Afbeelding
Het Nationale Park De Hoge Veluwe

Plan voor ‘opknapbeurt’ De Ginkel

29 oktober 2019 om 18:19 Natuur en milieu

EDE ,,De Ginkel is uniek. Een prachtig heidegebied en landbouwenclave, omgeven door uitgestrekte bossen. Een gebied dat veel toeristen trekt, mensen inspireert om in Ede te gaan wonen en steeds belangrijker wordt voor herinneringstoerisme. De Ginkel is ook een gebied waar kwaliteiten onder druk staan. De natuur en ecologie zijn kwetsbaar." Woorden van wethouder Willemien Vreugdenhil.

Jan de Boer

Het gebied ligt ten oosten van Ede aan weerskanten van de N224. Het heidegebied ten zuiden van de N224 wordt Ginkelse Heide genoemd en het gebied ten noorden ervan Eder Heide. Op de Eder Hei was gedurende de Eerste Wereldoorlog een Belgisch vluchtelingenkamp ingericht. Het Belgenmonument herinnert hier tegenwoordig nog aan.

Aan de N224 liggen centraal in het gebied de Herberg Zuid Ginkel aan de noordzijde en aan de zuidzijde het Airborne monument en een van de schaapskooien. Aan de noordrand van de Eder Heide ligt de tweede schaapskooi. Hier begint ook het landbouwgebied. In dit gedeelte bevinden zich drie vennen: de Kreelse Plas, de Plas van Gent en de Heidebloem.

De Ginkel is een prachtig bos- en heidegebied in het zuidwesten van de Veluwe, in de gemeente Ede. Het gebied kent unieke kwaliteiten. Die kwaliteiten staan ook onder druk. Dat komt onder meer door de groeiende aantallen bezoekers, het intensieve gebruik als militair oefenterrein en de doorkruising van de provinciale weg N224.

SLIMME MAATREGELEN Door de jaren heen weten toeristen en recreanten het gebied steeds beter te vinden. Dat is goed voor de economie en werkgelegenheid, maar heeft nadelige gevolgen voor de natuur. De gemeente wil recreatie en natuur in het gebied beter in balans brengen. Dat kan door het treffen van een aantal slimme maatregelen in het gebied. Recreanten worden in de toekomst bijvoorbeeld verteld hun tochtje over De Ginkel te starten bij het bezoekerscentrum. ,,Wij presenteren aan onze bezoekers een aantal mooie routes, zodat andere gebieden op De Ginkel rustiger worden. Zo kan de natuur herstellen," meent Vreugdenhil.

In het plan de 'opknapbeurt' van De Ginkel komt ruimte voor een bezoekerscentrum, een extra schaapskooi en een betere herkenbaarheid van het Vluchtoord Ede. Het is slechts een greep uit de plannen om het natuurgebied en de landbouwenclave De Ginkel te versterken.

CENTRALE ENTREE Het plan biedt de kans om De Ginkel op meerdere fronten te versterken. De oude pleisterplaats Zuid Ginkel wordt dé centrale entree voor het gebied. Bezoekers vinden van daaruit eenvoudig hun weg door het gebied. Op andere plaatsen wordt het rustiger, zodat de natuur kan herstellen.

,,Niet voor niets schreven we ons bestuursakkoord dat balans tussen natuur en recreatie heel belangrijk is", stelt de Edese wethouder. ,,We willen graag dat inwoners de natuur, de bossen en het landschap kunnen beleven, maar willen ook natuurwaarden niet aantasten. Daarom zetten we in op kwalitatieve groei, met behoud van rust en ruimte en aandacht voor de eigenheid, het karakter en de historie van het gebied."

MET INWONERS Ede wil inwoners en ondernemers de ruimte bieden om bij te dragen aan behoud en versterken van de natuur, cultuurhistorie, archeologie en landschap. ,,Daarom pakken we de verdere uitwerking van dit plan samen met de inwoners van Ede, die betrokken zijn bij De Ginkel, op. Het plan kent nog diverse 'go of no go'-momenten. Laten we er met z'n allen voor zorgen dat het een go wordt."

De komende maanden wordt het plan De Ginkel overigens op de haalbaarheid. Het onderzoek is mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van de provincie Gelderland. De uitwerking van de plannen gebeurt in nauwe samenwerking met gebruikers van De Ginkel. ,,Er zijn veel verenigingen, groepen, ondernemers en andere inwoners die zich inzetten voor De Ginkel. Die willen we nauw betrekken bij de verdere uitwerking van het plan."

Mail de redactie
Meld een correctie

Bart Belterman
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie