Natuurexcursies op 28 september in De Ginkel/Hindekamp-Ede

5 september 2019 om 21:55 Natuur en milieu Deel je nieuws

Natuurexcursies op 28 september in De Ginkel/Hindekamp-Ede

In het kader van de week van de veldbiologie organiseert KNNV Wageningen en Omstreken veld-biologische excursies in landbouwenclave De Ginkel/Hindekamp op 28 september. De excursies duren circa 2 uur en starten tussen 10.30 en 11.00 uur vanaf Natuurcentrum de Veluwe, Groot Ginkelseweg 2a in Ede. Tijdens de excursie kunnen belangstellenden kennis maken met het gebied en worden ze geïnformeerd over de soorten die er voorkomen. Deelname is gratis maar vooraf aanmelden is wel belangrijk in verband met de beschikbaarheid van voldoende excursieleiders. Belangstellenden kunnen zich tot en met woensdag 25 september opgeven bij Ineke_ammerlaan@hetnet.nl

Sinds 1950 is de gemeente Ede eigenaar van het gebied. Delen zijn nog steeds in gebruik voor landbouw, maar het gebied heeft nu ook een bestemming voor natuurontwikkeling. In 2000 is het gebied opnieuw ingericht; de milieuvriendelijke extensieve landbouw wordt gecombineerd met natuur, er zijn plas-dras situaties gecreëerd en oevers van de plassen zijn afgevlakt, houtwallen zijn hersteld en er is een vleermuizenkelder aangelegd. Het herinrichtingsplan kreeg de naam VlinderDas, verwijzend naar de vorm van het gebied op de kaart maar ook naar soorten die we hopen aan te treffen in het gebied. De KNNV – vereniging voor veldbiologie – afdeling Wageningen en Omstreken voert in 2019 een natuurinventarisatie in dit gebied uit. Gedurende het gehele jaar worden allerlei soorten geteld, variërend vogels, planten, vlinders en paddenstoelen. Het is erg leuk om mee te doen aan zo’n inventarisatie; je doet veel kennis op en de inventarisatieresultaten zijn belangrijk voor de gemeente Ede. Het draagt bij aan inzicht  in de ontwikkeling van de natuurwaarde van het gebied.

De Hindekamp is een landbouwenclave midden op de Ginkelse heide in Ede. Dit gebied kan uniek genoemd worden, omdat een dergelijk nat gebied midden op de droge Veluwe bijna niet voorkomt. Vanaf de middeleeuwen wordt hier landbouw bedreven en het oude agrarische gebruik van dit gebied is nog duidelijk herkenbaar.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie