Voorzitter Gijs van Veldhuizen, stichting Edese Schaapskudden
Voorzitter Gijs van Veldhuizen, stichting Edese Schaapskudden Bert Vos

Edese Schaapskudden: 'Neem maatregelen tegen wolven op Veluwe'

30 september 2019 om 15:05 Natuur en milieu

EDE De wolf rukt op in de Veluwe. De twee Edese schaapskuddes hebben daar nog geen last van gehad, weet voorzitter Gijs van Veldhuizen van de stichting Edese Schaapskudden. ,,Andere schaapskuddes zijn al wel door de wolf aangevallen, ik hoop niet dat het ook zover komt in Ede. Binnenkort komen alle besturen van schaapskudden op de Veluwe bij elkaar om over de wolf te praten. Overal op de Veluwe houdt men zich daar mee bezig."

De wolf kan op de Veluwe een bedreiging worden als er te veel van komen. Het is volgens Van Veldhuizen niet voor niets dat men momenteel in Frankrijk zo fel is om maatregelen tegen de wolf te nemen. Ook in Duitsland zijn al maatregelen getroffen om wat te doen aan de overlast van de wolf. ,,Een wolf is een heel ander beest dan een vos, is sowieso ook groter dan een vos. Een vos wordt in Nederland ook beheerd, een wolf moet je ook in de hand houden."

(De tekst gaat onder de video verder.)

GRENZEN Nu al moet er volgens de voorzitter een beheersplan worden gemaakt om grenzen te stellen aan de hoeveelheid aan wolven, die in Nederland wordt toegestaan. ,,In Nederland hebben we al zoveel problemen gezien, dat de wildstand helemaal uit de hand loopt. Bijvoorbeeld met ganzen en het aantal dieren in de Oostvaardersplassen. Daar ben ik altijd tegen geweest, het is ten ene male onmogelijk om dieren in een hok te jagen en aan te laten fokken. En uiteindelijk is het bestaansrecht van die beesten nihil. Dat is ook gebleken."

BEHEERSPLAN De Veluwe is voor de wolf een beperkt gebied, vindt Gijs van Veldhuizen. ,,Net als in Frankrijk en Duitsland moet er een plan aan vastgeknoopt worden als er een bepaald aantal wolven zijn. In die twee landen hebben ze ook veel te lang gewacht. Omdat er daar te veel wolven lopen, worden ze al afgeschoten. In een beheersplan moet in ieder geval geregeld worden hoeveel wolven er op de Veluwe mogen lopen. Dan heb je een stok achter de deur als het aantal wolven uit de hand gaat lopen. Je hebt al snel dat er op de Veluwe te veel wolven zijn."

Er moet nu al geïnvesteerd worden in wolf kerende rasters, meent Van Veldhuizen. ,,Op de Edese heide vangen we de schapen 's nachts in een kraal op. Dat gaat niet met een gewoon draadje. De schapen moeten geen prooi worden voor de wolf. Die rasters moeten natuurlijk betaald worden. De provincie Gelderland wil best wel wat doen, ze willen als het door de wolf komt ook de doodgebeten schapen vergoeden. Als er geen maatregelen worden genomen wordt het een ramp." 

STRESS ,,De wolf zorgt voor stress onder de schapen," gaat hij verder. ,,Dat is heel slecht. De stress zal door de wolf ook in de natuur toenemen. De wolf gaat op de dieren jagen. Er komt onrust in de wildstand, niet alleen bij de schapen. Daarom zal je nog meer verkeersongelukken met herten, reeën en wilde zwijnen krijgen als nu het geval zijn. Niemand heeft nog een concreet plan. We beheren al vijfentwintig jaar de hertenstand en de wilde zwijnen stand op de Veluwe. Daar hoor je eigenlijk niemand over."

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie