Afbeelding
Staatsbosbeheer

500 nieuwe bomen voor het Bennekomsebos

15 november 2019 om 18:00 Natuur en milieu

BENNEKOM In het Bennekomsebos worden dinsdag 26 november ruim 500 jonge boompjes geplant door Staatsbosbeheer en de firma Vileda.

Er is gekozen voor een variëteit van fladderiep, klein bladige linde en esdoorn. De boompjes worden geplant op twee plekken waar de afgelopen winters veel bomen zijn gekapt. Op deze manier wordt het bos verjongd met nieuwe bomen ,,Een gevarieerd bos is beter bestand tegen klimaatverandering, lange periodes van droogte, ziektes en stormen'', meldt Staatsbosbeheer in een persbericht.

,,De gekozen boomsoorten beschikken over bladeren die gemakkelijk verteren. Zo dragen deze soorten bij aan de bodemverbetering van het bos. Bovendien geeft de menging van verschillende soorten bomen meer stabiliteit in het bos en is het bos minder bevattelijk voor ziektes. Verder profiteren er meer verschillende organismen van de verschillende boomsoorten. Zoals insecten en paddenstoelen en daardoor ook weer vogels en andere dieren.  Zo vergroten we de biodiversiteit in het bos.''

170 JAAR Vileda viert met het bomen planten zijn 170 jarig bestaan. ,,Het doneren en planten van de bomen is een unieke kans om samen te werken. Het creëert een blijvende herinnering aan dit jubileum. Vijfentwintig medewerkers van het bedrijf komen zelf helpen met het planten van de bomen.''

Door het planten uit te voeren met mensen in plaats van mechanisch heeft nog een voordeel. De bomen  komen de bomen dan niet op strakke rijtjes te staan. Het bos geeft daardoor een natuurlijker gevoel. De bodem is wel eerst voorbewerkt met een machine door de bodem los te woelen. Zo wordt het planten gemakkelijker en kunnen de jonge boompjes makkelijker wortelen. Het zijn nog hele jonge boompjes en deze hoeven geen boompaal te krijgen. Over een paar jaar zien deze twee plekken er dan heel anders uit.

Staatsbosbeheer werkt aan een aantrekkelijke bos voor bezoekers en een gevarieerde leefomgeving voor plant en dier met bomen die hout leveren voor toekomstige generaties. Dankzij het Buitenfonds is het mogelijk dat bedrijven doneren voor het planten van nieuwe bomen. Voor het realiseren van toekomstbestendig bos met veel menging van boomsoorten  zijn deze samenwerkingen heel welkom.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie