Afbeelding
Weerplaza

Storm Ciara komt eraan: mijd het bos en berg tuinmeubilair op

9 februari 2020 om 08:49 Natuur en milieu

EDE Nederland krijgt deze zondag te maken met de eerste storm die een naam draagt: Ciara. Het KNMI heeft code oranje afgegeven, wat inhoudt dat er grote kans is op gevaarlijk of extreem weer, met risico op schade, letsel of veel overlast. WeerPlaza verwacht voor onze regio de heftigste omstandigheden in de avond.

In de ochtend en aan het begin van de middag zijn er al zware windstoten met snelheden tot 100 kilometer per uur. Het echte spoken begint in de tweede helft van de middag. Dan neemt de zuidwestenwind verder toe tot een stormachtige windkracht 8, aan zee storm windkracht 9, met in het noordwesten zeer zware windstoten van 100 tot 120 km/u. In het binnenland doen die zich pas voor in de avond. Dan trekt ook een gebied met felle buien over. In de nacht naar maandag verdwijnen de zeer zware windstoten, maar het blijft onstuimig.

WAARSCHUWINGEN Allerlei instanties hebben waarschuwingen afgegeven. Zo zegt Staatsbosbeheer dat er zondagmiddag beter niet in het bos kan worden gewandeld, waarschuwt Rijkswaterstaat dat bestuurders maar beter niet met een caravan of lege vrachtwagen de weg op kunnen gaan en drukt het Rode Kruis mensen op het hart tuinmeubilair op te bergen, de fiets goed vast te zetten en de boodschappen tijdig in huis te halen.

Niet alleen Nederland zet zich schrap voor Ciara, maar ook België, Duitsland, Groot-Brittannië en Ierland.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie