uitmuntend”, schrijft muziekmagazine Pizzicato. Je hoort het allemaal terug in dit prachtige programma, waarmee Dmytro ook nog eens zijn artist in residency begint. Geniet onder meer van Beethovens Pianosonate, op. 26, de sfeervolle pianostukken van Debussy en Prokofjevs vileine Sarcasmen. Muziek waarmee Dmytro Choni in 2022 de bronzen medaille van de Van Cliburn International Piano Competition glansrijk won.

TICKETS

Bestel kaarten voor Combattimento en Dmytro Choni via tickets.edescheconcertzaal.nl of bij de verkooppunten in Ede: Boekhandel Boek en Buro Ede, de Edesche Concertzaal of voorafgaand aan het concert. Verkooppunt in Wageningen: Theater Junushoff.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie