Afbeelding
Gerwin van Luttikhuizen

Vragen over plan van aanpak eikenprocessierups

19 januari 2020 om 16:25 Natuur en milieu

EDE April/mei begint met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid de overlast weer van de eikenprocessierups. Die overlast duurt in het algemeen tot medio juli en heeft in de afgelopen jaren de gemeenten behoorlijk verrast. In schriftelijke vragen aan het college vraagt Sjoerd Bakker (VVD) waarom de evaluatie over vorig jaar niet vergezeld is gegaan van een plan van aanpak ,,omdat de preventieve bestrijding al in het vroege voorjaar moet beginnen."

Volgens de evaluatie is het aantal besmette bomen vorig jaar praktisch hetzelfde geweest als in 2018. Dat trekt de VVD in twijfel omdat de overlast vele malen groter was of als zodanig wordt ervaren. ,,De evaluatie is gericht op de inzet van middelen die de afgelopen jaren ook al werden ingezet terwijl er in 2019 vele innovatieve en biologische middelen (bijvoorbeeld een middel op basis van knoflook) zijn ontwikkeld die aantoonbaar effectief werken. Waarom wordt er niet meer innovatie ingezet?"

HOE LANG? Verder wordt gevraagd welke maximale oplossingstijd inwoners tegemoet kunnen zien tussen constatering en bestrijding van de eikenprocessierups. ,,Wat kunnen we verwachten inzake de (preventieve) bestrijding van de bomen langs de N224? Deze weg en de aangrenzende bomen zijn niet in het beheer van de gemeente Ede, maar onze inwoners hebben in 2019 enorm veel overlast ervaren van de aanwezigheid van de eikenprocessierups langs deze route. Graag zouden we zien dat deze bomen ook opgenomen worden in het plan van aanpak", aldus de VVD.

KOSTEN Vorig jaar waren in de gemeente Ede 4.560 bomen besmet en werden ook nog eens 12.000 bomen preventief bespoten. Dat kostte bij elkaar 4,5 ton. De verwachting is dat er dit jaar nog meer aan moet worden uitgegeven. ,,We hebben last gehad van een groeiplaag", stelde wethouder Peter de Pater vast. ,,Velen hadden er daadwerkelijk last van, er kwam een klachtenstroom op gang. In vier maanden werd de gemeente 400 keer gebeld, met name in juni."

VIJANDEN De wethouder heeft aangegeven dat er meer natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups worden ingezet, in overleg met bewoners en wijkbeheerders. ,,Er worden mezenkastjes aangebracht. Vogels, insecten en vleermuizen eten de eitjes, larven, rupsen en vlinders."

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie