Een verrassend optreden tijdens het jubileumconcert van The Joy was dat van doedelzakspeler Vincent de Feiter.
Een verrassend optreden tijdens het jubileumconcert van The Joy was dat van doedelzakspeler Vincent de Feiter. Dick Martens

Staande ovatie na spetterend jubileumconcert van Bennekoms koor The Joy in Ede

1 november 2023 om 15:10 Muziek

BENNEKOM Samen met ‘een uitverkochte theaterzaal’ van Cultura in Ede vierde het Bennekoms Christelijk gemengd koor ‘The Joy’ haar 35-jarig jubileum met het concert: Thank you for the music! Het werd een aaneenschakeling van vocale en muzikale hoogtepunten, waarbij het koor hun naam alle eer aandeed. De vreugde en het plezier spatte ervan af.  

door Dick Martens

Bij binnenkomst in Cultura werden de bezoekers verwelkomd met prachtige ‘Joy-versiering’, waarbij ballonnen en het getal 35 domineerden. Het wekte zeker ook de nodige nieuwsgierigheid, want menig bezoeker gunde zich niet eens een drankje. Er vormde zich al snel een lange rij wachtenden onderaan de trap die hen richting de theaterzaal moest gaan brengen. 

‘CELEBRATION TIME’

Maar het even wachten en hun nieuwsgierigheid werden vervolgens ruimschoots beloond. Het koor, onder leiding van de afscheid nemende dirigente Rolinde Zieverink, kwam swingend en ritmisch klappend binnen en pakte ‘de zaal’ al direct. Met het beginnummer ‘Celebration’ van Kool & The Gang maakte The Joy duidelijk dat er wat te vieren was: ‘It’s celebration time!’. 

Het publiek werd vervolgens uitgenodigd om met het koor mee te gaan op hun muzikale reis van het leven, en dat onder hun motto: ‘Samen zingen verbindt en het geeft je kracht en vreugde’. Geen loze kreten, bleek al snel, want die muzikale reis leidde de steeds enthousiaster wordende zaal van een gospel met een boodschap, een eigentijds Christelijk lied, You say, naar een spetterende medley uit de bekende musical The Lion King.

GESCHIEDENIS VAN THE JOY

Het maakte duidelijk hoe mooi het is om op je eigen feestje voor de zang en de muziek te mogen zorgen. Tussen de nummers door werd er met beeld en geluid ook nog even teruggekeken naar de geschiedenis van het koor; de voice-over gaf tekst en uitleg. Beelden van repetities en kooruitjes maakten opnieuw duidelijk waarom het koor ‘The Joy’ als naam heeft gekozen. Maar ook de coronaperiode, waarin het koor het ook moeilijk had en zelfs online repetities hield, passeerde de revue. 

Het daaropvolgende nummer, Rollercoaster, was dan ook typerend voor het gevoel van het koor in die periode. De zogenaamde Accentgroep (koorleden die dat willen wordt de mogelijkheid geboden om meer te zingen van hun favoriete genre, red.) zong een sereen lied geïnspireerd op de koralen van Bach. En nog voor de pauze maakte het nummer Avond van Boudewijn de Groot grote indruk. 

COMPLEET

Ook na ‘het drankje’ bleef het één groot feest: ‘Let the sunshine in’ en een fantastische Les Misérables-medley bracht de zaal meer en meer in extase, en toen ook doedelzakspeler Vincent de Feiter de zaal betrad om mee te spelen tijdens het lied Amazing Grace was de avond compleet. 

Bijna compleet, want na de mooie dankwoorden van voorzitter Willy de Nooij aan het koor, de begeleidingsband en het publiek, maakte het nummer en het thema van het concert, Thank you for the music, de muzikale ‘Joy-reis’ helemaal af.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie