Afbeelding
Pixabay

Gemeente Ede werkt aan plan voor aardgasvrij wonen

28 april 2020 om 14:50 Natuur en milieu

EDE Net als in de rest van Nederland, streeft de gemeente Ede ernaar om uiterlijk in 2050 geen aardgas meer te gebruiken voor het verwarmen van woningen en gebouwen. Om dit voor elkaar te krijgen werkt gemeente Ede aan een plan van aanpak. Dat moet in 2021 klaar zijn, meldt de gemeente. 

Het plan van aanpak geldt in eerste instantie voor de periode tot en met 2030. In het plan staat hoeveel woningen en andere gebouwen tot die periode geïsoleerd en/of aardgasvrij kunnen worden gemaakt. Ook wordt aangegeven welke wijken of buurten op welk moment aan de beurt zijn en op welke manier het aardgas kan worden vervangen. Daarvoor worden zogeheten 'wijkuitvoeringsplannen' gemaakt.

INITIATIEVEN ,,Elke woningbezitter en gebouweigenaar krijgt te maken met aardgasvrij wonen. Daarom gaat de gemeente hen in de komende periode nog meer betrekken, zodat er in 2021 een gezamenlijk en gedragen aanpak ligt. Op dit moment communiceert de gemeente al via een speciale website en wordt met deze site ondersteuning, faciliteiten en advies op maat aangeboden, bijvoorbeeld via het Energieloket. Ook zijn op diverse plaatsen initiatieven van inwoners ontstaan die zich met aardgasvrij wonen bezig houden", aldus de gemeente in een persbericht. 

DENKTANK Bij het opstellen worden volgens de gemeente ook belangrijke spelers, zoals netbeheerders, de woningcorporatie, het warmtebedrijf en de energiecoöperatie betrokken en wordt de 'denktank Ede energieneutraal' geconsulteerd.

UITGANGSPUNTEN ,,In de voorbereiding naar het plan van aanpak is gekeken welke uitgangspunten gehanteerd moeten worden. Meest belangrijke daarbij is dat energie besparen is altijd nodig en zinvol is. Hoe minder energie we verbruiken, hoe minder we moeten opwekken en betalen."

Betaalbaarheid is volgens de gemeente ook een belangrijk uitgangspunt. ,,De gemeente kijkt met belangstelling naar het Rijk voor een precieze definitie daarvan en instrumenten daarbij. Verder gaat het om zo min mogelijk overlast. Dit kan door in te zetten op 'koppelkansen', waardoor de straat bijvoorbeeld maar één keer open hoeft."

PROEF De gemeente start in de Bloemenbuurt en de Zeeheldenbuurt alvast een proef om met de inwoners samen te werken aan het aardgasvrij maken van de woningen. ,,Deze wijken zijn het meest geschikt voor zo'n proef omdat daar al verschillende werkzaamheden gepland staan, zoals groot onderhoud en het vervangen van de riolering."

Op www.ede-natuurlijk.nl is meer informatie te vinden. 

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie